Başkan Balı, “Eczaneler ve eczacılıkla ilgili 2012 yılında çıkan kanunumuz ve ardından 2014 yılında çıkan bir yönetmeliğimiz var. bu yönetmelik hem eczane açılışlarını kısıtladı, hem de eczacılara yeni bir vizyon çizdi. Yani 2013 yılında fakülteye girip o yıldan sonra mezun olacak arkadaşlar 1 yıl yardımcı eczacılık yapıp ondan sonra serbest eczane açabilecek yani mesleğe atılabilecekti. Ancak kanunumuzdan 6 yıl, yönetmeliğimizin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hala yeni mezun arkadaşlarımızın hangi şartlarda hangi koşullarda yardımcı eczacılık yapabileceğini belirleyen kılavuz yayınlanmadı. Arkadaşlarımız çok ciddi anlamda mağdur. Yaklaşık 6 ay oldu ilk mezunlarımızı vereli. 6 aydır kılavuzun yayınlanmasını bekliyorlar ve yardımcı eczacılığa başlayamıyorlar. Dolaysıyla her geçen gün onların mesleki hayata atılması için kayıp bir gün olarak hanelerine yazıyor. Bir an önce yardımcı eczacılık kılavuzunun yayınlanmasını ve arkadaşlarımızın yardımcı eczacılık görevlerini yerine getirip mesleklerine başlamalarını arzu ediyoruz. Sağlık Bakanlığına da buradan çağrıda bulunuyoruz bu arkadaşlarımız adına bu mağduriyetin hızlı bir şekilde giderilmesini istiyoruz. Manisa’da 10’a yakın yardımcı eczacı var bu kılavuzu bekliyor ki bir eczaneye gidip yardımcı eczacılık hayatlarına başlasınlar. Daha sonra eczane açıp hayatlarına devam etsinler” dedi. 
Normal kanuna göre 3 bin 500 kişiye 1 eczane sınırlamasının bulunduğunu kaydeden Balı, “Ancak Manisa’daki eczane sayımız 2 bin 500-3 bin arası sürekli gidip geliyor nüfusa ve eczane sayısına göre. Eczane sayımız yeterli. Hem nöbetlerde hem gündelik hayatımızda, gün içinde mesai saatlerinde sıkıntı yaşamıyoruz. Gayet yeterli eczane sayısı. Hatta fazlamız bile var diyebilirim. Böyle giderse bu nüfus artış hızına göre ve 3 bin 500 kişiye 1 eczane sınırlaması sabit kalırsa 20-30 yıl Manisa’da kolay kolay eczane açılamayacak diye konuştu. 

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bir yazıyla artık eczanelerin ruhsatlarının e-ruhsata dönüşeceğini açıklayan Balı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ruhsatların yıpranmasına, yer değişikliğine, isim değişikliğine karşı güncel olması ve takibinin kolay olması açısından öyle bir genelge yayımlandı. Tüm eczanelerimiz kısa bir süre içerisinde Mart ayına kadar ruhsatlarını elektronik ruhsatla değiştirecek.”

Editör: TE Bilişim