DronMarket, farklı tip haritalar vasıtasıyla homojen ilaçlamadan heterojen ilaçlamaya geçip ilaç maliyetini düşürüyor. DronMarket hakkında bilgi veren  DronMarket Tarım Birimi Koordinatörü Fatih Başoğlu, "Bitkisel izlemede insansız hava araçları olan dronlarımızın üzerine multispektral kameralar entegre ederek bitkinin sağlık durumu tarla içerisine girmeden görüntülene bilmektedir. Bu sayede yarım saatlik bir operasyonda yaklaşık 250 Dekar alanın görüntüleri çekilip yazılım vasıtası ile bir tarla haritası oluşturulmaktadır" dedi.

"İLAÇ MALİYETİ DÜŞÜYOR"

Bu yöntemle ilaç maliyetinin düşürüldüğünü kaydeden Başoğlu, "Farklı tip haritalar vasıtasıyla homojen ilaçlamadan heterojen ilaçlamaya geçip ilaç maliyetini düşürebiliriz. Bununla birlikte tarlamızda oluşan hastalıkların yayılmadan hızlı bir şekilde tespit edip müdahale etmemiz sağlanacaktır. Bitki analizleri vasıtasıyla tarlamızda mahsul artışını sağlamış oluruz" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ DAHA AZ YORULACAK

"Çiftçiler zirai ilaçlama dronları ile tarlaya traktör girmeden gerek homojen gerek heterojen bir ilaçlama yapabilmektedirler. Önceden haritalama dronu ile uçuş yapmış olunan tarlalar bilgisayar programı vasıtası ile haritalandırılmaktadır. Ardından tarlaların köşe koordinatlarını bu harita üzerinden işaretleyerek ilaçlama dronuna tarla tanıtılmış olunurken, program üzerinde gerçek haritanın görülmesi sayesinde tarlada engel teşkil edecek ağaç, elektrik direği, tarla kenarında bulunan gelişmiş otların konumları işaretlenerek dronun en sağlıklı şekilde operasyon yapması sağlanabilir" şeklinde konuştu.

"YAKIT MALİYETİ EN AZA İNECEK"

Tarım fuarında drone ile ilaçlama hakkında çiftçileri bilgilendireceklerini kaydeden Başoğu, şunları söyledi:

"Çiftçinin kazançlarını sıraladığımızda;  tarlaya traktör girmediğinden bitki ezilmesi söz konusu değildir.  Artan yakıt maliyetleri dronlar sayesinde en aza indirilmektedir.  Mikron seviyesinde ilaçlama gerçekleştirildiğinden ilacın bitki yüzeyine eşit dağılması sağlanmaktadır. Bu şekilde daha verimli bir ilaçlama gerçekleştirilir. Yağış sonrası yapılması gereken ilaçlamalarda traktörün giremediği yer ve zamanlarda dronlar hızlı bir şekilde operasyonu gerçekleştirir. Traktör ile uzun sürelere yaymak zorunda olunan ilaçlama, dronlar vasıtasıyla daha hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir."

TARIM FUARI 5 KASIM'DA BAŞLIYOR

Manisa 14. Uluslararası Tarım Hayvancılık Fuarı, 5-8 Kasım tarihlerinde Manisa Fuar Merkezi'nde yapılacak.

Editör: TE Bilişim