2022 tarımsal desteklemelerin 25,8 milyar liradan, ek bütçeyle 29 milyar liraya çıkarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı.

Tarımsal desteklerin Tarım Kanunun 21. Maddesinde hüküm altına alındığı şekliyle gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1’inden az olmaması gerekiyor. Fakat 15 yıldır bu uygulanmıyor.

İktidar, 2022 yılı GSYH’nı 7,8 trilyon lira olarak planlamış buna göre tarımsal desteklemeler için en az 78 milyar lira kaynak aktarması gerekmekteydi. 2022 destekleri ek bütçeyle beraber 29 milyara çıktı. 

Çiftçinin kanunla verilmiş hakkını alamadığını belirten CHP’li Bakırlıoğlu, Açıklamaya göre ek bütçeyle verilecek olan 3,2 milyar liralık desteğin hububat üretimi yapan çiftçilere dekar başına 50 TL ek girdi desteği olarak verileceği görülmektedir. Şeker pancarı, pamuk, mısır, zeytin, üzüm, meyve sebze üretimi yapan çiftçi, hayvancılık yapan üretici bu destekten yararlanamayacaktır.   2022 yılı desteklerinin ödemeleri 2023 yılında yapılacaktır. Çiftçinin 2021 yılında alacağı desteklerin mazota, gübreye, ilaca gelen zamlarla çiftçinin cebine girmeden çıkmıştır1 dedi.

Mazota bir yılda % 115 zam geldiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Bir yılda ortalama 3,5 milyar litre mazot kullanan ülkedeki çiftçinin cebinden 27 milyar lira daha fazla para çıkacaktır.

Peki çiftçi ne kadar mazot desteği alacak?

Sadece 3,1 milyar lira.

Yani mazot desteği daha çiftçinin cebine girmeden 9 kat fazlası cebinden çıkmış. Gübrede ve ilaçta da durum farklı değildir.

Yem Fiyatı Yüzde 70, Hayvancılık Desteği Yüzde 4 Arttı

2020 Yılında 7,8 Milyar Lira

2021 Yılında 7,3 Milyar Lira,

2022 Bütçesinde 7,6 Milyar Lira hayvancılık desteklerine ödenek ayrılmış. Ülkenin dört bir yanında süt hayvanları kesime gidiyor. Kesime giden her inek doğacak yavru sayısının dolaysıyla hayvan varlığının azalması demek.

Sonra ne olacak ithalat kapıları sonuna kadar açılacak."

CHP’li Bakırlıoğlu daha şubat ayının başında ek bütçe ile kaynak aktarımları yapılmaya başlandığını ve bu öngörüsüzlüğün ceremesini herkesin çekeceğini, o nedenle tarımsal desteklerin, başta hayvancılık destekleri olmak üzere tüm bitkisel ürünlerde artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim