Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Bosch Termoteknik fabrikası içerisinde düzenlenen açılış programına, Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü (MCBÜ) Kemal Çelebi, Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, iş adamları, oda başkanları Bosch Termoteknik üst düzey yöneticileri, bayileri, servisleri, müşteriler ve davetliler katıldı.

"BOSCH'UN TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Programda bir konuşma gerçekleştiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Bosch'un Türkiye'deki yatırımlarını önemsediklerini belirterek, "Bosch, 2015 yılında bütçesinin yüzde 9'unu AR-GE'ye harcadığını görüyoruz. Bosch'un Türkiye'de üretim yapmasını çok önemsiyoruz. Bosch'un AR-GE konusunda sahip olduğu bu kültürü Türkiye'ye taşıyor olmasını çok daha fazla önemsiyoruz. Bakanlık olarak ülkemizde bu tür firmaların sayısını arttırmak en önemli önceliğimizdir. Teknoloji odaklı yeni girişimlerin yapılmasını da hedefliyoruz. Ülkemizde çok daha fazla AR-GE bölgesi yapılmasını ve bunların çok daha yüksek oranda ticarileşmesi beklentimizdir. Teknoloji seviyemizi ne kadar yukarı çıkarırsak ekonomik hedeflerimize o derece yakınlaşmış olacağımızı biliyoruz. Bu alanlara yönelik çalışmalarımızı çok ciddi seviyelere çıkarmış bulunuyoruz. Türkiye, lojistik ve ekonomik güç açısından dünyanın en önemli merkezlerinden birisidir. Biz Türkiye’yi bilimde ve teknolojide de öncü bir ülke haline getireceğiz. Hem yerli hem yabancı yatırımcılar için AR-GE'yi daha da kolaylaştıracağız. Fikirden yatırıma kadar bütün süreçlere yönelik desteklerimiz bulunuyor. Bu yıl hayata geçirdiğimiz AR-GE reforma paketiyle zaten oldukça güçlü olan bu ekosistemi daha güçlü bir hale getireceğiz. Bu paketle AR-GE’de yenilik ekosistemi oluşturan herkese bütün birimlere yönelik iyileştirmeler yaptık. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, küçük girişimcilerimiz, teknoloji geliştirme merkezlerimiz bu faaliyetten yararlanacak olanların başında yer alıyor. Dolayısıyla bu AR-GE kanunu Ağustos ayında mevzuatı tamamlandı. Bütün bu faaliyetlerin içerisinde bulunacak her kesime doğrudan bir destek sağlayacak olan iyilikler içermektedir" dedi.

"ARTIK YATIRIMA ÖZEL TEŞVİKLER VERECEĞİZ"

Hükümetin ekonomiye yönelik yeni teşvik paketleri hakkında da bilgiler veren Bakan Yardımcısı Çelik, "Normalde bütün yatırımlara aynı teşvik araçlarıyla destek oluyorduk, ancak artık yatırıma özel teşvikler vereceğiz. Birçok yeni ve farklı teşvik aracını da devreye alacağız. Yatırım yaptığımız yere göre, oluşturacağımız istihdama göre bu araçlardan değişik şekillerde faydalanmanız mümkün hale gelecek. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Kanun Tasarımızla Türkiye’nin iş ve yatırım ortamını daha da iyileştirecek olan reform niteliğinde düzenlemeler içeriyor. Bu tasarının kanunlaşmasıyla sınai ve mülkiyet ile ilgili tüm kanun hükmünde kararnameleri tek bir çatı altında toplayacağız ve dağınıklığa son vereceğiz. Patentlerin ve markaların tasarımların başvuru süreçlerini kolaylaştıracağız. Tescil sürelerini hızlandıracağız. Koruma sürelerini de etkin hale getireceğiz. Bu kanunu iş dünyamız ve biz çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.
Açılış programında konuşma yapan Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat da, Türkiye’nin Bosch Termoteknik için çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda önemli bir Ar-Ge, üretim ve yetkinlik merkezi olduğunu söyledi. Uzun yıllardır sektörün içinde olduklarını, iklimlendirme sektörünün temel ihtiyaçlarını çok iyi bildiklerini, özellikle bilgi ve kalifiye işgücü ihtiyacının yüksek olduğunu dile getiren Zafer Polat, "Bu ihtiyaçların karşılanmasının beraberinde, güvenli, kaliteli ve uzun ömürlü çözümlerle müşteri memnuniyetini artıracağız. Bu alandaki ihtiyacın bilinciyle hem sektörümüzü geliştirmeyi hem de müşterilerimizi memnun etmeyi hedefleyerek bu merkezi kurduk" diye belirtti.

"BİZ, TERMOTEKNOLOJİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİYİZ"

Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt ise, temoteknoloji sektöründe geleceğe şekil vermek istediklerine dikkat çekerek, "Müşterilerimize istedikleri ve bizden bekledikleri bu etkileyici ürünleri sunabilmek için büyük bir mesafe kat ettik. Araştırma ve geliştirmeye ve ürünlerimizin dijitalleşmesine büyük bir önem veriyoruz. Bugüne kadar dünya genelinde 200 binin üzerinde bağlanabilirlik ürünü sattık. Bu ürünlerin gelecekte büyük bir potansiyele sahip olacağına inanıyoruz. İnovasyon Merkezimizde bir dijital sergi salonu bulunmasının nedenlerinden biri de budur" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE BİR YETKİNLİK MERKEZİ, BURADA OLMAKTAN GURURLUYUZ"

Bu yıl Türkiye'de ikinci önemli açılışı gerçekleştirdiklerinin önemine vurgu yapan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da, "Mayıs ayında İstanbul’da açtığımız Bosch Türkiye ve Ortadoğu Merkezinin ardından, hem Manisa’ya hem de sektöre hareketlilik kazandıracak Termoteknoloji İnovasyon Merkezinin açılışını yapıyoruz. Bu açılışlar, Bosch Türkiye’nin Bosch Global’in yetkinlik merkezi haline geldiğinin önemli birer kanıtı. Bosch Grubu olarak, 100 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Uzun yıllardır Türkiye’deki yerel sanayinin modern teknolojilerle gelişmesine katkı sağlıyoruz. Bugün öyle bir konuma geldik ki, Türkiye’nin bir noktasında NASA için özel üretim yaparken, diğer bir noktasında ise ürettiğimiz kombilerle dünyanın dört bir yanında evleri sıcak bir yuva haline getiriyoruz. Bunu da uzun vadeli bir taahhüt olarak görüyoruz. Burada olmaktan, buralı olmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki tecrübe ve bilgi birikimi tüm dünyaya aktarılacak

Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası bünyesinde hayata geçirilen Termoteknoloji İnovasyon Merkezi’nde 320 kişilik oditoryum, 3 farklı alanda hizmet veren eğitim salonu, ürünlerin sergilendiği dijital ve mobil içeriklerle de desteklenen showroom yer alıyor. Burada mobil uygulamalar, dokunmatik ekranlar, sanal gerçeklik uygulamaları, üç boyutlu filmler, sosyal medya ve dijital içerik ekranlarıyla bilgi birikimi ve deneyimlerin tüm dünyaya ve sektöre aktarılması hedefleniyor.

MANİSA'YA SON 7 YILDA 48 MİLYONLUK YATIRIM

Isıtma ürünlerinin önde gelen uluslararası üreticilerinden Bosch Termoteknik’in, Manisa’da 25 yıldır faaliyet gösteren fabrikası, üretim, ihracat ve Ar-Ge üssü konumunda bulunuyor. Fabrikada dünyanın dört bir yanındaki 41 ülke için, 551 ayrı tip kombinin imalatı yapılıyor. Üretimde kullanılan ana komponent ve parçaların imalatı da fabrikada yapılıyor. Bu hammadde ve komponentlerin yaklaşık yüzde 70’i ise yerli yan sanayiden temin edilerek üretim gerçekleştiriliyor. Bosch, Manisa fabrikasında son 7 yılda 48 milyon avro yatırım gerçekleştirildiği ifade edildi. Fabrikada toplam bin 50 beyaz ve mavi yakalı çalışan görev yaptığı da belirtildi Bu yıl yaklaşık 700 bin adet kombi üretilmesi planlanan fabrikada, kurulduğundan bu yana üretilen cihaz sayısı 6 milyon adeti aştığına dikkat çekildi. Bosch’un dünyadaki en büyük kombi üretim merkezi olan fabrikada üretilen cihazlarla 2015 yılında dünya genelinde 693 bin  ev ısındı. Bosch Termoteknik Araştırma ve Geliştirme Merkezi, komponent geliştirme, konvansiyonel ve yoğuşmalı cihaz geliştirme ile güvenirlik testleri alanlarında Bosch’un dünya genelindeki yetkinlik merkezi konumunda bulunuyor. Yaklaşık 80 çalışanın görev yaptığı Bosch Termoteknik Ar-Ge Merkezinde son 5 yılda gerçekleştirilen Ar-Ge yatırım tutarı ise 74 milyon TL düzeyinde olduğuna da dikkat çekildi.

HABER: Üveys ÖZGÜL

 
Editör: TE Bilişim