HABER: AHMET ÜNSAL 

Yönetim kurulu üyeleri Şube sekreteri Abdülkerim Uncu, Hukuk sekreteri İrfan Tolga Bilgin, Kadın sekreteri Ayşe Dubaz ve Eğitim sekreteri Emek Çeker’inde katıldığı Eğitim-Sen Manisa Şube Sendika binasındaki basın toplantısında konuşan Başkan İsmail Şener; hükümeti sert bir dille eleştirdi.  

Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener’ın açıklaması şöyle:   

“Salgının geldiği aşama kaygılarımızı artırmaya devam ediyor. Her gün artan vaka sayıları, alınmayan önlemler ve ne olacağını bilememenin verdiği karamsar bir ruh hali toplumun genelinde yaygınlaşıyor. Mesleki çalışmaların uzaktan yapılması mümkünken yüz yüze yapılmasında ısrar edilmesi ve yeterli önlemler alınmadan öğretmenlerin okullara çağrılması salgınla mücadelede yaşanan eksiklikleri göstermektedir. Salgınla mücadelede başarılı olmak için öncelikle alınacak tüm önlemelerde ve atılacak adımlarda halk sağlığını ve toplum yararını esas almak gerekmektedir. Siyasi gelecek beklentisinin veya sermayenin elde edeceği kazancın halk sağlığı ve kamusal yararın önüne geçmesinin yaratacağı olumsuz sonuçların telafisi mümkün olmayacaktır.”

Şener sözlerin, şöyle sürdürdü:

“Yaşadığımız olağanüstü Pandemi sürecinde devlet yetkililerimizin gerçekleri kabul etmeyen gayrı ciddi açıklamaları milli eğitim bakanının bu sabah ki açıklamalarıyla boyut değiştirmiştir. Sendikamızın seminer döneminde ülke genelinde yerellerden edindiği resmileşmiş pozitif COVID-19 vakaları ile İlgili gerçekleri örtme gayretine Sağlık Bakanı’ndan sonra Milli Eğitim Bakanı da katılmıştır. Gerekli tedbirleri almak ve sorumluluklarını devlet ciddiyeti ile gerçekleştirmek yerine sendikamızı suçlamayı tercih etmeleri hedef saptırmaktan başka bir şey değildir Ayasofya’nın açılışında Camilerin ibadete açılmasında plajlarda 100.000’lerin hiçbir tedbir almadan yığılmasında bir sakınca görmeyen anlayış ne hikmetse 30 Ağustos zafer bayramı kutlamalarını Pandemi gerekçesiyle iptal etmektedir. İkircikli ve tamamen ideolojik tutumlarını bir daha sergilemişlerdir. Özel hastaneler sahibi Sağlık Bakanı‘nın, Turizm acentası sahibi Turizm Bakanı’nın, özel okullar sahibi Milli Eğitim Bakanının yüzlerini ranta değil gerçek sorumluluklarına dönmelerini bekliyoruz.”

Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, Manisa’daki okulların açılabilmesi için ek bütçenin, ek atamaların gündemde bile olmadığına dikkat çekerek, “25 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamu çalışanlarına uzaktan ve dönüşümlü çalışma olanağı tanınarak bu süre içerisinde idari izinli sayılmalarına dönük bir düzenleme yapıldı. Bu kararnamenin kendisi dahi salgında gelinen aşamanın ciddiyetini göstermektedir. Sağlıklı karar verebilmenin ön koşulu geçerli ve güvenilir bilgiye sahip olmaktır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu dönemde tüm bilgileri şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Öğretmenlerin mesleki çalışmalar için okullara gelmesi ile birlikte MEB’in ve okulların yüz yüze eğitim için ne kadar hazırlıksız olduğunu gördük. Öncelikle ifade etmek gerekir ki, MEB yönetimi salgına karşı etkili ve uygulanabilir bir stratejiye sahip değil. Okullarda alınması gereken önlemler ve bunların sürekliliğinin sağlanmasına dair ayrıntılı bir planlamaya da sahip değil. Daha da önemlisi, okulların açılabilmesi için gerekli ve zorunlu olan “ek bütçe ve ek atama” gündemlerinde dahi yok. Bu koşullarda okullarda bulunmanın yarattığı sağlık riskleri ile baş etmek tek tek eğitim emekçilerine ve öğrencilere bırakılmış durumda.”

“BİRÇOK OKUL MÜDÜRÜ VE İDARECİDE KOVİD-19 TESTLERİ POZİTİF”

Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’daki birçok okul müdürü ve idarecinin Kovid-19 testlerinde pozitif çıktığını belirten Şener;

“Okullarda yaşanan yoğun sirkülasyon ve yan yana gelişler kaçınılmaz bir biçimde bulaş riskini artırıyor. Sadece birkaç gün içerisinde ülke genelinde şuana kadar 176 okuldan gelen pozitif vaka sayıları durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Yerelimizde de Şehzadeler Kız İmam Hatip Lisesi Müdiresi Covid 19 bu nedenle okul karantinada, Soma Ömer Halis Demir Ortaokulu Müdürü Covid 19 okul karantinada, Yunusemre Spor Lisesinde Yardımcı personelin halsiz görünmesi sebebi ile okuldan gönderilip sonrasında yapılan test sonucu pozitif çıkmıştır.

Bu süreçte tüm Yönetici ve çalışanlarımızın Covid gerçeklerini gizlememesi gerektiğini hatta şeffaf paylaşımın görevimiz olduğunu bilinmesi gerekmektedir. Bir milyonu aşkın öğretmenin okullarda toplanmasının ağır tablosu günbegün ortaya çıkmaya başlamışken, zümre çalışmaları için farklı okullarda bulunan öğretmenler yan yana getirilip mevcut tablo daha da ağırlaştırılıyor. Ne yazık ki il/ilçe MEM yöneticileri bu konuda insiyatif almaktan imtina ediyorlar. Yaşanan vakalar ve ortaya çıkan riskin sağlık emekçilerinin iş yükünü katlayacak sonuçlar üretmesi olasılığı daha da artıyor.

Yaşananlar MEB’in ifade ettiği iyi niyetler, tavsiyeler ve kâğıt üzerinde kalan önlem önerileriyle yaşamın yalın gerçekliğinin örtüşmediğini göstermektedir. Okulların açılmamasını biz değil iktidarın yönetim anlayışı istememektedir. Çünkü Manisa da COVİD 19 salgınının geldiği boyut nedeniyle bakanlığın seyreltilmiş eğitim planına tezat sayılacak bir çalışma başlamış durumda.”

“BİRÇOK OKULDA GÜÇLENDİRME VAR YA DA YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Başkan Şener, şehrin sürekli iç göç ile karşı karşıya olması dolayısıyla okullardaki derslik oranlarının yetmediğine işaret ederek; “Öyle ki çok sayıda okul, ya bina yenileneceğinden yada güçlendirme çalışmaları yapılacağından başka okullara taşınıyor. Tahmin ediyoruz ki bu aymazlık ülke genelinde de aynıdır. Bir yıldır kapalı olan okulların güya açılmasına kısa bir süre kala yıkım kararı verilmesi bu nedenle birçok okulun birleştirilerek seyreltilmiş eğitim uygulamasını gerçekleştirmek niyetinde olmadıklarının açık bir kanıtıdır.

Okullar Mart ayından buyana kapalı olmasına rağmen bu çalışmaların bu döneme bırakılmış olması tesadüf değilse bir öngörüye işaret etmektedir. Okulların bu dönemde açılamayacağı öngörüsüne. Öyle ki bu okulların ve taşındıkları okulların mevcut öğrenci sayıları seyreltilmiş öğrenci sayılarıyla bir eğitim sürecini imkansız kılmaktadır. Yerelde bulunan MEM yöneticilerinin bu kararı kendi başlarına veremeyecekleri göz önünde tutulduğunda kararın bakanlık yetkilileriyle istişare halinde alındığı anlaşılmaktadır. Bu durum bakanlığın açıklamalarıyla çelişen bir uygulamadır. Oysa esas olan salgın sürecinde öğretmen, öğrenci ve velilerden hiçbirini riske atmadan doğru bir planlamayla yüz yüze eğitim sürecinin devam etmesini sağlamaktır. 

