İşte Ağbal’ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Hangi vergi olursa olsun yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getiriliyor. Vergi dairesine geçmişten gelen ceza varsa bunu kaldırıyoruz. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Bunun yerine yurtiçi ÜFE oranıyla ilave tutar alacağız. Borcu olan 6,3 milyon bu kanun hükümlerinden yararlanacak, vergi alacağımız 90 milyar TL.
Vatandaşların en fazla motorlu taşıt vergisi borçları var. Bu yeniden yapılandırma sonucunda bu borçlar taksitle ödenebilecek. Vergi dairesi borcuna geçmişten kalan bir cezası varsa bunu tamamen ortadan kaldırıyoruz. Vergi cezalarını tamamen ortadan kaldırıyoruz.

TRAFİK PARA CEZASI OLANLAR

Trafik para cezası borcu olan 4,2 milyon vatandaşımız var. 3,9 milyon mükellefin borcu 1000 liranın altında bulunuyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklar büyük ölçüde bu tutarın altında.
Öğrenim kredisi borçları kanun kapsamında ödenebilecek. Belediyeye ait olan borçlar da yapılandırılacak. Emlak Vergisi borçları, Çevre Temizlik Vergisi borçları var. Bunlar bildiğimiz borçlar. Belediyelere Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi borçları olanlar yararlanabilecek.

50 TL’NİN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK

50 TL’nin altındaki borçları siliyoruz. Yani 29 milyon dosyada borç silinecek. Kanun kapsamındaki alacaklar büyük oranda 1.000 TL altında. 2011 yılından önceki dönemlere ait borçlarından mutlaka vatandaşlarımız kurtulacak. 1.2 milyar liralık bir kamu alacağından vazgeçiyoruz.
O BORÇLARA 5 YIL TAKSİTLENDİRME

Yaptığımız düzenlemede tarımsal amaçlı kooperatiflerimizin tarım bakanlığından kullandığı krediler var. Burada kooperastiflerimiz bu kanun kapsamında borçlarını yeniden yapılandırabilecek. 5 yıl taksitlendirme imkanı getirdik. Yılda bir kez ödeyecekler. Ayrıca herhangi bir şekilde faiz almayacak. Tarımsal amaçlı kooperastiflerimizin Bakanlığa olan borçları için önemli…
Organize Sanayi bölgelerinin, küçük sanayi sitelerinin bilim sanayi bakanlığına olan borçları da yapılandırılıyor.
Orman köylülerinin borçları da 5 yıl boyunca taksitlendirilere yapılandırılacak.

MESLEK ÜYELERİNİN KURULUŞLARA OLAN BORÇLARI DA YAPILANDIRILIYOR

Gördüğünüz gibi bütün işletmelerin kamuya olan borçlarını yapılandırmak suretiyle önemli bir kolaylık sağlamış bulunuyoruz. Yine meslek üyelerimizin de meslek kuruluşlarına olan aidat borçlarını yapılandırıyoruz.
SGK’na borçlu 3 milyon iş veren var. Bu prim borçlarını yapılandırma imkanına kavuşacak vatandaşlarımız. Hem alacaklar yeniden yapılandırılacak hem de gecikme cezalarını almaktan vazgeçiyoruz.

GSS BORÇLARI

Bir önemli konuda GSS ile ilgili. GSS ‘li olup bugüen kadar gelir testi yapmayan kişiler bu kanun yayınlandıktan sonra 4 aylık süre içinde gelir testine başvurursa eğer şartlar da uygun olursa GSS primlerini telkin edeceğiz. Vatandaşlara çağrıda bulunuyorum gelir testini yaptırın. Eğer gelir testi sonucunda geliriniz asgari ücretin üçte birinden düşükse vatandaşımız GSS primi ödemiyor.
Devlet olarak biz sizin bütün sağlık harcamalarınızı karşılıyoruz. Müracat yapılmayınca daha yüksek bir gelir aldığını düşünerek primi yüksek sayıyoruz
Editör: TE Bilişim