Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye’de Mikrokredinin Öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül, “Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile gelir getirici bir iş yapılabileceğine inanmamıştı. Türkiye’de Nobel Barış Ödüllü mikrokredi uygulaması; 18 Temmuz 2003 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3.000 lira mikrokredi verilmesiyle başlatılmıştı” diye konuştu. 

Prof. Dr. Aziz Akgül, “Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile gelir getirici bir iş yapılabileceğine inanmamıştı. Bugün itibariyle dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğumuz ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 milyar 150 milyon lirayı aştı. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı bugüne kadar 200 bin kadını ekonomik hayata dâhil etti. 2003 yılından beri kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunarak aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunan tüm başarılı mikrogirişimci kadınların 18 Temmuz Mikrogirişimci Kadınlar Günü Kutlu olsun. Sermaye desteği bulamayan kadın girişimcileri desteklemeliyiz. İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması amacıyla mikro tedbirlerin de alınması gerektiğini de unutmamalıyız. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden” birincisi olan “her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması” hedefinin gerçekleşmesi için mikrokredi en önemli strateji olarak seçilmiştir. Sermaye desteği bulamayan dar gelirli kadınlara mikrokredi desteği sağlamak için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 2 milyar adet MicroCreditToken adında kripto para üretmiştir. MicroCreditToken’ın vizyonu, bütün dar gelirli kadınların, ekonomik refahlarının finansal hizmetler yoluyla iyileştirme fırsatına sahip olduğunu kabul ederek, dünyadaki iyilik hareketini tetiklemek ve dünyanın her yerinde tüm hayır işleri için tek bir para birimi kullanılmasını sağlamaktır. MicroCreditToken çok yakın bir zamanda borsada yerini alacak ve tüm dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmaya adanmış bir program olan mikrokredi uygulamasına fon sağlayacaktır” dedi.

MANİSA’DAN BAŞARI ÖYKÜSÜ 
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki 3 çocuk sahibi Gülten Adıyaman, kendi elleriyle tek tek işlediği gelinlikleri kiraladı ve işini her geçen gün daha da büyüttü. Gülten Adıyaman, hayatı boyunca kendi parasını kazanmak için savaştı ve 3 çocuğunu okuttu.  O yapamazsın, başaramazsın diyenlere aldırış etmedi, çalıştı, çabaladı.  Yıllar önce, fiskos, masa örtüsü, makine örtüsü gibi ürünleri eliyle dikip pazarda satan Adıyaman, daha sonra dükkan açmaya karar verdi.  Adıyaman maddi zorluklar nedeniyle ilk gelinliğini evindeki perdelerden yaptı. Adıyaman’ın, mikrokredi almasıyla hayatı değişti. 7 yıl önce aldığı bu kredi sayesinde işini her geçen gün daha da büyüttü. Bu işi yapmaya kalktığında ilk zamanlar eşinin kendisini desteklemediğini kaydeden Adıyaman, şimdilerde başarısının mutluluğunu yaşıyor.  Manisa Mikrofinans Yönetcisi Ayşe Çakıcı ve Berrin Çavlu da,  Gülten Adıyaman'ı dükkanında ziyaret ederek, sohbet etti.
Daha önce de dükkan açtığını ancak kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Adıyaman, “Ama pes etmedim, evde dikmeye başladım. Pazarlarda satılacak ürünleri dikiyordum. Bir gelinlikçiye girdim çalıştım.  Pazar günleri de Nurlupınar, Horozköy pazarında satıyordum diktiklerimi.  Fiskos, masa örtüsü, makine örtüleri, buzdolabı örtüleri  dikiyordum. Ondan sonra fikrim değişti. Gelinlikçiden çıktım. Horozköy'de bir dükkan açtım. Kendim başladım ufak ufak dikmeye. Tülünü aldım param vardı ama altına alamadım. Perdemi söktüm. Perdemden gelinliğimin altına siten yaptım. Öyle öyle başladı. Güzel de tuttu. Allah bereket versin, Bu noktaya geldik. 7 yıldır da mikrokredi kullanıyorum.” dedi.

Kendisine gelen müşterileri ve çevresi tarafından da olumlu karşılandığını belirten Adıyaman,  “Gelenler bu kadar azmi nereden buluyorsun diye soruyorlar.  Maşallah çekiyorlar. 61 yaşında olmama rağmen böyle mücadele etmemi tebrik ediyorlar. Çok şükür 3 tane çocuğumu da üniversite okuttum. Ellerine mesleklerini aldılar.” şeklinde konuştu.

Temmuz ayında emekli olacağını belirten Adıyaman, yine de bu mesleği bırakmayacağını kaydetti. Adıyaman, “Ömrüm yettiğince, sağlığım el verdiği sürece bu işi yapacağım. Çünkü ben evde duramam. Diktiğim nişanlıkları, gelinliklerin hepsini kiralıyorum. Satma taraftarı değilim zaten. Ben bu işi yapmaya kalktığımda ilk başta eşim karşı çıktı. Yok, yapamazsın dedi. Ama yaptım, başardım.” ifadelerini kullandı.
Bütün kadınları yetenekleri doğrultusunda girişimci olmasını isteyen Adıyaman, “ Her kadın evde her bir şey yapabilir. İllaki gelinlik, elbise dikecek değil. Bir patik, yemeni yapabilir. Mikrokrediye başvursunlar. Ufaktan ufaktan başlasınlar daha sonra büyütürler.” diye konuştu

.
“BİN TL'YE KARŞILIK HAFTALIK 25 TL”
Manisa Mikrofinans Şube Yöneticisi Ayşe Çakıcı, mikro girişimci Gülten Adıyaman’ın 7 yıl önce mikrokrediyle tanıştığını ifade ederek, “İlk önce 700 TL aldı. Şuana kadar bizden 10 bin TL kredi kullandı. Girişimci bir bayanımız. Manisa’daki tüm girişimcilere örnek olmasını istiyorum. Mikrokredi dar gelirli bayanların kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları için onlara verdiğimiz küçük bir sermaye. Projemiz tamamen güvene dayanan bir projedir. Aynı mahalleden güvendiğiniz 5 bayan arkadaşınızla birlikte grup oluşturuyorsunuz. Bu grup içerisinde kesinlikle birinci derece akraba olmaması gerekiyor. Evinde üretim yapmak isteyen veya iş yeri olan bayanları mikrokredi almaları için davet ediyorum. Ofisimiz Şehzadeler Kaymakamlığı Mikrofinans Bürosudur. İlk tanışma kredimiz bin TL’dir. Bin liraya karşılık haftada 25 TL ödeniyor. Ve bu ödeme 46 hafta sürüyor. ” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim