Enerji Bakanı Fatih Dönmez, daha önce de Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in önergesine verdiği yanıtta, 2020 yılında elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyemedikleri için 105 bin elektrik ve 60 bin doğalgaz abonesi hakkında da yasal takip başlatıldığını açıklamıştı.

CHP’li Başevirgen, önerge yanıtına ilişkin yaptığı değerlendirmede “ Pandeminin zirvede olduğu ve vatandaşların zorla eve kapatıldığı, esnafın dükkanını kapatmak zorunda kaldığı 2020 yılında iktidar, vatandaşı yeterince desteklemediği gibi Bakanlık da biriken faturaları nedeniyle ödeme güçlüğü çeken vatandaşların elektrik ve doğalgazını kestiğini itiraf etti. İktidarın, bu süreçte vatandaşına destek olmakta ne kadar yetersiz kaldığını, üstüne bir de yasal takiplerle borç tahsilatı yapmaya çalıştığını bu veriler bizlere açıkça gösteriyor. İktidar vatandaşı icraya verirken, sermayeye sadece ‘rica’ ediyor” dedi.

 

 

2020 Sayıştay Raporunda yer alan verilere göre EPDK’nın, 2020’ye kadar doğalgaz, petrol, elektrik, sıvılaştırılmış petrol alanındaki firmalara kestiği 3 milyar 848 milyon TL’lik cezanın, 3 milyar 696 milyon TL’sini (yüzde 96’sını) tahsil edemediğini söyleyen Başevirgen, “Kurumun, 2020 net gelir toplamının 438,3 milyon TL olduğu düşünüldüğünde, tahsil edilmemiş 3 milyar 696 milyon TL ceza yaklaşık olarak 9-10 yıllık toplam gelire denk düşüyor. Açlık sınırının altında yaşamak zorunda olan milyonlarca vatandaşın ya da tarımsal sulama borcundan dolayı elektriği kesilen çiftçinin mağduriyetine ses çıkarmayan EPDK, dev şirketlerin bu borçlarının tahsil edilememesine neden göz yumuyor?” diye sordu.

 

 

2019 ile 2021 ilk yarılarını kapsayan 2 yıllık dönemde Türkiye'de elektrik fiyatlarının yüzde 47.4 artarken doğalgaz fiyatlarının da yüzde 42.3 yükseldiğini söyleyen Başevirgen, “ Elektrik ve doğalgazdaki artış enflasyonun çok üstünde. Asgari ücrete yapılacak zamma karar vermek için dört kez toplantı yapan iktidarın, elektrik ve doğalgaza zam yapması için 30 saniye yetiyor. Yaşamsal ürünler, temel gıda, elektrik, su, doğalgaz zammı derken pandeminin yükünü vatandaşının sırtına yükleyen şahsım hükümeti, kombiyi kısın, kalın giyinin diyerek vatandaşa akıl vereceğine, kayırmacılığı bırakıp dev şirketlerin borçlarını tahsil etmeye baksın. Patronları kayırıp vatandaşın hayatını karartmaktan vazgeçsin” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim