Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği "İhracat Zirvesi 2016" ya katıldı. Bakan Mehmet Müezzinoğlu, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Asgari ücret konusunun hatırlatılması üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yıl asgari ücrette yüzde 30 artış yaptık. Bu işvereni dünya rekabetinden ciddi manada zorladı. Bu zorluğu aşabilmek adına hükümetimiz ve Maliye Bakanlığımı bu asgari ücretin tolere edilmesiyle ilgili işverene ciddi bir destek sağladı. Bu yıl da o destek devam edecek. Burada yalnız asgari ücretteki artış değil, istihdamın bütününde bir maliyet artışına sebep oldu. Önümüzdeki yıl da yine yılbaşı itibariyle taraflarla görüşmeleri yapacağız. Özellikle üreticimizin, sanayicimizin, ihracatçımızın dinamiklerinin aksamadan, rekabet gücünü zayıflatmadan tam aksine rekabet gücüne de destek vererek, dünya pazarında daha güçlü olmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
 
İŞSİZLİK RAKAMLARI
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "İşsizlik rakamları son üç aydır her ay bir önceki döneme göre artarak geliyor. Ağustos ayı işsizlik rakamları da yüzde 11.3'e çıktı. Bu dönmede yaklaşık 323 bin istihdam sağlamamıza rağmen işsizlik rakamlarında artışın devam ediyor olması bizim özellikle istihdamı, yatırımı, yatırımın peşinde istihdamı teşvik etmemiz gerekiyor. O nedenle çok boyutlu değerlendirerek inşallah önümüzdeki süreçte değerlendirmeleri yapacağız. Ama burada önemli olan istihdamda olanların hak ve hukukunu korumaya çalışırken, diğer taraftan da istihdam talebini olabildiğince çözüm üretmeliyiz. Bu da yatırımcının, sanayicinin, ihracatçının daha güçlü olmasını başarabilmekten geçer. İkisini birlikte inşallah başarma gayreti içinde olacağız" şeklinde konutu.
 
KIDEM TAZMİNATI
Müezzinoğlu, kıdem tazminatında gelinen son durumun sorulması üzerine "1 Ocak itibariyle kıdem tazminatına geçilecek diye bir düzenleme yok. Kıdem tazminatı fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmalar var. Bu ben bakan olduğum dönemde baktığım, 1975 yılında yasal düzenleme yapılırken, kıdem tazminatı fonu kurulmasını da yasa önermiş, 41 yıllık bir konu. 2017'de çözebilirsek, 41 kere maşallah demeyi arzu ediyoruz. Çözme gayretimiz var, çalışmalarımız var. Bu da özellikle işçinin hak ve hukukunu koruyabilmek adına önemli olduğunu, işverenin de hesabını kitabını sağlıklı yapabilmesi adına önemli bir düzenleme olacak. Tarafların ortak noktada buluşmasını sağlama gayreti içindeyiz. İnşallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde tarafları ortak noktalarda buluşturabilirsek yüzde 100'ünü başarmayı arzu ediyoruz ama en az yüzde 50'nin üzerinde bir ortak nokta sürecini başarabilirsek, sonra hakemlik rolümüzde devreye sokarak karar vereceğiz. İnşallah bunu 41 yıl sonra gündemimizden kaldırabilmeyi ümit ediyoruz. İşverenlerimizin ve işçilerimizin hak ve hukukunu koruyan, sürdürülebilir, geliştirilebilir ve güven duygusu sağlam olan bir yapıyı kurmamız gerekiyor. Başarabilme ümidi ile çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim