CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şunları söyledi: “Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaştan en fazla etkilenecek il Manisa. Çünkü Manisa bölgesinde üretilen ve ihraç yaş üzümün yüzde 70’den fazlası Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediliyor. Yaş üzüm ihracatında en önemli paya sahip Rusya ve Ukrayna’nın savaş halinde olması önümüzdeki sezon Manisa’nın en büyük ihraç ürünü olan yaş ve kuru üzümü olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.”
Savaşın Türkiye ve Manisa’ya etkilerine değinen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaş üzüm ihracatında sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.
Bakırlıoğlu, yaş üzüm ihracatımızın yüzde 54,5’inin Rusya’ya, yüzde 16,8’inin ise Ukrayna’ya yapıldığı, 2021 yılında Rusya’ya 65 milyon dolar yaş üzüm ihraç edildiğini ifade etti. 
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanına verdiği soru önergesinde savaş nedeniyle tarım ürünleri ihracatında sıkıntı yaşanmaması için hangi tedbirleri aldıklarını sordu.
Çekirdeksiz üzümün Manisa ekonomisi için önemine vurgu yapan Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; “Manisa’da 50 bin aile geçimini üzümden sağlıyor. 770 bin dekar bağda üzüm üretiliyor. Üzüm Manisa'nın en önemli tarımsal gelir kaynağı ve yıllık üretim değeri 3 milyar liradan fazla. 
Üretilen üzümlerin önemli kısmı ihraç ediliyor, kalanları kurutularak kuru üzüm olarak değerlendiriliyor.
Üzüm fiyatını belirleyen en önemli etken ihracat. Rusya ve Ukrayna yaş üzüm ihracatımızda ilk iki sırada yer alıyor. Eğer ihracatta bir sorun yaşanırsa kurutulan üzüm miktarı artacak ve oluşan arz fazlası nedeniyle fiyatlar düşecek. Zararı yine bizim çiftçimize dokunacak. 
Bombalar Üzüm Bağlarına Düşecek
Daha önce bir Rusya uçağının düşürülmesi sonucu yaşananlar hala hafızalarda. Uçak adeta Manisa bağlarına düşmüştü. Meyve sebze yüklü binlerce tır Rusya kapısından dönmüştü.  Üzüm para etmemiş üzüm üreticisi zor günler geçirmişti.
Savaş orada yaşanıyor fakat o bombalar maalesef bizim bağlarımıza düşecek ifadelerine yer verdi. 
Sadece üzümde değil en önemli tarım ürünlerinde buğday ve ayçiçeğinde de sıkıntı yanacağına vurgu yapan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü.
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı % 38’lik payı ile Türkiye’dir.
Buna karşın dünya ayçiçeği ihracatında % 22 ile Rusya, % 9 ile Ukrayna ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye'nin Ayçiçek ihtiyacının %65'i bu iki ülkeden tedarik edilmektedir.
Yine yıllık 10 milyon ton civarındaki buğday ithalatımızın % 64’ü Rusya’dan, % 13’ü Ukrayna’dan yapılmaktadır. Yani hem ihracatımızda hem de ithalatımızda Rusya ve Ukrayna iki önemli ülke.” dedi. 
CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında son olarak, savaş sebebiyle önümüzdeki aylarda tarım ürünlerinde yaşanabilecek kriz konusunda iktidarın acil önlem alınması gerektiğini, alınmadığı takdirde Türkiye’nin başta buğday olmak üzere birçok tarımsal üründe kriz yaşayacağını ifade etti.
 

Editör: TE Bilişim