Ege'de komşu dehşeti! Gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı Ege'de komşu dehşeti! Gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

2021 yılı için verilen mazot ve gübre destekleri 8 Mart’tan itibaren çiftçilerin hesabına yatırılmaya başlandı.
Buna göre gübre desteği buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 20 TL, diğer ürünler için dekar başına 8 TL olarak ödeniyor.
Mazot desteği ise buğday, arpa, çavdar, yulaf için 22 TL, çeltik ve pamuk için 68 TL, mısır için 27 TL, zeytin ve diğer ürünler için 17 TL oldu.
CHP’nin çiftçi milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu dekar başına gübre fiyatlarını ve verilen destek miktarını karşılaştırarak verilen bu desteklerle bir kilo gübre, bir litre mazot bile alınamadığını belirtti.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar ve Salihli ziraat odalarından toprak analizlerine göre kullanılması gereken gübre çeşitleri ve miktarları konusunda bilgi aldı.
Bu analiz sonuçlarına göre hangi gübreleri, ne kadar atacağı konusunda kendilerine bir “reçete” öneriliyor.
“DESTEKLER DEVEDE KULAK KALDI”
CHP’li Bakırlıoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Mısır üreticisi önerilen reçeteye göre tarlasını gübrelerse dekar başına gübre maliyeti kükürt uygulaması ile beraber 1570 lira olacak. Oysa bu çiftçi dekar başına sadece 8 lira gübre desteği alacak.
Yine sultaniye çekirdeksiz üzüm bağı olan bir çiftçi, yaptırdığı analize göre önerilen gübrelemeyi yaparsa sadece toprağa atılan gübre bedeli 700 TL. Yaprak gübresi ile beraber bu rakam bin lirayı geçiyor. Bağ için iktidarın verdiği gübre desteği ise sadece 8 lira. Zeytinde de durum farklı değil. Dekar başına gübre maliyeti 700 lira. Toplam maliyet bin lirayı geçiyor. 
Gübre Maliyeti 2.500 Lira Destek 8 Lira
Domateste durum daha vahim. Üreticimizin önerilen reçeteye göre katlanması gereken gübre maliyeti dekar başına 2 bin 500 TL. Devletin bu üreticilere ödediği gübre desteği ise sadece 8 lira. Destek maliyetin yüzde birini bile karşılamıyor” dedi. 
Ödenen desteklemenin 2021’e ait olduğuna dikkate çeken Bakırlıoğlu, çiftçinin bir yıl önce attığı gübrenin desteğini yeni alabildiğini vurguladı.
Gübreye Gelen Zam Yüzde 342
Tarım ve Bakanlığının açıklamasına göre gübreye bir yılda gelen zam oranının yüzde 342 olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu gübre fiyatlarını şöyle değerlendirdi: 
Amonyum sülfat gübresi kilosu 8 lira.
Çiftçimizin en çok kullandığı gübre çeşidi olan toprak altı gübresi olarak ta bilinen DAP’ın kg fiyatı 13,5 lira,
Üre gübresinin fiyatı 13,5 lira
15.15.15 gübresi 10 lira olduğunu ve devletin verdiği destek ile bir kilo bile gübre alınamadığını vurguladı.
Çiftçi bir aileden geliyorum diyen Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu aldığı destekten bahsederek, 148 dönüm aile zeytinliğimiz için 1184 TL gübre desteği, 2 bin 516 TL de mazot desteği ödendiğini belirterek yılda 2 tondan fazla mazot tükettiklerini söyledi.
Verilen destekle iki çuval gübre, iki depo mazot alamıyoruz diyen Bakırlıoğlu Artık çiftçi destekleme için il, ilçe, tarım ve orman müdürlüklerine dosya vermeye bile gerek duymayacak hale geldi.
Eğer yeterli gübreleme ve ilaçlama ve bakım yapılmazsa verim düşecek. Bu durumda gıda fiyatları daha fazla artacak. Ürün alamayan çiftçi para kazanamayacak, ülke ciddi bir gıda krizine girecek. Çiftçi kazanamıyor, tüketici ucuza tüketemiyor.” 
Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Tarımsal ürün piyasaları iyi yönetilemiyor. İthalatta aranılan çözümler sorunu büyütmekten başka hiçbir işe yaramıyor. 
Kaldı ki, tarımın, çiftçinin yetiştiricinin sorunları “çok uzun kuyruklar oluşuyordu, o yüzden ete zam yaptık” diyen çarpık zihniyetle tarımın, hayvancılığın sorunu çözülemez.
Sorun daha fazla destek vermekle çözülür.
Planlı tarımsal üretimle çözülür.
Çünkü ülkenin tarım ürünleri ihtiyacı belli, iç tüketimi belli ona göre üretim yapılmalı ve arz açığı olan dışa bağımlı olduğumuz tarım ürünleri ve hayvancılığa verilen destekler artırılmalıdır.
Gübre ve mazot desteği günün şartlarına göre yeniden belirlenmeli ve hepsinden önemlisi aynı yıl içerisinde ödenmelidir.”

Editör: TE Bilişim