Eğitim Sen bir an önce yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini düşünmektedir. Okulların kapalı kaldığı süre uzadıkça öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı artmaktadır. Okula yeni başlayan öğrencilerin, okuma yazma, öz bakım gibi temel becerileri edinmeleri için de yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğinin altının çizilmesi gerekmektedir. Ayrıca okul öğrencilerin istismar ve şiddetten korunması için en önemli kamusal denetim araçlarından biridir.

Öğrencilerin üstün yararı, eğitim hakkı ve öğrencilerle birlikte eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı arasındaki denge ve ilişkiyi çok dikkatli oluşturmak gerekmektedir. Eğitim hakkı ve sağlık hakkını birini diğerinin önüne geçirerek değil birlikte değerlendirmek gerekir.

 “Okulları ne olursa olsun açalım” yaklaşımı da “Aşı bulunana dek okullar açılmasın” yaklaşımı da bu anlamda kabul edilebilir değildir. Gerekli önlemler alınarak, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde okulların açılmasını hedeflemek gerekmektedir. Bilim kurulunun söylediği gibi her 4 metrekareye 1 öğrenci düşecek şekilde planlamalar yapılmalı yani ortalama bir sınıfa 12 öğrenci düşecek şekilde sınıflar oluşturulmalıdır.  Bunun için de gerekli ve ihtiyacı karşılayacak oranda kadrolu öğretmen ve kadrolu personel ataması yapılmalı, okulların temizliğinin ve dezenfektasyonun yapılabilmesi yeterli bir bütçe ayrılmalıdır. Ders saatleri, aralar ve ortak kullanım alanlarının ne sıklıkla dezenfekte edileceği uzmanlarında görüşleri alınarak hayata geçirilmelidir.  Ancak,  MEB’in ve siyasi iktidarın bu konuda yeterli hazırlık içerisinde olmadığını,  doğru ve geçerli bir stratejiye sahip olmadığını bir kez daha belirtelim. Eğitim Sen bu konuda uyarıda bulanmaya, eleştiri ve önerilerini ifade etmeye devam edecektir.” şeklinde ifade etti.

EĞİTİM SEN’İN İDDİASINA GÖRE MANİSA’DA YENİLENMESİ GEREKEN OKULLAR

Manisa Merkez

Fatih A.L.,Taytanlı ilhan ilkokulu,

Celalettin Ökten imam hatip ortaokulu,

Abdülhamithan imam hatip ortaokulu,

Vakıfbank İ.O.,

Atatürk ortaokulu kamuoyuna yansımış olanları.

Akhisar

Akhisar Anadolu Lisesi,

Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,

 Kayhan Ergün Meslek Lisesi C Blok,

Atatürk Ortaokulu,

Cumhuriyet İlkokulu,

Gazi Orta Okulu,

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu İlkokulu,

Ali Şefik Ortaokulu,

Mecidiye İlk ve Ortaokulu,

Dereköy İlk ve Ortaokulu,

Kayalıoğlu İlk ve Ortaokulu

Sarıgöl

4 Eylül ilköğretim okulu

Demirci

Demirci Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi

Soma

13 Eylül Gama Orta okulu

Kırkağaç

Mesleki ve teknik Anadolu lisesi(METAL)

Cumhuriyet İlkokulu

Kula

Tapduk Emre ilkokulu

Jeopark orta okulu ve

4Eylül Ahmet Sabahat Özmen orta okulu

Turgutlu

Cumhuriyet ilkokulu

Samiye nur ilkokulu

Zübeyde hanim kız meslek lisesi

Salihli

Milli egemenlik ortaokulu 1 bloğu

Adala lisesi

Hacıbektaşlı ilkokulu

Şehitler ilkokulu

Namık Kemal ortaokulu bir bloğu 

Salihli merkez Anadolu lisesi 2 bloğu

Gördes

Sağlık meslek lisesi

Editör: TE Bilişim