29. Bölge Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, ilaç firmalarının fiyat artışından dolayı piyasaya ilaç vermediğini bundan dolayı hem vatandaşların, hem de eczanelerin bu konuda sıkıntı yaşadığını söyledi. Balı,  özellikle piyasaya verilmeyen ilaçların genellikle kanser gibi önem arz eden ilaçlar olduğuna dikkat çekti. Balı, “İlaç kuru Euro’da 2,11 TL olarak uygulanıyor, Ocak ayında alınan bir kararla 20 Şubatta, yani yaklaşık 48 gün sonra bunu 2,34 olarak uygulayacak firmalar” dedi.

"SIKINTI DAHA DA ARTACAK, ÇOK DAHA BÜYÜK BOYUTLARA ULAŞACAK"
Bu durumun iki tür yansıması olacağını vurgulayan Balı, “Birincisi Euro kuru artacağı için firmalar maalesef piyasaya mal vermiyor. Çünkü onlar bir kutuyu ne kadar pahalı satarım diye bakıyor. İkinci yansıması ise alınan kararla uygulama tarihi arasındaki açıklık çok fazla olduğu için burada bir stoklama dediğimiz olay başlıyor. Ya bu ilaçlar piyasaya sürülmüyor. Ellerinde bekletiliyor. Bundan dolayı eczanelerde bu şekilde ilaç yok. Bu ilaç yokluğu ciddi anlamda başladı. Şuanda hastalarımız ellerinde reçeteyle eczane eczane ilaç aramaya başladı. Biz daha bu işin başındayız. Elimizdeki stoklarla piyasayı döndürmeye çalışıyoruz. Bu iş ilerledikçe, Şubat ayında bu sıkıntı daha da artacak, çok daha büyük boyutlara ulaşacak” diye konuştu.

"GEÇMİŞTEN GELEN BİR İLAÇ YOKLUĞUMUZ VAR"
100’den fazla kalemde ilacın piyasada bulunmadığına dikkat çeken Balı, “Bu ilaçların çoğu da kritik ilaçlardır. Geçmişten gelen bir ilaç yokluğumuz var. Bunun da en önemli nedeni yerli ilaç sanayimizin olmayışıdır. Hep ilaçlarda dışa bağımlı olmamızdan kaynaklanıyor. Firmalar ilaçları göndermiyor.  Zamanında yerli ilaç sanayisine yatırım yapılmamış. İthal ilaç getirilmiş Türkiye’ye. Yerli ilaç firmaları ekonomik şartlarla mücadele edememiş. Yüzde 100 yerli sermayeyle yapılan ilaç üretimimiz yüzde 2 civarlarındadır. Yüzde 95’ten fazla biz dışa bağımlıyız. Özellikle kritik ilaçlar kanser ilacı, tansiyon ilaçlar. Yerli ilaç sanayisinin desteklenilip geliştirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim