TMO Genel Müdürü üzüm üreticisi fiyattan memnun açıklamasının doğru olmadığını belirten Bakırlıoğlu Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin NAMVER ve Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem YALVAÇ’la birlikte Salihli ilçesinde  TMO üzüm alım merkezinde sıra bekleyen çiftçiler görüştüklerini ve bir tanesinin bile fiyattan memnunun demediğini ifade etti.

 

Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Fiyattan memnun olmayan, para kazanamayan çiftçi tarımdan, üretimden uzaklaşıyor ve bir daha dönmüyor.

Yüzden fazla çiftçiyle görüştük. Herkes ilaç, gübre, mazot, işçilik maliyetlerindeki artıştan ve düşük fiyattan şikayet etti.

Geçen yıl 12,5 lira olan üzüme bu yıl 13 lira fiyat verildi.

Bir de numaralandırmada yaşanan sorunlar var. TMO Üreticinin 9 numara üzümüne 8 numara verilerek daha düşük fiyattan alıyorlar.

Çabalarımız sonucunda üzüm paralarının daha kısa zamanda çözümlenmesi sağlandı.

Fakat bu yeterli değil.

CHP Olarak taleplerimizi tekrar tekrar dile getiriyoruz.

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alımı için 2 ay sonrasına gün veriyor. Çiftçinin iki ay bekleyecek hali kalmadı. Alımı hızlandırmak için TARİŞ devreye girmeli ve TMO adına alım yapmalı…

Geçen yıllarda kuru üzüm fiyatı 2 doların altına düşmedi. Çiftçi 17 lira fiyat beklerken 13 lira açıklandı.  Üreticinin zararının telafisi için çekirdeksiz kuru üzüme en az 2 lira prim verilmeli prim verilmeli

Çiftçinin ürettiği tarım ürünleri maalesef para etmiyor. Buna karşı tüketici bu ürünleri pahalıya tüketmek zorunda kalıyor.

Sadece üzümde değil maalesef ülke genelinde birçok üründe bu böyle. Manisa’da bir çiftçi gözümüzün önünde bir çiftçi yıllardır emek verdiği bin bir bağını köklemeye başladı. Yıllardır gözü gibi baktığı, bin bir emekle büyüttüğü bağını kökleyen çiftçinin acısına şahit olduk. Yaptığı kolay bir şey değil dedi.

Yılardır uygulanan tarım politikaları yüzünden çiftçi, üretici, yetiştirici tarımdan koptu. Köyünden göçtü.

Böyle giderse yarın toprağı işleyecek, üretecek çiftçi bulamayacağız.

Ne kadar destek verilirse verilsin tarıma gerekli ilgi oluşmuyor. Bakanlığın genç çiftçi projelerine ilgi gösterilmiyor.

Çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, tütün, pamuk, meyve ve sebze üretimi ile en fazla tarımsal artı değer yaratan illerin başında geliyor.

Gediz ovasının bereketli topraklarında bile biz çiftçinin karnını doyuramıyorsak tarım politikalarında önemli bir sorun var demektir.

CHP olarak partiler üstü bir tarım politikası oluşturarak hem üretimi artıracak hem de fiyat istikrarı sağlayacak bir sistem kuracağız. Ne çiftçi ne de tüketiciler zarar görmeyecek."

Editör: TE Bilişim