AHMET ÜNSAL/MANİSA

Çapaklı köylüleri jandarmanın acımasız şiddetine direnç gösteren köylülere desteğe gelen CHP’nin kurmayları Biyogaz Enerji santralına ‘Dur’ demek için bölgeye adeta çıkartma yaptı.

Kurulması planlanan santralin etkileyeceği Çavlu-Adala mahallelerinde incelemelerde bulunan CHP Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, Milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, CHP İl Başkanı Semih Balaban,Salihli İlçe Başkanı Hasan Namlı,Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ve Salihli Çevre Derneği üyeleri köylülere destek verdi.

Kadınlar köylerine gelen CHP’li heyete, “Bizlerin arazilerini zehirleyecekler. Bu canavar biyogaz enerji santrali bizim sonumuz olacak. Ne olursun kurtarın bizi bunların elinden. Durdurun şu lanet santrali. Bunlar çocuklarımızın geleceği olan tarlalarımıza zehir akıtacaklar. Birileri bunlara dur desin” diyerek seslendi.

Çapaklılı Kadınlar tarafından karşılanan CHP heyeti adına konuşan Grup Başkan vekili Özgür Özel; “Ellerindeki güçle ezmeye kalkanlar bilsinler ki karıncanın kardeşi var Çapaklı’yı ezdirmeyiz. Şunu bilsinler ki karıncanın kardeşi Cumhuriyet Halk partisidir. Çapaklı’yı sahipsiz kaldığını sananlar aklını başına alsın. Çapaklı sahipsiz, kimsesiz değildir. Cumhuriyet Halk Partisi kimsesizlerin kimsesizidir. Bundan sonraki süreci milletvekillerimizle, il başkanımızla, ilçe başkanlarımızla takip edeceğiz. Hukuki süreçte yanınızdayız. Siz direnirken siz öncüsünüz biz sizin arkanızdayız. Olaylarda ilçe başkanımız gözaltına alındı mücadelemizde bu işin sadece başlangıcı biz bedel ödemeye hazırız.”

CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, benzer çevre katliamlarını defalarca gördüklerini bunlara karşı her zaman mücadele verdiklerini bu kez de vereceklerinin altını çizerek; “Ülkenin birçok yerinde enerji santralı yapıyorlar. biz bu filmi defalarca gördük en yakın örneği Alaşehir jeotermaller.Alaşehir’deki gibi jeotermaller yaratıyorlar bizde vatandaşımızı bilinçlendirmek ve bilinç yaratmak için yanlarında oluyoruz. Çünkü Çapaklı ‘daki kadınlar bilinçleriyle, bu konudaki farkındalıklarıyla Türkiye’ye örnek oldular sizleri biz alkışlıyoruz. Gerek ilin valisi, jandarma komutanı sürekli biyogazın iyi bir şey olduğunu söylüyor. Biz onlara şunu söylüyoruz. Elbette doğal kaynaklardan enerji üretimi, başka tür enerji üretimlerine göre zararsız olabilir, avantajlı yanları olabilir ama Çapaklı’nın itirazı bütün Salihli’nin bütün bölgenin tavuk pisliklerinin, bütün bölgenin hayvan pisliklerinin, gübrelerinin, çeşitli buraya mikrop taşıyabilecek, kokusuyla zarar verebilecek bütün atıkların Çapaklı’ya taşınıp ta burada böylesi bir tesis kurulmasına Çapaklılar itirazı ediyor. Soralım şimdi bu iyi bir şeydir diyen kaymakam bey, vali bey, jandarma komutanı bunu getirip de sizin evinini köşesine kursak kabul eder misiniz?. İnsanlar buralarda havalarını, suları kirletebilecek, eskisi gibi sağlıklı şartlarda tarım yapmalarını engel olacak böylesi tesisi buradaki insanlar istemiyorlar. Eldeki kamu gücünün oransız şekilde kullanılmasına bütün Türkiye itiraz ediyor. Bana diyorlar ki kadına şiddet uygulandı, Çapaklılı kadınlar yerlerde süründürdüler diyorlar. Bende diyorum ki kadına ve kadınlara kalkan eller kırılsın. Kadınımıza, annemize el kaldırılması talimatını verenleri, bu hukuksuz emirleri verenleri, teyzemi kaktırı kaktırıverenleri kınıyoruz. Biz burada misafiriz burada sizin evladınız Erhan Kılıç var Buca’nın çalışkan belediye başkanı oda sizlerin evladınız sizin yanınızda olacaktır..”

“ALAŞEHİR’İ ÇİN SETİNE ÇEVİRDİLER. SİZ ÇAPAKLILILAR SAKIN BUNA İZİN VERMEYİN”

CHP Heyetinin Adala mahallesindeki programına katılarak Çapaklılara destek verdiğini dile getiren Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu;

“Biz Alaşehir’de ülkenin en büyük tarım ürünü olan sarı altını üretiyoruz. Birde gelin bize sorun. Alaşehir bölgesinde 8 adet jeotermal enerji santrali var. Jeotermalin Alaşehir’e faydası var mı evet var.15 bin GB enerji üretiyor. Oysaki bunu Güneş enerjisinden faydalanarak yerine getirmek en akılcı işti. Alaşehir için iş işten geçti. Tüm bağlarımızın üzerine sülfirit asit yağmurları yayıyor. Bölgede 100 bin aile çiftçilikle geçiniyor. jeotermal santrallerle Alaşehir’i Çin setine çevirdiler. Ovamız görüntü kirliği oldu. Doğamıza sahip çıkacağız. Doğada tükettiğimiz yerine koyacağız. Sizlerde komşunuzu kolunuza takıp kenetlenmelisiniz. Siz Çapaklılılar sakın buna izin vermeyin. Boyun bükmek istemiyorsanız üzerinize asit yağmurlarının yağmasını istemiyorsanız sakın izin vermeyin.” şeklindeki konuşmasıyla tarihi uyarılarda bulundu.

CHP HEYETİ BİYOGAZ SANTRALI YERİNİ GÖRÜNCE ŞAŞKINA DÖNDÜ

Çapaklıları köy meydanından dinledikten sonra Biyogaz enerji santralinin yapılacağı bölgeye geçen CHP kurmayları büyük şok yaşadı. 15 Temmuz günü köylülerin kurduğu direniş barikatını jandarmanın kollu kuvvetleri ile aşarak santralin yapılacağı arazilere iş makineleri sokan şirket verimli tarım arazilerinde yüzlerce dönümlük derin alan açıldığını yerinde gören CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, Milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, CHP İl Başkanı Semih Balaban, Salihli ilçe Başkanı Hasan Namlı, şirketin sahada çalışanlarından yapılacak santralle ilgili bilgiler aldılar.

CHP Grup Başkan Vekili Özel gördüğü doğa katliamı karşısında: “Yine bir doğa faciasıyla karşı karşıyayız. Katliamı yerinde gördük. Şirketin bu araziyi nasıl elde ettiğini araştıracağız fakat hukuku takip ederek bunu durduracağız. Gerekirse nöbet tutarız.”

Editör: TE Bilişim