Haber: Ahmet ÜNSAL 

Şehit annesi duygulandırdı.... 0ğlunun odasını anı evine çevirdi Şehit annesi duygulandırdı.... 0ğlunun odasını anı evine çevirdi

Türkiye’de üzüm üretiminin yüzde 85’nin yapıldığı Manisa’da üreticinin gözü ve kulağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos tarihindeki Manisa ziyaretinde yapacağı açıklayacağı üzüm fiyatına çevrildi.
Artan girdi maliyetleri ve bu yıl yaşanan dolu ve sağanak yağış gibi büyük sıkıntı yaşayan üzüm üreticisi, açıklanacak fiyatın maliyetlerin altında olmamasını beklerken, CHP’liler fiyat konusunda hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrıda bulundu.

CHP Şehzadeler İlçe başkanlığının öncülüğünde partili milletvekilleri, belediye başkanları ve ilçe başkanları Şehzadeler ilçesinde üzüm üreticileri ile bir araya gelerek fiyat beklentileri hakkında görüş aldı.

CHP KURMAYLARI ÜRETECİLERİ TEK TEK DİNLEDİ

Üreticiler ile birlikte gerçekleştirilen toplantıya CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri katıldı.

ÜZÜM ÜRETİCİLERİ CHP HEYETİNE
“İYİ Kİ VARSINIZ “

Üreticilerin yoğun ilgili toplantı miting havasında fiyat açıklamasına döndü.
CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, partilerinin tarımda gelişmeye çok önem verdiğini belirterek, üzüm üreticisinin istediği fiyatı hak ettiğini söyledi. Üreticinin artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlandığını ve üretim yapmaktan uzaklaştığını kaydeden CHP’li Balaban, açıklanacak rakamın çiftçiyi mağdur etmemesini istedi.

BİZİM TEK ÇABAMIZ ÜZÜM ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞININ VERİLMESİDİR”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise yaptığı konuşmada, “Üzümcü fiyat konusunda çok hassas hale gelmiş, geçen yıl yaşadıkları kötü sürprizi tekrar yaşamak istemiyorlar. Çünkü geçen yıl 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı sadece 50 kuruş artarak 13 lira olmuştu. Hayal kırıklığı yaratan bu durum Manisalı çiftçileri gerçekten çok zor durumda bırakmıştı.Kiminle konuşsak herkes artan maliyetlerden bahsediyor. Gübre, ilaç, mazot, tarımsal sulamada kullanılan elektrik, çuval, işçilik ve kurutma maliyetlerindeki artışın en azından alım fiyatlarına yansımasını istiyorlar. Verilen tarımsal desteklerin traktörün bir deposunu bile doldurmadığını söylediler. Devletin kendilerine sahip çıkmadığından ve tamamen özel sektöre mahkum edildiklerinden şikayet ediyorlar. Yaş üzüm fiyatları geçen yıl fiyatının altında kaldı. 20 liradan başlayan fiyatlar 5 liraya kadar düştü. Geçen yıl da 10 liradan başlamış, 5-6 lira arasında satılmıştı.Geçen yıl 2,5 lira olan şaraplık üzüm bu yıl 1,4 liradan satılabiliyor. Biz çiftçinin hakkının verilmesini istiyoruz” dedi.

