Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, telefon ve aksesuar satan bir dükkanda esnaf ziyareti yaptığı sırada esnaf, CHP’li Vekile şu sözlerle içini döktü:

“Zamlardan dolayı işimiz yok. Doğru dürüst destek de yok. Kira desteği var, onda da kiranın yarısını ödüyoruz. Ancak elektrik faturasının altından kalkamıyoruz. Geçen sene 3 yüz lira ödediğimiz elektrik faturası bu ay 8 yüz lira geldi. Kiradan fazla elektrik faturası ödemek zorunda kalıyoruz. Toptancıdan bir hafta sonrası için fiyat alamıyoruz. Yarın ne olacağımız belli mi ki bir hafta sonrasını soruyorsun diye cevap veriyor. Zam furyası hiç bitmiyor. Kıt kanaat geçinmeye bakıyoruz.”

Eşiyle birlikte kasap dükkanı işleten bir esnafın dükkanına uğrayan Başevirgen’e derdini anlatan esnaf ise “Et fiyatları günlük artıyor. Her gün aldığım malın fiyatı 30 kuruş-50 kuruş artmış oluyor. Etiket fiyatının altında mal satıyorum çünkü vatandaş alamıyor. Vatandaş için 5 lira bile büyük para. Vatandaş artık yıldı. Bu sistemin bir an önce değişmesi lazım. Ne kazancımız var, ne kenara üç beş kuruş koyabiliyoruz. Çocuk evlendireceğim, ne yapacağımı bilmiyorum. Verilen sözlerin hepsi boşmuş. Tüm vaatler oy alıncaya kadarmış. Koltuğa oturan verdiği sözü unuttu. Vatandaşın işi bitti. Şimdi yüzümüze bakan yok. Kira ve faturalar çok arttı. Dükkana mal alıp koymak zorundayız. Bu dükkandan başka güvencemiz yok. Yarım kilosu 15 liraya el emeği tarhana ve erişte satmaya çalışıyorum. O bile vatandaşa pahalı geliyor. 15 gün önce 20 TL olan yumurtanın kolisi bugün 35 lira. İnsanların alım gücü bitti. Sütün kilosu 5 lira, vatandaşa pahalı geliyor. Ama yemin çuvalı 160 lira oldu. Hayvan yiyecek ki bu sütü yapacak. Bu sistem artık değişmeli. Değişmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Yunusemre İlçesi Akgedik Mahallesinde yaptığı esnaf ziyareti sırasında bir markete de uğrayan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e sıkıntılarını anlatan esnaf ise; “ Esnafın durumu iyi diyorlar ama hiç iyi değil. Esnaf şu anda ağlıyor. Zam zam nereye kadar? Bir hafta önce gelen müşteriye bir hafta sonra geldiğinde ürünün fiyatını söylerken utanıyorum. Çünkü zam gelmiş oluyor. Geçen hafta 70 liraya sattığım ayçiçek yağını bu hafta 90 liraya satıyorum. Litresi de 22 lira. Vatandaş birer litre alıyor.  Malı satmayıp rafta bıraksam daha karlı. Üç harfli marketler henüz burada yok. Ama gelecekler diye ödümüz kopuyor. Eğer onlar da gelirse toptan kapatıp gideriz“ ifadelerini kullandı.

Esnaf ziyaretleri sonrasında yaptığı değerlendirmede, ekonomi yönetiminde atılan hatalı adımlarla yükselen döviz kuru ve vatandaşın eriyen alım gücünün de esnafı zora soktuğunu  belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Esnaf, kapanma döneminin bitmesiyle işlerin düzeleceğini düşünüyordu. Ancak hatalı ekonomi yönetimi ile artan döviz kuru karşısında vatandaşın alım gücü eridi. Esnafın işlerinde bir düzelme yok ve zor günler devam ediyor. Esnaf mal satamıyor, vatandaş pahalılıktan alamıyor. Esnaf hala kan ağlıyor ve geçmiş borçlarının altında ezilmeye devam ediyor. Borcunu ödeyemeyen, kepengi indiriyor. Esnafın kaybına göre gelir desteği verilmesini ve kredi faizlerinin silinmesini hep söyledik. Sesimize kulak tıkayan iktidar, her ay artış gösteren toplu iflasların ve bir bir kapanmaya devam eden kepenklerin tek sorumlusudur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim