Çekirdeksiz kuru üzümde dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan ülkemizde kuru üzümün yaklaşık 90’ı Manisa’da üretiliyor. Türkiye’nin üzüm ambarı olarak bilinen Manisa’da 800 bin dekarlık bağ alanında üzüm üretimi yapılıyor. Üretilen üzüm yaş, kurutmalık ve az da olsa şaraplık olarak değerlendiriliyor.  Üretilen kuru üzümün neredeyse yüzde 90’ı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat ediliyor. Türkiye’ye yıllık ortalama 500 milyon dolardan fazla gelirin girmesini sağlıyor. 
2021 sezonu üzüm rekoltesi ve taban fiyatını önümüzdeki günlerde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Manisa’ya gelerek açıklayacak. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu bir toplantı yaparak Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 9 numara kalitedeki Manisa sultani çekirdeksiz üzümde alım fiyatını, 16,5 lira olarak beklediklerini açıkladı.

REKOLTE

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca Yeşilköy’de üzüm üreticileriyle bir araya gelerek taban fiyatının 17-18 lira olması gerektiğini ifade etmişti.  Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, TMO'nun 2020 yılı kuru üzüm alım fiyatını 9 numara için kilogramı 12,5 lira olarak, tahmini rekolteyi 271 bin ton olarak açıklamıştı. Meydana gelen afetler nedeniyle rekoltede bu yıl düşüş bekleniyor.

Editör: TE Bilişim