Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB), 2020 yılı fındık tahmini rekoltesini açıkladı. Buna göre tahmini fındık rekoltesi 670 bin ton olarak belirlendi.

CHP Ordu Milletvekili Adıgüzel, "Üreticiler sakin olsun, fındık fiyatı tekrar yukarı doğru yönlenecek ve 30 lirayı aşacaktır" açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fındık fiyatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağını söyledi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Girdi artışlarına bağlı olarak 1 kg fındığın maliyeti 20 liranın üzerine çıkmıştır. Rekoltede bu yıl meydana gelen düşüş de dikkate alınarak fındık fiyatları en az 3.5-4 dolar seviyesinde olacak şekilde 25 TL’den den az olmayacak düzeyde açıklanmalıdır. Üretici kesinlikle mağdur edilmemelidir” dedi.

Tartışmalara MHP'li Akçay da katıldı.

AKÇAY'DAN AÇIKLAMA


MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, fındıkla ilgili olarak Milliyetçi Hareket Partisi'nin geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisinin grup önerisine "ret" oyu verdiğini ifade etti.

MHP'li Akçay, konuşmasında Manisa'da üretim yapan Ferrero firmasından da söz etti. Akçay,"Her sezon öncesinde fındık taban fiyatıyla ilgili sorunların ortaya çıktığını da biliyoruz, tıpkı Manisa'da üzüm fiyatları ve rekoltesiyle ilgili sorunların ve tartışmaların çıktığı gibi. Ayrıca, İtalyan fındık karteli Ferrero ve onun Türkiye'deki uzantıları aracılığıyla her yıl fındık üzerinde spekülasyonlar yapılarak fiyatlarla oynandığını ve düşürüldüğünü de biliyoruz ve söylüyoruz. Fındık geçtiğimiz ay 26 lira civarındayken bugünlerde 19 liraya düşmüştür. Fındığın fiyatı yabancı şirketlerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Bu yıl rekolte düşmüş, talep azalmıştır. 2020 yılı için maliyetin üzerine enflasyon ve üreticinin refah payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyatı mutlaka belirlenmelidir. Ağustos ayında fındık hasadı başlıyor" dedi.
 

Mecliste konuşan Akçay, şunları söyledi:


"Öncelikle şunu söyleyeyim ki, Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak başka partilerin verdiği grup önerilerine "evet" demek zorunda değiliz. Milliyetçi Hareket Partisinin kendi gündemi vardır ve bu gündem içerisinde fındık da vardır, Milliyetçi Hareket Partisinin gündemindedir. Dolayısıyla konu partimiz tarafından ve bizler tarafından yakinen takip edilmektedir, bu konuda gerekli açıklamalar da yapılmıştır. Kısaca şunu özetlemek isterim: Dünyadaki fındığın yüzde 70'i Türkiye'de üretiliyor ve Karadeniz Bölgemizde yaklaşık 500 bin aile ve 8 milyon üreticinin geçim kaynağıdır, fevkalade önemli bir ihracat kalemidir. Her sezon öncesinde fındık taban fiyatıyla ilgili sorunların ortaya çıktığını da biliyoruz, tıpkı Manisa'da üzüm fiyatları ve rekoltesiyle ilgili sorunların ve tartışmaların çıktığı gibi. Ayrıca, İtalyan fındık karteli Ferrero ve onun Türkiye'deki uzantıları aracılığıyla her yıl fındık üzerinde spekülasyonlar yapılarak fiyatlarla oynandığını ve düşürüldüğünü de biliyoruz ve söylüyoruz. Fındık geçtiğimiz ay 26 lira civarındayken bugünlerde 19 liraya düşmüştür. Fındığın fiyatı yabancı şirketlerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Bu yıl rekolte düşmüş, talep azalmıştır. 2020 yılı için maliyetin üzerine enflasyon ve üreticinin refah payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyatı mutlaka belirlenmelidir. Ağustos ayında fındık hasadı başlıyor. Fındık hasadına başlamadan önce Hükûmet taban fiyatını açıklamalı ve Toprak Mahsulleri ve FİSKOBİRLİK eliyle de bu fındık alımı yapılmalıdır. Temmuz ayının sonu geliyor. Sabırlı olalım. Tribüne oynamak ve mugalata yapmak yerine Sayın Cumhurbaşkanının açıklayacağı kararı bekleyelim. İnanıyorum ki Hükûmet fındık üreticilerimizin beklentilerini karşılayacaktır, bu ümit ve beklenti içerisindeyim. Görüşlerimi bu şekilde ifade ettim."

Editör: TE Bilişim