Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, katıldığı bir televizyon programında sunucu ile soru cevap yaptı. Karadeniz’de gaz keşfi ve sonraki süreç üzerine konuşan Bakan Dönmez, ”2020 Bakanlığımız açısından son derece kritik hamlelerin yapıldığı, başarıldığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. En önemli konu Karadeniz’de yapmış olduğumuz doğal gaz keşfi. Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız 320 milyar metreküplük ilk aşamadaki keşfi açıklamıştı. Sonrasında ilave keşifle birlikte bu rakam 405 milyar metreküpe çıktı. Birinci sondaj bitti. Türkali-1 kuyusuna gittik. İkinci sondaj da bitti. İşin takvimlendirmesi de belli. Fatih, dün sondaj yapacağı yeni lokasyon olan Türkali-2'ye vardı ve çalışmalarına başladı” ifadelerine yer verdi.
Bakan Dönmez, derin deniz çalıştıklarını, oradaki denizin derinliğinin yaklaşık 2 bin metre olduğunu belirterek,” Son derece zor bir operasyon. Sadece sondaj açmak yetmiyor. Kuyuların tamamlanması için birtakım işlemler var. Üretime geçtiğimizde gazın karaya getirilmesiyle alakalı yapacağımız çalışmalar var. Bunların da bir taraftan mühendislik çalışmaları devam ediyor. İlk günde de açıkladığımız gibi hedefimiz 2023 yılında Sakarya gaz sahasında bulduğumuz bu gazı İnşallah Filyos’tan iletim sistemine bağlamak” şeklinde konuştu.

Yerli gazın, doğal gaz fiyatlarına etki edip etmeyeceği konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez,” Bugünden yaptığımız hesaplamalara göre, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacağı görünüyor. 2023 yılı geldiğinde bu daha da netleşmiş olacak. Burada temel parametre; oradaki yatırımların maliyetleri, işletme maliyetleri, bunların hepsi hesaplanacak ve sonrasında bu avantaj vatandaşlarımızın lehine kullanılacak” diye konuştu.

Yüzde 98’i yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı

Manisa’da enerji tesisleri açılışı ve toplam kurulu güç üzerine konuşan Bakan Dönmez,” Geçtiğimiz Cumartesi günü biri yerli kömür, üçü jeotermal santral olmak üzere yaklaşık 594,5 megavatlık dört santrali işletmeye aldık. Geçtiğimiz yıl 4900 megavat bir kurulu güç ilave ettik sisteme ve bunun da neredeyse tamamı, yani yüzde 98’i yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı. Geçtiğimiz hafta işletmeye aldığımız santrallerle yıllık yaklaşık 180 milyon dolarlık gaz ithalatını azaltmış olduk. Bu santralleri ithal kömürle ya da doğalgazla çalıştırıyor olsaydık her yıl bu kadar bir bedeli yurt dışına ödeyecektik. Biz o açıdan daha çok yerli, daha çok yenilenebilir ifadesini sıkça kullanıyoruz. Sebebi de her 1 puanlık yerlileştirme Türkiye’ye 100 milyon dolar civarında bir kaynak bırakıyor. Yurt dışına ödeyeceğimiz rakamı Türkiye’de tutmuş oluyoruz. Türkiye’deki işçi, mühendis ve tedarik hizmetlerinde çalışan birçok yan sektör de bu işten istifade etmiş oluyor. İnşallah bundan sonra da yine açılışlarımız devam edecek. O kadar çok santral var ki onları açmak için de bir program yapmak gerekiyor. Yıl sonunu yaklaşık 96 bin megavat kurulu güçle de tamamlamış olduk. Öyle tahmin ediyorum bu sene inşallah 100 bin megavatın üstüne çıkarız, işletmeye alacağımız santrallerle birlikte” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim