AK Parti’nin kurucu Lideri Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ağustos 2001 tarihinde AK Parti’yi kurduğunda 3Y ile mücadele (yolsuzlukla, yoksullukla, yasaklarla) vurgusu yapmıştı.  O günden sonra bu konular üzerinde hassasiyetle duran AK Parti, 5.Büyük Kongrede p

AK Parti’nin kurucu Lideri Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ağustos 2001 tarihinde AK Parti’yi kurduğunda 3Y ile mücadele (yolsuzlukla, yoksullukla, yasaklarla) vurgusu yapmıştı. 
O günden sonra bu konular üzerinde hassasiyetle duran AK Parti, 5.Büyük Kongrede parti tüzüğünde değişiklik yaparak “Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nu” kurdu. 
Bu kurulun kurulması ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu’da gerek genişletilmiş il başkanları, gerek belediye başkanları, gerekse milletvekilleri toplantısında “Her kim ki, eşini, işini ve evini değiştirenler peşine düşeriz, şüpheyle yaklaşırız. Parasal ilişkilerde dikkatli olun” uyarısında bulunuyor, uyarılara uymayanlar hakkında da “Etik Kurulun” iş başında olduğunu ima ediyordu.
Nitekim ‘Etik Kurul’ da incelemeleri sona eren iki belediye başkanı disiplin kuruluna sevk edilerek partiden ihraç edildi. 
İhraç edilen belediye başkanları ile ilgili bir açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “AK Partinin kurucu değerleri, kurucu ilkeleri var. Bunlar bizi yaşatan ilkeler. O sebeple AK Parti’de siyaset yapmakla AK Partili olarak siyaset yapmak arasında fark var. AK Partide siyaset yapan arkadaşlarımızın hepimizin AK Partinin kurucu değerlerine AK Partinin gösterdiği ahlaki ve siyasi hassasiyetlere riayet etme mecburiyetimiz var. AK Partide bu ilkeleri korumazsak o zaman AK Partinin misyonunun bir anlamı kalmaz” 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise, “Kim nerede yanlış yaparsa bedelini ağır öder” diyor! 
Gerek AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gerek AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın gerekse AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarından anladığımız şudur; AK Parti, bir dönem merkez sağ partiler olarak bilinen Anavatan Partisi (ANAP) ve Doğru Yol Partisi’nin (DYP) düştüğü duruma düşmemek için işi sıkı tutuyor. AK Parti 14 yıl önce yola çıktığında 3Y ile mücadele vurgusu yaptı. 3Y, yani yolsuzlukla, yoksullukla, yasaklarla sonuna kadar mücadeleyi gündeminin birinci maddesi yapan AK Parti bu çerçevede 5. Büyük Kongre'de tüzüğünde bir değişikliğe giderek "Siyasi Erdem ve Etik Kurulu"nu kurdu. Türk siyasi tarihinde ve AK Parti tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olan bu kurul sayesinde vatandaş tarafından dile getirilen her türlü şikâyetlere anında müdahale edilip gereği yapılacak. Bu kurulun sadece parti içi şikâyetlerde sınırlı kalmayıp AK Parti'nin kazandığı İl ve İlçe belediyelerinde meydana gelebilecek hizmet aksaklıklarından dolayı gelen şikâyetleri değerlendirip çözüm yolları arayacak. Diyelim ki, bir mahallede oturuyorsunuz, mahallenizin bir sorunu var. Bu sorunu ilgili belediyeye iletmenize rağmen hala sorun çözülememişse Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’na hizmetteki aksaklığı dile getiren bir dilekçeniz i göndermeniz halinde anında bu kurul devreye girecek. Aynı zamanda bu kurul, rüşvet, adam kayırma, işleri zamanında bitirmeme, insanlara saygısızca davranma, sorunları çözmek konusunda ağırdan almak, v.b tüm sorunların da takipçisi olacağını düşünüyorum. İnsanları yıkan en büyük tehlikelerin başında fitne, fesat ve dedikodu geliyor. 
Siyasi Erdem ve Etik Kurulu sayesinde, şu kişi şunu yapmış, bu kişi bunu yapmış, denilerek aslı astarı olmayan dedikodular üretilmesinin önüne geçilmiş olacak, hem de her nerede ve kim tarafından bir yanlışlık yapılmışsa bunu araştıracak ve gereğini yapacak diye düşünüyorum. 
Bize düşen görev ise vatandaş olarak böyle bir haksızlığa veya bir yanlış gördüğümüzde bu kurula bilgi göndermek olacaktır. 
Selam ve dua ile…