Elektronik ürünlerin alımlarını belirli yerlerden gerçekleşmesi gerektiğini, internet üzerinden her siteye güvenilmemesi konusunda uyarı da bulunan Manisa Elektronik Ürün Güvenlik Sistemleri Telekomünikasyon Cihazları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Üzen, “Bizim en büyük sorunlarımızdan biri, elektronik eşyaların internet üzerinden satılması.  Vergi ve kaydı olmadan 2.el elektronik cihazların internet üzerinden satış yapılması devletin büyük vergi kaybına uğradığını gösteriyor. Her zaman bu olaylar mevcut.  Ve bu olay esnaf ve sanatkârın işini zorlaştırmaktadır.  Oda olarak temennimiz vergi kaybının önlenmesidir. Artık elektronik cihazlar dolar kuru üzerinden olduğu için ÖTV’ler de artık yüksek. Vatandaş telefonların pahalı olmasından dolayı 2. el elektronik eşyaları ön plana aldı. Bunların da en çok satış yapıldığı yer internet üzerinden oluyor” dedi. 

İnternet üzerinden alınan elektronik eşyaların arızalı çıkma olasılığı çok yüksek olduğuna vurgu yapan Üzen, “ Herhangi bir mağduriyet durumunda yetkili bir kişi de bulmak zor. Durum böyle olunca hem vatandaş mağdur oluyor hem de dolandırıcılık olayları artıyor. Bunların kayıt altına alınması gerekiyor. Oda olarak birinci önceliğimiz kayıp ve çalıntı olaylarını önlemek. Bu yönde vergi dairelerinden istek ve temennilerimiz bu şekilde. Çantacı diye tabir ettiğimiz elektronik yerine montaj işleri yapanlarda var.  bu şikayetleri değerlendiriyoruz vergi dairlerine gönderiyoruz fakat yeterli sonuç alamıyoruz. Biz tabi gerekli işlemleri yapıyoruz. Oda ve vergi kaydı olup olmadığına bakıyoruz. Eğer yoksa vergi dairesine bildiriyoruz. Bazı kayıtlar uzun sürebiliyor. Bu işlerin daha hızlı ilerlemesi gerekiyor.  Burada vatandaşlarında bilinçli olması gerekiyor. Çünkü genellikle bu kişiler bir şeyleri ucuza yapmaya çalışıp çeşitli bahanelerle fiyatları arttırabiliyor” ifadelerini kullandı.

Herkesin bu işleri yapamayacağını ifade eden Üzen, “Böyle işlerin mesleki yeterlilik belgesi olması gerekmektedir. Çünkü herhangi bir risk durumunda yangına neden olabilmektedir yaptıkları ucuz işler. Halk mağdur oluyor böyle olaylarda. Bize de çok fazla şikâyet geliyor ve değerlendiriyoruz. Böyle durumlarda esnafa ustalık belgesini olup olmamasının sorulması sonradan ortaya çıkabilecek hasarlardan vatandaşı korur. Ama böyle belgesiz kişiler acemi şoförlere benzer. İşi yapanın usta olması gerekiyor ki ileri de herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmasın vatandaş” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim