Zafer Kalkınma Ajansı yeni yönetimiyle ilk kez toplandı Zafer Kalkınma Ajansı yeni yönetimiyle ilk kez toplandı

Yaşanan ekonomik krizle birlikte yeni eğitim yılının fırsat eşitsizliğinin pençesinde başladığını belirten CHP’li Balaban, ailelerin okuyan çocuklarının masraflarını karşılamakta yaşadıkları zorluklara dikkat çektiği açıklaması şu ifadelere yer verdi; “Bu sene okullarımız fırsat eşitsizliğinin pençesinde açılıyor. Aileler ekonomik krizle mücadelede karınlarını dahi doyurmakta zorlanırken, kaliteli bir kalemin fiyatının dahi 100 liraya dayandığını görmekteyiz. Bu ekonomik iklimde evlatlarını okutmak artık aileler için lüks olmaya başladı.”
GEÇEN SENE 3 LİRA OLAN SİLGİ BU SENE 10 LİRA
CHP’li Balaban artan okul giderlerine vurgu yaparken, ailelerin bu masrafın altından kalkacak güçlerinin olmadığını da sözlerine ekledi; “Geçen sene 3 lira olan bir silgi dahi bu sene 10 lira olmuş, bir defter alacaksınız bir tane yetmeyecek en az 4 defter almanız gerek ama geçen sene 12 lira olan defter bu sene 25 lira olmuş, okul çantası, mont, bot… Fiyatları katlanarak artan bu kadar gider varken iktidar yeterli olmayan derskitabı dağıtımı ile övünüyor. Vatandaş okul masraflarını karşılayabilmek için kredi çekerken ders kitabını dağıtsan ne olacak? Bugün bir öğrencinin en iyi şekliyle okula başlaması için en az 1500 lira gerekiyor, açlık sınırının altında maaş alan asgari ücretli bir çalışanın yalnızca tek bir öğrenci için bu masrafı yapması mümkün mü?”
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ AYAKLAR ALTINA ALINDI
Yeni eğitim öğretim yılı için açıklamalarına öğretmenlere yönelik itibarsızlaştırma kampanyası yapıldığını söyleyerek devam eden Balaban, bu dönemin hem öğrenciler hem de öğretmenler için zor bir dönem olacağına vurgu yaparak, “Geçtiğimiz günlerde özel okul öğretmenlerimiz bir eylem yapmak istediler. Haklı sebepleri vardı, öğretmenlik mesleğinin ayaklar altına alınmasına, insani şartlarda yaşamaları için yeterli olmayan maaşlarla hatta üzülerek belirtiyorum kimi yerlerde asgari ücretin dahialtında çalıştırılmalarına karşı çıktılar. Bunun karşılığında ise yerlerde sürüklendiler, gözaltına alındılar… Yeni bir döneme başlıyoruz, ancak tarihin hiçbir döneminde öğretmenlik mesleği bu kadar ayaklar altına alınmamıştır. Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum anlayışından bu noktaya gelinmiş olması zedelenen toplumsal yapının göstergesidir.” diye konuştu. 
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Açıklamasının son kısmında iktidara geldiklerinde eğitimde fırsat eşitsizliğine son vereceklerine değinen Balaban, açıklamalarına şu şekilde son verdi; “Hem öğrenciler hem de öğretmenler için türlü zorlukların yaşanacağı bir eğitim dönemine başladık. Ancak bu zorluklar içinde geçireceğimiz son eğitim dönemi, iktidara geldiğimiz andan itibaren en dikkatle çalışacağımız konu eğitimde fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasıdır. Biliyoruz ki evlatlarımız fırsat verildiği takdirde birçok şeyi başarabilecek güçtedir. Bizim CHP olarak temel hedefimiz de bu fırsatın herkese eşit bir şekilde paylaştırılması. Özgür, demokratik, bilimsel, laik eğitimin tüm öğrencilere ulaştırılabilmesidir.”
 

Editör: TE Bilişim