Dünyanın en büyük araba üreticilerinden Almanya menşeili Volkswagen’in Manisa’da kuracağı araba fabrikasını iptal etmesini duyurmasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk kez açıklama yaptı. Varank açıklamasında, “Bu işte biz değil, Volkswagen kaybeder” dedi.

Volkswagen kararıyla ilgili çok konuşmadığını, başından beri bir süreç yürüttüklerini belirten Varank, “VW CEO’su Diess’in bana yazdığı mektup var. ‘Biz Türkiye’yi çok önemli bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye’de yatırım yapanın kazanacağını biliyoruz.’ Burada açıkça şunu da belirtiyor: ‘Ben kişisel olarak Türkiye’yi çok önemli bir pazar, üretici olarak görüyorum, yatırım yapmanın doğru olduğunu biliyorum ama pandemi sürecinde otomobil endüstrisinde büyük oynaklık oldu. Biz ve yönetim kurulumuz yeni yatırım yapma isteklerinden vazgeçti. Bütün çözümlerini mevcut fabrikalarında güncellemeye giderek çözmek istiyorlar. Çünkü sektörün ne olacağını bilmiyoruz.’ Kendisi iki kez geldi Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek için. Bizim talebimiz değil, kendisi geldi, ne yapmak istediklerini anlattı. Bize resmi açıklaması bu ama şunu da biliyorum, açık konuşalım. Bu şirketler global şirketler ama yönetim kurullarına baktığınızda yerel yönetimlerin yani eyaletlerin burada etkisi var, sendikaların ortaklığı var, yabancı ortaklar var. Tüm bu dengeleri tutarak yatırım kararları alıyorlar. Tabii ki burada siyaseten bu işi istemeyenlerin olduğunu biliyorduk. Zaten basına yaptığı açıklamalarda Diess bunu da söyledi. Ama şunu bilmemiz lazım. Madem global bir markaysanız, kârınızı düşünüyorsanız siyasi karar vermemeniz lazım. Eğer bu şirket halka açıksa siz aslında yatırımcınızı kandırıyorsunuz. Kârlı olanı değil size yapılan siyasi baskılara göre karar veriyorsunuz demektir. Bunu da kendilerinin basına beyan etmiş olmaları üzücü ve altı çizilmesi gereken bir husus. İlk toplantıda kendilerine şu cümleyi kurduğumu hatırlıyorum. Bakın, biz Türkiye olarak önemli bir ekonomiyiz, global yatırımcıyı çok önemsiyoruz ama bu işi yapacaksak lütfen ekonomik karar verin, siyasi karar vermeyin. Siyasi karar verecekseniz bu işe başlayıp enerjimizi harcamayalım. O gün bize dedikleri ‘Asla siyasi karar vermeyeceğiz.’ Ben aynı noktadayım. Biz ilişkilerimizi uluslarımızın çıkarları için kuruyoruz. Türkiye’ye yatırım yapan yatırımcının hem kendisinin hem ülkemizin kazanacağını biliyoruz. Bütün yatırımcılara eşit davranıyoruz. Türkiye’ye yatırım yapan bu dönemde kazanır. Global olarak firmalar bizimle gelip görüşüyor. Bu işten de biz değil Volkswagen kendisi kaybeder. Çünkü yatırımcısını ekonomik değil siyasi kararlarla aldattığını kendileri itiraf etmiş oldu. Biz kendi otomobil projemize güveniyoruz. Bizim yatırımcıya kapımız açık. Türkiye, önümüzdeki dönemde dünyanın üretimde parlayan yıldızı olacak. Türkiye’ye yatırım yapan kazanacak” diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİLDEN TEPKİ 

Varank’ın açıklamasına CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Yalım, üreticinin Türkiye’ye güveninin kalmadığını ve hukuk sisteminin yatırımcıya güven vermediğini ifade etti.

Fabrikanın bölge için çok önemli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Yalım, “Manisa’da kurulması planlanan araba fabrikasının bölgeye nasıl bir katma değer katacağını herkes biliyor. Hatta fabrikanın açılacağı iddiaları bile bölgede emlak fiyatlarında artışa neden oldu. Ancak gelin görün ki fabrika kurulmadı. Çünkü Alman yetkililer hukuk sistemi düzenli çalışmayan, rant olayları yüzünden sarsılmış bir ülkeye yatırım yapmayı güvenli bulmadı. Şimdi de kalkıp 'onlar kaybetti' diyorsunuz. Kaybeden biziz. Kaybeden Manisalı, kaybeden Egeli, kaybeden milletimiz oldu. Yaptığınız açıklamaların hiçbir tutarlılığı yok. Bugüne kadar yaptıklarınızla millet kaybetti ve her geçen gün kaybetmeye devam ediyor. 'Biz istedik onlar istemedi' anlayışıyla değil, 'neden istemediler' anlayışıyla bakın olaylara” dedi.

Editör: TE Bilişim