Dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan mesajlaşma uygulaması Whatsapp ile görsel içeriklerin paylaşıldığı Instagram ve Facebook uygulamasına saat 18.30 itibarıyla çöktü.
Mark Zuckerberg'e ait popüler sosyal medya siteleri Facebook ve Instagram’ın yanı sıra WhatsApp’a da erişim sağlanamıyor. Instagram açılmak istendiğinde  "Akış yenilenemedi" uyarı alınıyor.
WhatsApp’ta mesajlar iletilemezken Facebook’ta ise “Üzgünüz bir şeyler ters gitti” hatası ile karşılaşılıyor.
İLK AÇIKLAMA GELDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan "Facebook ve Instagram servislerinde dünya genelinde erişim sorunu yaşanmakta olup, global kaynaklı sorundan ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir" açıklamasında bulundu.
WHATSAPP’TAN İLK AÇIKLAMA
Yaşanan erişim sorunuyla ilgili WhatsApp’tan yapılan ilk açıklamada, “Bazı kişilerin şu anda WhatsApp ile ilgili sorunlar yaşadığının farkındayız. İşleri normale döndürmek için çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede güncelleyeceğiz. Sabrınız için teşekkürler!” denildi.
FACEBOOK'TAN AÇIKLAMA
Her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." ifadesini kullandı.
Stone, söz konusu uygulamalara hangi ülkelerde erişim sorunu yaşandığına ilişkin detay paylaşmadı.
INSTAGRAM: BİZİMLE KALIN
WhatsApp'ın ardından Instagram da erişim sorununa ilişkin Twitter'dan açıklama yaparak, "Instagram ve arkadaşlar şu anda biraz zor zamanlar geçiriyor, bizimle kalın" dedi.
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ta dünya genelinde yaşanan erişim sorunu 3. saatini de geride bıraktı. 3 saati aşan kesintinin küresel ekonomiye maliyeti şimdiden 500 milyon doları buldu. Hisseleri yüzde 7'ye yakın değer kaydeden Facebook'un piyasa değeri de bir kaç saat içinde 50 milyar dolardan fazla eridi.

Sosyal medya devi Facebook ve grup şirketleri Instagram ile WhatsApp'ta Türkiye saati ile 18:40 civarında başlayan global erişim sorunu, 3 saati aşkın süredir devam ederken, yaşanan çöküş nedenyile ortaya çıkan zarara ilişkin ilk rakamlar da gelmeye başladı.
Küresel internet kesintilerini izleyen NetBlocks'un hesaplamalarına göre Facebook, Instagram ve WhatsApp'a, dünya genelinde ve aynı anda erişilememesinin küresel ekonomiye 1 saatlik maliyeti 161 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye saati ile 18:40 civarında başlayan kesintinin 3. saatini de geride bıraktığı hesaplandığında, Facebook ve çatısı altındaki WhatsApp ile Instagram'da yaşanan sorunun global ekonomik maliyeti de 484 milyon doları bulmuş durumda. Bu rakamın Facebook, WhatsApp ve Instagram'daki sorun devam ettikçe arttığını da belirtmekte fayda var.
ŞİMDİDEN 56 MİLYAR DOLAR ERİDİ!
Öte yandan Facebook'ta bu akşam saatlerinde başlayan ve son yıllarda yaşanan en büyük erişim sorunu olarak şimdiden kayıtlarda yerini alan çöküş, sosyal medya devinin ABD borsalarında işlem gören hisselerini de sarstı.
NASDAQ Endeksi'nde işlem gören Facebook hisseleri seans içinde yüzde 7'ye yakın düştü. Facebook'un 1 Ekim Cuma günü 967 milyar dolar seviyesinde olan piyasa değeri de bugün yaşanan global çöküşün etkisiyle sadece bir kaç saat içinde 56 milyar dolar eridi.


 

Editör: TE Bilişim