EYT düzenlemesinin hayata geçmesine sayılı günler kaldı. EYT konusunu çözüme kavuşturacak kanun teklifi, AK Parti TBMM Grubu'nda milletvekillerinin imzasına sunuldu. Öte yandan Bakan Bilgin EYT'li vatandaşların ilk maaşlarını 1 Mart'ta alacaklarını söyledi. Peki emekli maaşını alan EYT'liler promosyonlarını ne zaman alacak? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilen süreci tek tek anlattı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

EYT’LİLERE PROMOSYONLAR NE ZAMAN YATAR?

“Maaş promosyonu emekli maaş almaya hak kazanmakla beraber alınabiliyor. Emekli maaşı aylığı bağlanmasıyla beraber yani SGK sisteminde kişinin emekli olduğu gözükmesiyle birlikte vatandaşımız banka seçimi yapabiliyor. Bankaların bir promosyon yarışı içerisine gireceğinden bahsetmiştik.

'8 BİN 500 İLE 15 BİN LİRA ARASINDA OLACAK’

Altın yükselişte! İşte gram ve çeyrek altın fiyatları..... Altın yükselişte! İşte gram ve çeyrek altın fiyatları.....

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak bankalar TL mevduatları daha fazla tutmak zorundalar. EYT’li vatandaşlarımız promosyon fiyatları alarak en yükseğini seçmelilerdir. Ortalama promosyonlar kamu bankalarında daha düşük olacak ama özel bankalarda 8 bin 500 ile 15 bin lira arasında bir promosyon olacaktır.

‘MART AYINDA PROMOSYONLARINI ALABİLECEKLER’

Yani eğer EYT’li vatandaşlarımız şubatta kanun yasalaşır ve dilekçelerini verirlerse mart ayında ilk emekli ikramiyesinin alınmasıyla beraber emeklilik maaş promosyonlarını alabileceklerdir. Ancak bankalarla anlaşma yapmak zorunludur.

EYT’LİLERİN MAAŞLARI NORMAL EMEKLİLER GİBİ Mİ HESAPLANIYOR?

Öncelikle EYT’lilerin emekliliği ile diğer emekliler arasında fark yok. Emeklilere maaş artışı yapılacaksa onlara da artış yapılacak. SGK’nın sitesinde ‘Emekli olursam ne kadar maaş alırım?’ uygulaması var. Orada maaş hesaplanıyor. Emekli aylığı hesaplamasında aylık bağlama oranları, büyüme oranı ve enflasyon oranı devreye giriyor. O yüzden EYT’li ile diğer emeklilik arasında farklılık bulunmamaktadır.

Haziran sonu itibarıyla 2. altı ay zammı alındığında normal emekliler ne kadar zam alacaksa EYT’liler de aynı zammı alacaktır.”

-CNN TÜRK-

Editör: TE Bilişim