Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle ortaya çıkan mesajlaşmalar sonrasında uzmanlar, akıllı telefonlara program kurulurken dikkatli olunmasını istiyor.
Uzmanlara göre, kaynağı veya içeriği bilinmeyen, amacı dışında bilgilere erişim isteyen programların kurulmaması, varsa şüphelenilen programların cep telefonlarından kaldırılmasını öneriyor.
İstanbul Şehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şadi Evren Şeker, akıllı telefonlardaki yazılımların sosyal, teknik ve güvenlik açısından birçok zararı bulunduğunu söyledi.
Yazılımlarda öncelikle kişisel mahremiyetin ihlalinin söz konusu olduğunu belirten Şeker, kişisel bilgilerin başkasının eline geçmesi, kameraların kullanılabilmesi, kontak bilgilerin başkasının eline geçmesi gibi durumların söz konusu olduğunu ifade etti.
Şeker, cep telefonlarının, teknik olarak bunları isteyen uygulamalara bilgi vermek için hazırlandığına işaret ederek, "Uygulamalar sadece kurulurken onay istiyorlar. Bu onay verildikten sonra herhangi bir niyetle kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken faktör, bilinmeyen ve tanınmayan yazılımların kurulmamasıdır" dedi.

ŞÜPHE UYANDIRAN YAZILIM
Akıllı cihazlarda 'Angry Birds' ismindeki oyun uygulamasının şirket yöneticisinin, yıllarca kullanıcıların bilgisini sızdırdıklarını kabul ettiğini hatırlatan Şeker, şöyle devam etti:
"Son zamanlarda Ezan Vakti Pro isminde bir yazılım var. Bunu incelediğimizde Sızıntı dergisinin yazılımını yapan firmanın hazırladığını gördük. Bu tarz şeyler şüphe uyandırıyor. Yazılımın casus bir faaliyette bulunup bulunmadığını incelemeniz mümkün ama hiçbir zaman uygulamayacağını garanti edemezsiniz. Bununla ilgili firma itiraf edene kadar 'yüzde 100 eminiz' diyemezsiniz."
Doç. Şeker, "Vatandaşların, akıllı telefonlarından güvenlik bilgilerini istedikleri uygulamaları kesinlikle kaldırmaları gerekiyor. Ayrıca güvenlikle ilgili yazılım da olsa onu
Editör: TE Bilişim