Manisa'nın Ahmetli ve Turgutlu ilçelerinde üzüm üreticileri ile bir araya gelen Başevirgen, " Hasat başlayalı 10 gün oldu ancak üreticinin dört gözle beklediği üzüm fiyatları henüz açıklanmadı. Bakanlık neyi bekliyor? diye sordu.

"Ne fiyat var ne rekolte"

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yaptığı açıklamada "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Rekolte tahmin komisyonu toplantısı yapılalı üç hafta olmasına rağmen henüz ortada ne rekolte ne de fiyat bilisi var. Bu nedenle Manisalı üzüm üreticilerinin gözü kulağı açıklanacak üzüm fiyatında.

Üretici şu an ne yapacağını bilemiyor. Bu belirsizlik üreticiyi tüccarın kucağına itiyor." şeklinde konuştu.

Yaşanan iklim değişikliği ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bu sene rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, "Yaşanan dolu ve don zararlarının rekolteyi %20 oranında düşüreceği bekleniliyordu. Bilindiği üzere, Tarsim sigorta primlerinin yüksek olması nedeniyle birçok üreticimizde zaten sigorta yaptıramamıştı.  Bunun üstüne iklim krizinin etkisiyle oluşan kuraklıkta eklenince verim oldukça düştü. Ülkemizin ekonomik durumu da malumumuz kriz ve enflasyon nedeniyle girdi maliyetleri de adeta uçtu. Bu şartlar altında geçen sene ile bu sene arasında ciddi verim ve bir maliyet farkı var. 

Geçen sene Bakan 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını 12,5 TL olarak açıklamıştı. Bu sene üreticilerimiz 16,5-17 TL arası fiyat bekliyor. Üreticinin bir yıllık emeği heba olmasın. Bakana çağrımız, üreticileri mağdur etmeyecek şekilde üzüm fiyatını bir an önce açıklamasıdır. Ayrıca TMO’nun piyasaya müdahale edici fonksiyonunu kullanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim