Üniversiteye başlayan öğrencilere eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için devlet burs ve öğrenim kredisi adı altında yardımda bulunuyor. Maddi durumu kötü olan öğrencilere burs verilirken burs çıkmayan öğrenciler de istekleri doğrultusunda geri ödeme şartıyla öğrenim kredisi alıyor. Devlet tarafından verilen burs ve öğrenim kredisi şu an 500 TL olarak veriliyor. Geri ödemeli öğrenim kredisi öğrencinin mezuniyet tarihinden 2 yıl sonra Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor.Kredi Yurtlar Kurumunun (KYK) taksitlendirme yapmasıyla kişi borcunu isterse taksit taksit isterse toptan ödeyebiliyor. Ancak 2019 yılbaşından itibaren Ziraat Bankası ATM'lerine ödeme yapmak için giden öğrenciler borçlarını sistemden dolayı ödeyemeyerek mağdur ediliyor.
ATM'LER ÖDEME KABUL ETMİYOR
2019 yılbaşı öncesine kadar öğrenim kredisi ödemek için Ziraat Bankası ATM'lerine gidenler istedikleri miktarda ödeme yapabiliyorlardı. Yani kişinin borcu 15 bin TL iken isterse bir anda bin TL, 5 bin TL vs. gibi ödeme yapabiliyordu. Ancak yeni yılla beraber KYK'nın sisteminde başlatılan çalışma doğrultusunda ATM'lerden ödeme yapılamıyor. Ocak ayında sadece bir taksit yatırılmasına imkan veren sistem Şubat ayında hiç bir şekilde ödeme kabul etmiyor. Aylık taksit ödemesini kaçıranların borcu ise vergi dairelerine düşüyor. Bu da ödeme yapmak için her ay vergi dairelerine gitmek demek.
40 GÜNDÜR SİSTEMDE DÜZELME YOK
Mağdular KYK'yı aradığında ise sistemsel problem olduğundan dolayı ATM'den ödeme yapılmadığı belirtiliyor. Ancak aradan 40 günden fazla geçmiş olmasına rağmen sistemde hala bir düzelme yok. Yaşanan durumdan dolayı mağdur olan kişiler bu durumun acilen düzeltilmesini istiyor.
HERKES İNTERNET BANKACILIĞI KULLANMIYOR
KYK'yı aradığımızda bizlere ATM'ler yerine e-ödeme yapılabileceğini söylediler. Ancak kurumun unuttuğu bir şey var. Herkes internet bankacılığı kullanmıyor. Bu durumda borçlu kişiler ödeme yapamadıkları için borcundan dolayı vergi dairelerine düşecek. Bu da vergi dairelerinde uzun kuyruklar ve zaman kaybı demek. Kurumun acilen bu olaya el atıp gerekeni yapması ve kişileri daha fazla mağdur etmemesi gerekiyor.
HABERLER.COM

Editör: TE Bilişim