ÜYE SAYISI 12 BİNİ AŞTI
Manisa’nın tanınmış esnaflarından Atilla Beğendik, 2015’in Ağustosu’nda Facebook’ta Eski Manisa Fotoğrafları adında bir sayfa açtı. Manisa’yı, şehrin eski halini fotoğraflarının paylaşıldığı sayfa kısa sürede büyük ilgi gördü. Birçok kişi sayfada Manisa’nın son 50-60 yılı içinde çekilmiş fotoğrafları paylaşmaya başlayınca beğenen sayısı da çığ gibi büyüdü. Grubun üye sayısı 12 bini aştı. Fotoğraflarda ise Manisa’nın bilinmeyen bir özelliği ortaya çıktı.
1550 ADET MANİSA FOTOĞRAFI 
Sayfa yöneticisi Atilla Beğendik, gruptaki üyelerin katkıları ile paylaşılan fotoğraf sayısının 1550’ye ulaştığına dikkat çekerek, “Bunun gibi binlerce fotoğraf görücüye çıkmak için sandıklarda bekletiliyor.  Bu fotoğraflar paylaşıldıkça, hatıralar canlanıyor. Hatıralar paylaşılarak daha geniş kitlelere ulaşıyor. Manisa’mızın karanlıkta kalmış nice fotoğraf ve bilgileri Manisalıları bile şaşırtacak özellikleri tekrar gün yüzüne çıkmaktadır.
Eskiye olan özlem her geçen gün biraz daha artıyor. Eskiyle ilgili paylaşımlar da büyük ilgi görüyor. Son günlerde Manisalıların en çok ilgi gösterdiği sitelerden biri de Manisa’nın Eski Fotoğrafları sayfası… Fecabook’ta eski Manisa fotoğraflarının paylaşıldığı sayfa kısa sürede büyük ilgi gördü. İlginç Manisa fotoğrafları ortaya çıktı.  Gençler, eskiyle yeni Manisa’yı karşılaştırma şansı buldu. Büyükler için ise tam bir nostalji durağı olan sayfada tarihe ışık tutan Manisa fotoğrafları yer alıyor.

MANİSA’NIN ARŞİVİ
Sayfanın kuruluş hikayesini anlatan Atilla Beğendik, Manisa sevdalıları için bir eksiklik olarak gördüğü için sayfayı kurmaya karar verdiğini söyledi. Beğendik şöyle devam etti: “Grup şu anda yaklaşık olarak 12400 üyeye ulaştı ve sayı hızla artmaktadır. Grup müntesiplerinin katkıları ile paylaşılan fotoğraf sayısı ortama 1550’e ulaşmış olup daha bunun gibi binlerce fotoğraf görücüye çıkmak için sandıklarda bekletiliyor.  Grup üyelerinin sosyal statüleri incelendiğinde, siyasi görüşü, inancı, etnik kökeni, yaşı, eğitim seviyesi, gelir seviyesi vb. konuların farklılıklar göstermesine rağmen ortak paydanın Manisa olduğu ve hepsinin Manisa’nın güzellikleri ve sorunları konularında birleştikleri görülmektedir. Herkesin hayatını geçirdiği yerlerin yaşanabilir bir estetiğe sahip olması konusundaki özlemi, açlığı ve güzelliğe olan hasreti çok net bir şekilde hissedilmektedir. Yine buradaki yorumlardaki paylaşımlarda ve yorumlarda insanlara sunulmuş olan güzelliklerin, kişilerin sosyal statülerine bakılmaksızın aynen kabul gördüğü ve benimsendiği görülmektedir.”
