Normalde file çalışmalarını 2 senedir sürdürdüklerini kaydeden Manisa Kadın Koop Başkanı Nilgün Beşirik, “Doğaya ve çevreye duyarlı bir kooperatif ve üretim yapan ortaklarımız alışveriş çantaları, fileler ve farklı çalışmalar yapıyoruz. Kot kumaşından tutun normal çuval kumaşlara, bez kumaşlara alışveriş çantaları yapıp vatandaşlarımıza satıyorduk. Şimdi son çıkan yasayla 1 Ocak’tan itibaren tüm alışveriş merkezlerinde ve marketlerde alışveriş yaptıktan sonra 25 kuruşa poşet almak zorunda. Bizde bu yasanın getirdiği gereklilik dolaysıyla üretimimizi biraz daha artırdık. Neden artırdık hem doğal, hem sağlıklı çalışmaya bizde destek vermek istedik. Ne oldu bu konuda bizim satışlarımız arttı. Bir vatandaş poşete para vermek yerine bir sefer aldığı alışveriş çantasıyla 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl bunu kullanırım, tasarrufta etmiş olurum, doğaya da saygılı bir şekilde hizmet veririm düşüncesiyle bizden talep etmeye başladı. Taleplerle birlikte üretimimizi artırma durumuna gittik” dedi. 
Kooperatif ortaklarının evlerinde, atölyede file ve alışveriş çantalarını dikip ördüğünü kaydeden Beşirik, “Biz hem kağıttan, hem ipten, hem kumaştan yaptığımız bir takım geri dönüşüm malzemelerini kullanarak filelerimizi yapıyoruz.  Vatandaşların alışverişine katkıda bulunuyoruz. Tüm Manisalı halkımızı da buradan alışveriş çantası almaya ve yasaya, doğaya, çevreye uygun bir şekilde destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu. 
Kooperatif ortaklarını file ve çanta örerken aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağladığını açıklayan Beşirik, filelerin 10 TL ila 35 TL arasında, çantaların ise 20 TL ila 50 TL arasında, büyüklüğüne göre, astarlı, astarsız oluşuna göre, ipin cinsine göre fiyatlandırıldığını belirtti. Bunların sanayi değil el üretimi olduğunu vurgulayan Beşirik, fiyatlarının belki dışarıdaki piyasaya göre farklı olabileceğini, bu ürünün en az 5 yıl kullanılabileceğini söyledi. 
Bir çantanın üretiminin üzerindeki işçiliği bağlı olarak 1 ila 4 gün arasında değiştiğini ifade eden Beşirik, ince bir iple üretilirse 3-4 günde, kalın tığ ile yapılırsa 1 günde tamamlandığını kaydederek, bu kişinin el becerisine göre değiştiğini dile getirdi. Beşirik, “Maksat üretim yapmak, ürettiğini satmak ve kadının ekonomik girdi sağlamasıdır. Tarım İl Müdürlüğü’nden aradılar toplu file almak istiyoruz dediler, şimdi bütün kadınlarımız krem rengi file örmeyi daha çok artırdı. Filelerimiz gayet kullanışlıdır. Pamuklu ve doğal ip tercih ediyoruz doğaya daha saygılı olduğu için. Gün içerisinde gelen müşterilerimiz 3-5 tane alıyor” dedi. 
1 yıldır kooperatifte görev aldığını belirten kursiyerlerden Hayriye Çelik, poşetlerin ücretli olmasından dolayı file ihtiyacını karşılamak amacıyla böyle bir çalışmaya başladıklarını ifade etti. Vatandaşların ilgisinin yoğun olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Çelik, ekonomik kazanç da elde ettiklerini söyledi. 
Maliyeden emekli olan Gülbiye Çalışkan, boş zamanlarını güzel bir şeylerle geçirmek için kooperatife katıldığını kaydederek, “Fileler dikkatimi çekti. Eskiden bizim zamanımızda kullandığımız fileler vardı. Ve bunları nasıl yaparım diye başladım. Bunları ufak bir çanta haline getirmeyi de düşündüm. Kooperatifte satışa başladık ama satışlar durgun geçiyordu. Çok fazla bir ürün satamıyorduk. Ama bu yılbaşından beri hem talep arttı. Poşetlere karşıyım. Poşetlerin paralı alınmasından ziyade poşetleri doğaya nasıl atmayız onu ayrıca bir düşünmemiz lazım. Çünkü çöplerimizi de poşete koyup atıyoruz biz. Onları atmamız lazım. Poşetler zaten sağlıklı değil. Biraz fazla koyduğunuzda yırtılıyor, yarı yolda kalıyorsunuz. Ama bunlar ömür boyu kullanabileceğiniz güzel ürünlerimiz. Ve emek emek ilmek ilmek örüyoruz. Hem işimizi görsün ama güzel de olsun aynı zamanda” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim