Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak aldık Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası'ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak aldık

Ülkemizde 3,5 milyon hektar tarım arazisinin ekilmediğini, hayvancılık tesislerinin boşaldığını ve zarar ettikleri gerekçesiyle çiftçi ve yetiştiricilerin üretimden kaçtığını söyleyen Başevirgen,  “Bakan, başka ülkelerde tarım yapmak için arazi bakıyor. İtiraz ve eleştiriler yükselince de Venezüella’da bulunma sebebinin arazi satın almak veya kiralamak olmadığını, niyetlerinin tarımsal konularda Venezüella’ya yardımcı olmak ve rehberlik etmek olduğunu söylüyor. Sizin iktidarınız ülke tarımının mevcut sorunlarını çözdü de sıra Venezüella’ya mı geldi?" Diye sordu
 “Bir tarım bakanı düşünün, kendi ülkesi dışında her yerde tarımsal faaliyette bulunmanın daha karlı olacağına inanmış”
Başevirgen, “Bir tarım bakanı düşünün kendi ülkesi dışında her yerde tarımsal faaliyette bulunmanın daha karlı olacağına inanmış. Sayın Bakanın dünyanın diğer ucundan ülkemiz çiftçisine ve hayvan yetiştiricisine verdiği mesaj tam anlamıyla umut kırıcı. Söylediklerinin meali: bizde tohum, mazot, ilaç gübre, hayvan yemi yani her şey çok pahalı o yüzden üretmekte zorlanıyoruz. Ama sizde öyle mi, her şey hazır, diyor. Madem ülkemiz hayvan besleme yönünden yeterli kaynaklara sahip değil, AKP iktidarı döneminde 8,5 milyonun üzerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan ithal edilmesini bizlere izah etsin.” dedi.
“İktidarın Venezüella Aşkı Yeni Değil”
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın Venezuella aşkının yeni olmadığını hatırlatarak, “22 Ağustos 2020 tarihinde Tarım Bakanlığı Venezuela'dan sıfır gümrükle peynir ithalatı için kararname çıkarmıştı. Ancak o dönem verdiğimiz soru önergemize yazdıkları yanıtta böyle bir ithalat yapılmadığı söylenmişti. Konuyla ilgili açıklama Venezuela’dan gelmişti. Venezüella ‘Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından ülkede şap hastalığının olmadığına dair sertifikası olmaması nedeniyle ülkedeki peynir ihracatının önünde engeller olduğunu’ ifade etmiş ve bu ithalat gerçekleşmemişti. Yine Venezüella’nın ihtiyacımız olan tahıl üretimine uygun bir coğrafyaya sahip olmadığı söylenmekteyken iktidarın 10 bin km ötedeki bir ülke ile ısrarla tarımsal işbirliği yapma çabasının elbette başka sebepleri vardır.” Diye konuştu.
“Önce Sudan’ı açıklayın!”
CHP’li Başevirgen, Bakan Kirişçi’nin kısa bir zaman öncesine kadar Afrika’da arazi kiralayarak tarım yapmanın faydalarından bahsettiğini hatırlatarak “Sudan’da kiralanan çorak arazilerin ve oraya akıtılan paraların akıbeti halen bilinmiyor. Önce Sudan olayını açıklayın da halkımız da işin aslını bilsin.” Dedi.
 “Birileri servet kazanıyor, bu gemiler kimin?”
 
Mevcut iktidar döneminde Ülkemiz deniz taşımacılığı çok iyi noktalara geldi, diyen Başevirgen, “ESK hayvan ithal eder, gemiyle. TMO arpa/buğday alır gemiyle, başka ülkelerde üretim yap, getir gemiyle. İlgili Kurumlara bu gemilerin kimlere ait olduğunu soruyoruz, yanıt yok. Maalesef birileri servet kazanırken olan yine çiftçimize, yetiştiricimize oluyor. Yanıt gelmese de sormaya devam edeceğiz, bu gemiler kimin?” diye sordu.

 
 

Editör: TE Bilişim