FOTOĞRAFLA DAHA GÜZEL ANLATILIYOR
Üyeler arasındaki akademisyenler, tarihçiler, araştırmacılar bulunduğuna vurgu yapan Atilla Beğendik, “Hemşehrilerimiz sayesinde Manisa’nın yakın ve hatta uzak tarihi konularında da bilgilenme fırsatı yine bu grup ile birlikte başarılabilmiştir. Bu konularda büyük emekler harcanarak yazılmış bir kitap çok fazla okura ulaşamazken bu şekildeki bir sosyal paylaşım grubu sayesinde on binlerce kişiye direkt olarak ulaşmakta ve büyük ilgiyle karşılanmaktadır. Bu grup ile ulaşılmış başka bir başarı da, paylaşımların ulaştığı kişilerde ellerindeki eski Manisa Fotoğraflarını diğerleri ile paylaşma arzusunu uyandırmasıdır. Bu sayede üyelerin paylaşımları artmış, arttıkça da Manisa ile ilgili takipçilere farklı pencereler açılmıştır. Grubun bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebeplerinden birisi de, paylaşılan görsellerin hafızalarda yer etmiş olan hatırları tekrar canlandırmasıdır. Koku, müzik vb. objeler gibi bir fotoğrafta insan belleğinde bilinçaltına ötelenmiş olan hatıraların tekrar gün yüzüne çıkmasını tetiklediğini çok net görebilmekteyiz.”
Gruba herkesin üye olabileceğini ifade eden Beğendik,  “Üyelerimizin bazıları zamanında Manisa’da görev yapmış memur olurken, bazen de Manisa’dan küçük yaşta ayrılmış farklı coğrafyalarda yaşayan Manisalılar da olabiliyor. Onların bazıları çok uzaklarda olmalarına rağmen bir şekilde gruptan haberdar olmuş ve ardından da üye olmuşlar, aktif bir şekilde de katkı sağlamaktadırlar. Mesela Manisa Lisesi ilk zamanlarında lise miydi ortaokulumu idi tartışmasına 1945 yılında ortaokul iken mezun olmuş ve çok uzun zaman önce Manisa’dan ayrılmış bir büyüğümüz Ankara’dan girdi yapabilmektedir.  Aslında bu grubun Sosyologlar için eşsiz bir platform olduğu kanaatindeyim. Üyeler tarafından yapılan paylaşımların, beğenilerin ve yorumların incelenmesi sonucu en azından bu grubu teşkil eden azımsanmayacak sayıdaki kişilerin, yaşadıkları şehir ve toplum için özlemleri arzuları ve diğer hisleri çok güzel bir şekilde analiz edilebilir.” dedi.
BU FOTOĞRAFLAR YÖNETİCİLER İÇİN BİR GÖSTERGE
“Grup üyelerinin yaptıkları yorumlar ve paylaşımlardaki özlemler, aslında şehrimizin değerli yöneticileri için de bir gösterge olacaktır.” diyerek sözlerimi sürdüren Beğendik, “Bu gösterge onların, bu güzel kadim şehir için yaptıkları/yapmayı planladıkları güzel icraatlar için itici bir güç olacağı şüphe götürmez bir gerçektir. Bu grubun gün geçtikçe sadece fotoğraf paylaşımı ile kalmayacağı ortaya atılan fikirler ile bu şehir için çok güzel işlerin yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda grup üyelerinin hepsi gönüllü bir nefer olmaya hazırdır. Grup gelinen gün itibariyle, hiç bir şey olmasa bile ciddi sayıda Manisa dışındaki Manisa sevdalılarını tekrar bu şehre hiç değilse gezmek için bile olsa getirecek arzuları uyandırmıştır.” diye konuştu.
Beğendik sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuç olarak, işin tabiatı gereği bir zaman sonra eldeki materyaller azalacaktır, muhtemelen paylaşımlar fotoğraf ekseninden tali yollara kaymaya başlayacaktır. O zaman da belki şu anda da bazen yapıldığı gibi hatıraların paylaşılması olduğu gibi, bazen de şehrimiz hakkında bilmediğimiz ilginç bilgilerin paylaşımı da olabilecektir. Grup kendi yolunda ilerlerken meyveler vermeye devam edecektir.”
Atilla Beğendik, kuyumculuk yaptığı işyerini de eski Manisa fotoğraflarıyla donattı.
Murat Yalçın

Editör: TE Bilişim