“ALIN TERİ ÜZERENDEN SİYASET OLMAZ “

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tüm üzüm üreticilerini sıkıntılarını ve taleplerini duyurmak için çalıştıklarını söyledi. Grup Başkanvekili Özel, üreticinin üzüm fiyatını beklediğini belirterek, zor durumda olan çiftçinin yüzünü güldürecek bir fiyat açıklanmasını istedi. Türkiye’de iktidarın el değiştirdiğini ve CHP’nin gündeme getirdiklerinin iktidar tarafından bir bir hayata geçirildiğini kaydeden Özgür Özel, üzüm üreticisinin de umudunu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na bağladığını söyledi.
Çiftçinin alın terinin karşılığının verilmesi gerektiğini ifade eden Özgür Özel, şunları söyledi: “Alın terinde siyaset olmaz. Önce karnımızı doyuracağız, borcumuzu ödeyeceğiz, evlatlarımızı geçindireceğiz sonra siyaset tartışacağız. Ama borcunu ödeyemeden, haciz gelecek korkusuyla düşünen insana siyaset yapmanın bir mantığı yok. O yüzden CHP olarak hangi görüşten olursa olsun herkesin alnının terinin karşılığını alması için mücadele veriyoruz.”
CHP’li Özel geçtiğimiz yıl 9 numara üzüme 13 lira fiyat açıklandığını ve çiftçinin mağdur olduğunu hatırlattı. Hükümetin fiyat açıklaması ile üzüm fiyatlarının daha düştüğünü kaydeden Özgür Özel,” Üzümde numara oyunu yaptılar, 10 numara üzüme 9 dediler. Geçen sene üzüm üreticisi zarar etti. Üstüne beceriksiz enflasyon yönetimi tüm girdileri yüzde 350, 400 artırdı. Üzümün maliyetinin ortalaması 25 lira. İtirazı olan varsa çıksın karşımıza istedikleri televizyonda tartışalım. İtiraz eden Allah’tan korksun. 1 kilo kuru üzümün maliyeti 25 lirayken bu üzüme bir para vereceksiniz bu insanlar geçinecek. Bu insanlar borcunu ödeyecek, bu insanlar çıkıp çarşıya gidebilecekler. O fiyat için bugün diyorlar ki 23 lira verilecek, 25 lira verilecek, 27 verilecek. Bahsedilen fiyatlar üzüm üreticisinin idam fermanıdır. Sakın bunu yapmayın” diye konuştu.

“ÜZÜM ÜRETİCİSİNE VERİLEN PARA TÜM KENTTE CAN SUYU OLUR. “

CHP’li Özel, “Buradan Tarım bakanına da, Cumhurbaşkanına da sesimizi duyabilecek herkese sesleniyoruz. Aklınızı başınıza alın. Üzüm üreticisine verilen para tüm kente can suyu oluyor. Manisa ekonomisi yoğun bakımdadır. Söyledikleri fiyat bu hastayı öldürür. Genel Başkanımızı ben biliyorum böyle olacak demedi, dedi ki ‘Manisa üzüme ne istiyor’ dedi. Biz üzüme yıllardır hak ettiğimiz 2 doları istiyoruz. 2 dolar karşılığı 35 lirayı istiyoruz. Bu bizim anamızın ak sütü gibi helal hakkımızdır. 35 lira çok mu? Bu yıl dünya piyasasına yön veren üzüm ihracatçıları maliyeti bu açıkladığımız fiyatlar üzerinden kurarsa üzümümüz dünya piyasalarında çarçur olmaz. 5’li çeteye, müteahhitlere para var ama üzümcüye, çiftçiye gelince dünya piyasası. Ne olursa olsun Genel Başkanımızın sözüdür, geldiğimiz gün çiftçinin ister tarım krediden, ister devlet bankalarından hepinizi tapu karşılığı kolayca para veren bankalardan çekmiş olduğunuz kredilerin faizlerini bir sefere mahsus tamamen sileceğiz. Hepinize rahat bir nefes aldıracağız. Bundan sonra kavgamız ekmek kavgasıdır. Dün sizi unutup da seçim zamanı hatırlayanlara hakkınızı istediğinizi, çiftçiyi ezenlere yüz vermeyeceğini göstermenizi bekleriz. Buradan lafın gitmesi gereken kimse ona Cumhurbaşkanına kadar sesleniyoruz. Bu insanları kimsesiz savunmasız görme. Bu üzüm üreticisini ezmeye kalkma. Sana kimseyi ezdirmeyiz” dedi.

Editör: TE Bilişim