Salgın nedeniyle pek çok sektör olumsuz etkilenirken, insanların başlıca ihtiyaçları olan temel gıdanın tedariğine yönelik faaliyet gösteren işletmeler, cirolarında önemli oranda artış sağladı. Kafe ve restoranların kapalı olması nedeniyle herkes yiyeceğini evinde hazırlamak zorunda olunca, bakkal, kasap ve marketlerin de satışları buna bağlı olarak arttı. 
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın, sektörlerin korona virüs salgınından etkilenme durumlarını tespit etmeye yönelik olarak uyguladığı anketlerden beşincisi gıda tedarikçilerine yönelik olarak gerçekleştirildi. Salihli’nin süpermarket zinciri Girginler Market’in yanı sıra, gıda tedarikçilerinden Bizim Toptan, Fikret Alatlı ve Emniyet Gıda’nın satışlarında Mart ile Nisan aylarında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında artış yaşandığı belirtildi. 
Salihli’de 8 mağazayla faaliyet gösteren Girginler Market’te özellikle gıda ağırlıklı olarak un, makarna ve bakliyat satışlarında, stoklamaya yönelik gayretlerin de etkisiyle çok fazla artış yaşandığı; bunun yanı sıra sebze ve meyve satışlarında da önemli oranda talep fazlalığı oluştuğu belirtiliyor. Temizlik ürünlerinde de, günün 24 saatini evde geçiren insanların hijyen sağlamaya yönelik aşırı davranışları nedeniyle bu ürünlerin satışında da artış meydana geldiği vurgulanıyor.
Et satışı da arttı
Marketlerin yanı sıra, kasaplarda da önceki aylara nazaran son 1-2 ay içinde yüzde 10 civarında artış meydana geldiği anlaşıldı. Manavlar Gıda ve Ege İnci Et Ürünleri’nde perakende satışlarda taleplerin arttığı, evde kalan insanların et tüketimine yöneldiği, özellikle de Ramazan ayı boyunca satışların artmaya devam edeceği belirtildi.
Bisküvi, çikolata gibi atıştırmalıklar, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi ürünlerin distribütörlüğünü yapan firmaların satışlarında ise yüzde 5 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda azalma meydana geldiği tespit edildi. Çikolata ve bisküvide başlıca markalardan olan Ülker’in distribütörlüğünü yapan İlhanlar Gıda’dan alınan bilgiye göre, satışlarda pandeminin başladığı ilk zamanlarda birden düşüş meydana geldi. Son zamanlarda evde sıkılan insanların tekrar atıştırmalıklara yönelmesi nedeniyle de genel anlamda yüzde 15-20 civarında satışta azalma oldu. İçecekler alanında distribütörlük ve toptan satış yapan Kalay Gıda, Yükseliş Gıda, Kayasan, Çantaylar Gıda gibi firmalarda ise yüzde 5 ile yüzde 60 oranında azalma olduğu bilgisi paylaşıldı. 
Kula’da faaliyet gösteren Yurtdaş Tarım satışlarında yüzde 30; Salihli’de faaliyet gösteren Alisa Gıda ise yüzde 60 oranında düşüş yaşandığını ifade etti. 
Ankete cevap veren firmalar, işyerlerinin açık olduğu, işçi sayısında azaltmaya gidilmediği ve tahsilatlarda genel olarak zorluk çekildiği bilgisini paylaştı

Editör: TE Bilişim