Tariş Manisa Pamuk Satış Kooperatifi Müdürü Güven Kaya, Manisa bölgesinde pamuk hasadının başladığını söyledi. Rekoltenin geçen yıla göre yüzde 10’luk bir düşüşün olduğunu belirten Kaya, arazi yapısına göre bu oranın yüzde 20’lere çıktığına dikkat çekti. Rekoltenin düşük olmasına rağmen verimin üreticiyi memnun ettiğini kaydeden Kaya, “Fiyatlarda geçen yıla göre bir artış olmuştur dolarında artması nedeniyle. Fakat üreticinin maliyetleri arttığı için üretici biraz daha beklenti içindedir. Bu sene hasat açısından olumlu bir yıl. Yağışlar çok fazla olmadı. Bu gelecek için üreticiyi sevindirmekte. Fakat üreticilerin en büyük şikayetlerden biri işletmecilerin randımanı düşük görmesi açısından şikayetler gelmekte. Üretici bu konuda mağdur olduğunu söylüyor. Bunların da önüne geçilecektir. Üretici kazanırsa üretmeye devam edecektir” dedi. 
Bölgemizde yüzde 90 civarında pamuk üretiminin bitmiş durumda olduğunu vurgulayan Kaya, son 3-4 yıldır pamuğun tekrar ekilmeye başlandığını söyledi.  Kaya, “Primlerin desteklenmesi, üreticinin desteklenmesi, pamuğa tekrar geri döndürdü. Ama fiyatların sezonda düşmesi üreticiyi küstürmektedir. Sezondan önce 11 lira olan pamuk şuanda 10 lira seviyelerindedir. Bu tabi üreticiyi üzüyor. Yani sezondan önce yükselen fiyat sezonda ne oldu da düştü. Biz kooperatifler olarak ekonomik yapımız güçlü olduğunda üreticiyi sezonda mağdur etmemeye çalışıyoruz, fiyatlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz. Ama serbest piyasa ekonomisinde malın, üretimin, arzın yüksek olduğu dönemde fiyatlar ister istemez düşürülmekte. Bizler bunun önüne geçilebilmesi için kooperatiflerin, birliklerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda üretici mağdur edilmeden gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz” diye konuştu. 
Manisa’da pamukta kilogram başına randımanına göre 3,5 lira, 4 lira arasında bir fiyatın belirlendiğini ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ne yaz ki tükettiği pamuğun yüzde 40’ını, yüzde 45’ini yurt dışından satın almakta. Bu çok üzücü bir durum. Dolarında yükselmiş olması bu maliyetleri artırmakta, yurt dışında dolar çıkışına nerden olmakta. Mutlaka ülkemizde pamuğun desteklenmesi gerekir. Stratejik bir üründür. Üretici memnun kaldığı sürece üretmeye devam eder, üretici para kazanamadığı için ürünü üretmekten vazgeçiyor. Bütün mesele bu. Dünyanın birçok ülkesinde süspansiyon uygulanmakta, destekler uygulanmakta. Prim sistemi uygulanıyor, devlet destek veriyor. Ülkemizde de bu yapılıyor ama üretici kazanamıyorsa bir yerde sıkıntı var. Bunun giderilmesi gerekir. Fiyatların sezon içinde düşmesi üreticiyi küstürüyor. Üretici, gelecek sezon yine pamuk ekme konusunda tereddüt yaşıyor. Bunun giderilmesi için sezonda fiyatların düşmemesini sağlamak lazım. Bu stratejik ürün dışarıdan getirilmesin. Ülkemizde kendi kendine yeter hale gelsin.” 
Bölgemizde 20 civarında çırçır fabrikasının bulunduğuna vurgu yapan Kaya, bunlardan sadece 7 tanesinin çalıştığını kaydetti. Bölgemizde ekilen alanlarını yüzde 90’ında pamuğun üretildiğini, pamukların bu çırçır fabrikalarında işlendiğini ifade eden Kaya, ekim alanlarının geçmişe göre azalması nedeniyle çırçır fabrikalarının devreye girmediğin, üretim arttığı sürece fabrikaların yeniden devreye gireceğini söyledi. Kaya, “Pamuk artık makineyle hasat edildiği için makineli hasadı işleyebilmesi için ön temizleme ünitelerinin kurulması gerekir. Bu da işletmeci için bir maliyettir. Bu maliyetin önüne geçilmesi için bir prim uygulaması ya da teşvik uygulaması gerekir ki üretici işletmeye soksun” dedi. 
Pamuk üreticilerinden Ali Mamalar, “Hasat başladı ama rekolte geçen seneye göre gerçekten düşük. Fiyatta düşük. Neden düşük çünkü doların artmasından dolayı girdilerimiz arttı. İlaç ve gübreye gelen zam bizim ürünümüze maalesef gelmemekte. Pamuk fiyatları, dışarıdan gelen pamuk fiyatlarına göre en az yüzde 30 daha ucuz. Biz bunu ithal edici bir ülkeyiz. Fakat dışarıdan pahalı alıyoruz. Aynı para çiftçiye verilmiyor. Neden verilmediğini bilmiyoruz. Kooperatiflere verilen destek çok az. Bize verilen destek az. Yani seneye pamuk eker miyiz ekmez miyiz bu fiyatlarla çok zor. Ne yapacağımızı düşünüyoruz, kararsızız” dedi. 
Hasada başlamadan önce pamuğun 5 lira olduğunu belirten bir diğer pamuk üreticisi Mücahit Kaya, “Şuan 3,6 ila 3,9 lira arası tüccar mal alıyor. Ben 2002 yılında pamukçuluğu bıraktım. 2002’de pamuğu eski parayla 1,1 liraya satıyorduk. Mazotumuz 1,2 lira, 1,3 liraydı. Şuan pamuk 3,6 lira, mazot olmuş 7 lira. Çiftçi nasıl bunun altından kalksın. 5 liranın altında olmaması lazım. Üretimin artması için desteğin artırılması lazım. Ya da tüccarlar ortadan kaldırılması lazım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim