Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı! Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı!

Programda açıklamasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladı kuru üzüm taban fiyatının üreticiyi memnun etmediğini ifade eden CHP Manisa İl Başkanı Balaban, tüccarın şimdiden açıklanan taban fiyatının altında üreticiye fiyat biçtiğini gündeme getirdi. 
Tüccarın şuanda üreticiye 21-22 lira arasına fiyat teklif ettiğini dile getiren CHP’li Balaban açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde üretilen kuru üzümün yüzde 90’ı, sofralık yaş üzümün yüzde 60’ı, sofralık zeytinin yüzde 26’sı, tütünün yüzde 25’i Manisa’da üretiliyor. Üreticinin beklentisi en az 30 lira idi. Biz muhalefet olarak bu fiyatın 2 dolar karşılığı Türk lirası olması gerektiğini söyledik ve bununla ilgili neredeyse tüm ilçelerimizde çalışmalar yaptık. Ama açıklanan fiyata baktığımızda şunu söyleyebiliriz, 25 lira olan maliyet 27 lira ile karşılanmaz. Çünkü TMO, TARİŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri devreye girmezse üretici tüccarın eline düşecek. Son aldığımız haberlere göre ise tüccarın üzümün kilosuna teklifi 21-22 lira. Eğer devlet devletliğini göstermezse üzüm fiyatları 20 liranın da altında olacak. Buradan sesleniyorum TMO, TARİŞ ve tüm kooperatifler taşın altına bir elini değil iki elini birden sokmak zorunda.”
“ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR”
CHP’li Balaban açıklamasının devamında, üreticinin şuanda devletten destek beklediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle üreticinin talebi kilo başı 5 liralık bir destekleme priminin verilmesi. Bu sene 300 bin ton rekolteden söz ediliyor. Bu destek sağlanması durumunda bugünkü dolar kuru üzerinden bir hesaplamayla 83 milyon dolar gibi bir destekten bahsediliyor. Bu 83 milyon dolar devletin rahatlıkla sağlayabileceği bir destek, beşli çetelerin silinen vergi borçları, bunların affedilen SSK prim borçları ve cezalarının yanında üreticinin beklediği destek devede kulak.”
“BU FİYAT ÜRETİCİYİ SÜRÜNDÜRÜR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’ya gelerek açıkladığı bu üzüm fiyatının üreticiyi süründüreceğini söyleyen CHP Manisa İl Başkanı Balaban, önümüzdeki süreçte devletin müdahil olmaması durumunda üreticiyi çok daha zor günlerin beklediğine vurgusunu yaptı. 
CHP’li Balaban açıklamasına şu ifadelere yer verdi: “Açıklanan fiyat üreticiyi süründürür. Üretici borçlarını ödeyemez. Çünkü açıklanan bu 27 lira bu şekilde kalmayacak. 9 numara üzüme 8 numara diyerek fiyat düşürüyorlar. Devlet bu sürece müdahil olmadıkça ve üretici tüccarla baş başa bırakıldığında yaşanan sıkıntılar artacak. Üretici üzümünü açığa döküyor, bir yandan da borçların sıkıştırmasıyla tüccarın verdiği fiyata bunu satmak zorunda kalıyor. Daha önce de söyledim bu fiyat şu anda dahi aşağı çekilmeye başlamışken ilerde çok daha düşük fiyatlardan üretici ürününü satmak zorunda kalacaktır”
ÜRETİCİYE ELEKTRİK ŞOKU
CHP Manisa İl Başkanı Balaban programın son kısmında, GEDİZ A.Ş.’nin üreticilerden yüksek oranda güvence bedeli talep etmesini gündeme taşıdı. 
GEDİZ A.Ş.’nin tarımsal sulama abonesi olacak üreticiden 150-170 bin lira arasında üreticiden güvence bedeli talep ettiğini dile getiren CHP’li Balaban, girdi maliyetleri altında ezilen çiftçinin bu bedeli ödeyebilecek gücünün olmadığını belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sarıgöl’de tarımsal sulama abonelerinin elektrik kullanabilmeleri için Gediz A.Ş. 150 bin lira, 175 bin lira, 200 bin lira gibi yüksek bir güvence bedeli yani depozito istiyor. Üretici zaten burnundan soluyor, mazot alıp traktörünü çalıştıramaz duruma gelmiş, borç içinde iken böyle bir yüksek tutarın talep edilmesi akıl alır gibi değil. Ama çiftçimize söz veriyoruz. Geliyor gelmekte olan. Az kaldı. İktidarımız döneminde çiftçimiz toplumun ezilen kesime değil, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi tekrar ‘Milletin Efendisi’ durumuna gelecektir.”
 

Editör: TE Bilişim