Başbakan Biniali Yıldırım, bu sabah 08.00 sıralarında Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda acı bilançoyu açıkladı.
Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:
"Bu sabah 08.00 civarında Diyarbakır'da bölücü terör yapacağını yaptı, alçak, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Çevik Kuvvet'in konuşlandığı noktaya, vatandaşların da işine giden, okuluna giden, çocukların olduğu bölgede bir bomba yüklü araç patlatıldı. Şu ana kadar 8 vefat var. 2 polisimiz var, bir teknisyen olmak üzere 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumdadır. Bir terörist de ölü ele geçirilmiştir. Hastanede tedavileri süren 100'ün üzerinde yaralıdan 93'ü taburcu olmuştur, 7'si hala tedavi altındadır.
Bu insanlık dışı alçakça saldırıyı milletçe lanetliyoruz."

NELER YAŞANDI?
Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına, bugün saat 08.00 sıralarında PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Patlamanın şiddeti ile hem Emniyet binasında, hem de çevredeki binalarda büyük hasar meydana geldi.

YAYIN YASAĞI
Radyo Televizyon Üst Kurulu, Başbakanlığın yazısı ile Diyarbakır Bağlar'daki patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini bildirdi.

PATLAMA, KENTİN HER TARAFINDAN HİSSEDİLDİ
Merkez Bağlar İlçesi Aydın Arslan Bulvarı'nda bulunan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binası yakınında bu sabah saat 08.00 sırasında şiddetli bir patlama meydana geldi. Kentin her tarafından hissedilen patlamadan sonra gökyüzüne dumanlar yükselirken, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

PATLAMANIN OLDUĞU BÖLGEDEN YOĞUN SİLAH SESLERİ
Patlamadan sonra bölgeden yoğun silah sesleri gelirken, terör saldırısının bomba yüklü bir aracın infilak ettirilmesi sonucu gerçekleştirildiği belirtildi.
Yaklaşık 1 kilometrelik alanda etkili alan patlamanın ardından, bölgeye çok sayıda sağlık ve UMKE ekipleri sevk edildi. Patlamanın yaralanan bazı vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla hastaneye götürüldü.

8 ŞEHİT, 100'DEN FAZLA YARALI
Saldırıda, 2'si polis 8 kişi şehit oldu, aralarında polis ve sivillerin bulunduğu 100'den fazla kişi yaralandı. Şehit polislerden birinin, yaklaşık 2 ay önce Diyarbakır'a tayininin çıktığı ve eşinin hamile olduğu öğrenildi.
GİRİŞ-ÇIKIŞLAR KONTROL ALTINDA
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasının bulunduğu Aydın Arslan bulvarında polis ekipleri giriş çıkışları kontrol altına alırken, havadan ise Sikorsky tipi helikotopterle destek verildi. Çevrede güvenlik önlemi alan polisler de havaya uyarı ateşi açtı.

VALİLİKTEN İLK AÇIKLAMA
Diyarbakır Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 08.00 sıralarında Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan Bulvarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada sivil vatandaşların ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede bölücü terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araçla yapıldığı değerlendirilen, bir patalanın meydana geldiği belirtildi.
Açıklamada, "Patlamayla ilgili olarak kamuoyuna ilerleyen saatlerde daha ayrıntılı bilgiler verilecektir. Yaralılar hastanelere intikal ettirilmiş olup, tedavilerine başlanmıştır. Birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyulan böyle günlerde halkımızı sağduyu ile hareket etmesi ve yapılan yapılan resmi açıklamalara itibar etmesi büyük önem arzetmektedir" dedi.

RTÜK'TEN YAYIN YASAĞI
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, Başbakanlığın yazısı ile DiyarbakırBağlar'daki patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi.
Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.
Açıklamada, bugün meydana gelen patlamanın da anılan hüküm çerçevesinde olduğunun değerlendirildiği ve söz konusu olayla ilgili Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesinin uygun görüldüğü belirtilirken, yasağın içeriğine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
"Yayın yasağı medya hizmet sağlayıcıları anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması ve bu çerçevede, yayın yasağı patlamaya ilişkin, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir."
Editör: TE Bilişim