Türkiye’de üzümün en önemli üretim merkezlerinden biri olan Manisa’nın ciddi avantajları olan bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Çelep, “Manisa tarihi olan, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle muhteşem bir şehir. Manisa’nın ciddi avantajları var.  Ciddi bir tarım potansiyelinin yanında güçlü bir sanayisi var” dedi. 
Celep, pandemiyle birlikte sağlık ilk sıraya çıkarken, sağlıklı gıdaya ulaşım ise ikinci sıraya yükseldiğini pandemiyle birlikte insanların evde kalmasıyla tüketim oranının arttığını aktardı. 

Ege İhracatçı Birlikleri olarak dijitale çok önem verdiklerini belirten Celep, “Eskiden katma değerli ürünlere değer vermezken bugün daha fazla katma değerli ürün elde etmek için çalışıyoruz. Ar-Ge’ye önem veriyoruz. İnsana olan yatırım her geçen büyük değer sağlıyor” dedi. 

Anadolu coğrafyasının verdiği zenginliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Celep, “Biz üzümü yetiştirme için aylarca zamanımızı harcıyoruz ama hasat zamanı sabretmediğimiz için erken hasat ediyoruz. Bu sene ürünleri erken hasat ettikleri için, Tarım İl Müdürlüklerinin burada frenlemesine rağmen çiftçimiz sen bunu 7-8 ay yetiştirdin, yılbaşından beri oraya getiriyorsun, biraz daha sabret. Şeker oranını alsın ama yok hasada hemen başlıyor. Böylece ne oluyor mal hem verimde düşüyor, hem kalite problemi yaşıyoruz. Hem de bizim devlete karşı sorumluluklarımız artıyor. Çünkü mal fireli. TMO’ya teşekkür ediyoruz. Yüzde 5-10 fireli alacağız dedi. Değerli üretici arkadaşımız bunu neden düzgün savurmuyorsunuz. Bırakın düzgün savurmayı neden acele ettiniz, bu meyveyi ham dalından kopardınız. Bunlar hep istişare ile olacak olaylar. Ondan sonra biz Asya’ya gidip nasıl orada pazarımızı sağlayacağız” dedi. 
 

"REKABET ACIMASIZ ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"


Türkiye’nin tarımdaki iş gücünün yüksek olduğunu dikkat çeken Celep, “Bizim tarımdaki iş gücü potansiyelimizle bileğimizi kimse bükemez. Nasıl geçmişte 80 bin-90 bin ton yapan Yunanistan’ın bağlarını söktürdüysek şimdi Amerikalıların bağları sökülmek zorunda. Çünkü ciddi bir rekabetle geliyoruz. Bizim de arkamızda unutmamız gereken Özbekistan, Güney Afrika geliyor. Hayat devam ediyor ama rekabet de acımasız şekilde devam ediyor. Ortak hareket edersek devletimizin desteğiyle de bu rekabet ortamından başarılı oluruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim