Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT müjdesini duyurmasının ardından gözler Meclis’teki sürece çevrildi. Peki EYT düzenlemesi Meclis’te ne zaman yasalaşacak, EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman almaya başlayacak?

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan EYT ile ilgili çalışmayı yakında TBMM'nin takdirine sunacaklarını belirtti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan katıldığı bir televizyon programında EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Turan, “Şu an Meclis’e tam hali gelmedi ama EYT’ye ilişkin çalışmamız devam ediyor. Bitirebilirsek ocak sonu en geç EYT bizde olur. Şubatın ortalarına doğru yasalaştırmayı ümit ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

EYT NE ZAMAN YASALAŞIR?

Et ve Süt kurumu açıkladı: Ete yüzde 25 zam! Et ve Süt kurumu açıkladı: Ete yüzde 25 zam!

Ekonomist Muhammet Bayram ise konuyla ilgili tahminlerini paylaştı. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Sayın AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan EYT’nin yasalaşması için şubat ortasını işaret etti. Meclis’teki kanun tekliflerinin sıraya koyulması ve ilerlemesi partinin gruplarındadır. Şubat ortası işaret edildi ama bu geç bir tarihtir.
‘TAKVİMİN ÖNE ÇEKİLMESİNİ BEKLİYORUM’
Çünkü 2 milyon 250 bin vatandaşımız ve her ay katlanarak artan sayıdaki emekli olacak kişi dört gözle EYT yasasının çıkmasını bekliyor. Buna ilişkin takvimin öne çekilmesini bekliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da dün yapmış olduğu Kabine toplantısı sonrasında EYT yasasının Meclis’e geleceğinden bahsetti. Eğer bu yasanın çıkması şubat ortalarını bulacaksa ve geç çıkmanın nedeni EYT yasası kapsamında olmayan bazı düzenlemelerin, bazı mağduriyetlerin giderilmesi ile alakalıysa yasanın geç çıkmasına ilişkin bir sorun olmayacaktır.

‘STAJYER VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI, PRİM EŞİTLEME KAPSAMA ALINMALI’

Ancak bilindiği üzere stajyer ve çıraklık mağdurları, Bağkur’da ihya ve intibak sorunları yine aynı şekilde sigorta prim eşitlemesi bir sorun olarak duruyor. Bunların da EYT kapsamında değerlendirilmesi ve toplumun tüm kesimlerini kucaklayıcı bir kanun çıkmasını bekliyoruz.


İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATAR?
Meclis’te çıktığı taktirde vatandaşlar başvuruyor. Yasa ocakta çıkar vatandaşlar ocak ayında başvurursa ilk maaşlar şubatta alınacak. Yasa şubatta çıkar vatandaşlar başvurularını şubat ayında yaparsa vatandaşlar ilk maaşlarını mart ayında alacaktır.”
 

Editör: TE Bilişim