Yayınlanan yönetmeliğin 5 Haziran 2018'de çıkan bir yönetmeliğin revize edilmiş hali olduğunu ifade eden Akyüz, bu yönetmeliğin çıktıları olduğu gibi girdilerinin de olduğunu belirtti. Akyüz, "Sektördeki sıkıntıları, sıkışıkları gözlemleyerek bölgesel olarak yöresel olarak bakanlık dinleyerek Türkiye genelinde emlakçılar odalarıyla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde belirli sıkıntılarımızı göz önünde bulundurarak bakanlığımız bu konuyla ilgili hassas noktaları maddeleri çıkarırken, bazı maddeleri ise yeniden oluşturdu. Bakanlık bunu 31 Ağustos 2020'ye kadar uzatma kararı almıştı. Emlakçılık mesleğini yapan, icra eden kişilerin eksikliklerini tamamlamaları, kanuna uygun şekilde yapılması gerekenleri yapması için 31 Ağustos son süreçti. Bu da pandemiden dolayı bakanlığın imzası, Cumhurbaşkanın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanması derken bu yasa 14 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe girdi" dedi.
Yetki belgesi olmayanların artık emlakçılık yapamayacağının yönetmelikle belirlendiğini kaydeden Akyüz, bu taşınmaz ticareti yönetmeliğine belirli kuralların getirildiğini söyledi. Emlakçılık mesleğini icra eden işyerlerinde emlakçılık dışında başka bir işin yapılamayacağını vurgulayan Akyüz,  "Olması gereken vergi, oda kayıtları, siciller. Emlakçılık yapanlar için Seviye 5, yanında çalışanlar için Seviye 4 belgesi alması gerekiyor. Artık bu işi en az lise mezunu olamayanlar yapamayacak" dedi.
Türkiye genelinde emlakçılık mesleğini 60 bin kişinin yaptığını ifade eden Akyüz, bu rakamın istihdama katkısının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini aktardı. Kanunun olduğu gibi Ticaret Bakanlığına bağlı olduğunu dile getiren Akyüz, "Yönetmelik çıktığı günden itibaren denetleme yetkileri belediyelere verildi. Onlar iş yerini denetleyerek ilk önce işyeri açma ruhsatı verecek, akabinde Ticaret Bakanlığı'nın sitesine verileri giriş yapacak. Ticaret Bakanlığına bağlı il temsilcilikleri bunları yerinden ve sistemden denetleyerek yetki belgesi verecek. Yetki  belgesiz emlakçı ve dükkan açması kesinlikle mümkün görünmüyor" dedi.
Gayrimenkul sektörünün, inşaat sektörünün hareketli bir sektör olduğunu, paranın en kolay dönüşebildiği, kolay oluşabildiği bir sektör olduğuna dikkat çeken Akyüz, aynı zamanda enh büyük yanlışlıkların da bu sektörde yapıldığını açıkladı. Akyüz, "Çünkü bu tür söylemler, duyumlar her zaman baş arıtan konulardı. Bakanlığın buna bir çeki düzen vermesi gerekiyordu. Bundan dolayı bu yönetmeliği çıkardı" diye konuştu.
Manisa olarak eğitimlere daha önceden başladıklarını aktaran Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllardır emlakçılarımızı eğitiyoruz. Belgelendiriyoruz, belge veriyoruz. Artık bundan sonra en az 100 saat eğitim görecek. Öğrenim durumuna göre 6 ay veya 12 ay gibi bir staj görerek bu işi yapmış olacak. Artık bu belgeleri almak kolay değil. Ama biz Manisa olarak bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik ve yüzde 95'in üzerinde bir başarı oranı yakaladık diyebiliriz. Yetki belgeleri almaları için 31 Ağustos tarihine kadar gerekli çalışmaları yürüttük. Netice itibariyle sadece denetimler kaldı. Yetki belgesi olmayanlar internet ortamında hiçbir şey paylaşamayacak. Satılık ve kiralık paylaşımları kesinlikle yapamayacak."
Akyüz, vatandaşların artık bakanlığın internet sitesine girip bir emlakçının yetkili olup olmadığını görebileceğini söyledi, kanuna uygun hareket etmeyenlerin belirli yerlere şikayet edilmesi gerektiğini kaydetti. Akyüz, "Tabi ki yılların birikimini bir dakikada heba etmemek için gerekli çalışmaları insanların yapması lazım. Güven güzel bir şey ama gerekli güven olmadığı zaman bu tür alışverişlerde dikkat etmesi gerekir diye düşünüyoruz. Zaten bu kanunda onun önüne geçmesi için yapılan bir kanundur." dedi.

Editör: TE Bilişim