Cumhuriyet Halk Partisi Pazar günü il başkanını seçecek. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa Halil Tokul ile Nurettin Dingaz başkanlık için yarışacak. Ya da Özgür Özel’in adayı Halil Tokul ile Özel’in karşısında birleşen partililerin adayı NuretttinDingaz yarışa

Cumhuriyet Halk Partisi Pazar günü il başkanını seçecek. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa Halil Tokul ile Nurettin Dingaz başkanlık için yarışacak. Ya da Özgür Özel’in adayı Halil Tokul ile Özel’in karşısında birleşen partililerin adayı NuretttinDingaz yarışacak da diyebiliriz.

Yarışın sonuçlarıyla ilgili yorum yapmadan önce, öncesini konuşmakta fayda görüyorum. Çok enteresan gelişmeler yaşanıyor çünkü. Mahalle delegelerinin belirlenmesinden başlayıp, ilçe kongrelerinde devam eden bir mücadele.  Özellikle Türkiye genelinde Soma davasıyla birlikte yıldızlaşan Özgür Özel’in karşısında görülmemiş bir birleşmenin oluşması beni şaşırtıyor. Bu birleşme elbette Özel’in desteklediği adayın seçimleri kaybedeceği anlamına gelmiyor. Sonuçtan ziyade ilgilendiğim detay CHP’deki tuhaf bölünme hareketi. Şundan dolayı tuhaf; Özgür Özel CHP teşkilatlarında çok sevilen sayılan bir isim. Ki geldiği noktayı hakediyor da. Bana göre CHP’nin genel başkanı olabilecek üne de kavuştu. Ki zaten şuan grup başkan vekili… Yolu açık. Amaaaa Manisa’da teşkilatlara lider, ağabey olmayı henüz başarabilmiş değil. Belki çok genç olmasındandır. Belki de farklı nedenler vardır. Ancak çok ciddi eleştiriler aldığı bir gerçek. Muhtemelen bu eleştiriler ve homurdanmalar İl kongresine de yansıyacak. 

Asıl cevabı merak edilen soru şu; Bu süreç CHP’yi nereye götürür?

CHP şuan itibariyle Manisa’da 2.parti. Oyu 260 binler seviyesinde. Milletvekili sayısı üç. Belediye sayısı ise sıfır! Önümüzdeki yerel seçimlerde CHP’nin bu ayıbı temizlemesi gerekiyor. Yani en az 3-4 belediyeyi geri kazanması şart. CHP’nin oylarını artırma ihtimali var mı? Bence var… Bunu nasıl sağlayabilir? MHP ve Ak Parti’den, hatta HDP’ye giden yaklaşık 50 bin oyun bir bölümünü alarak. Ama CHP bunu bölünerek yapamaz!

Mevcut durumda 600’den fazla delegenin oy kullanacağı seçimler öncesinde aday sayısının ikiye düşmesi ikiye bölünmenin resmiyet kazanması anlamına geliyor. Bu nedenle kongrenin sonuçlanmasıyla birlikte her şey bitmiş olmayacak. Belki de bu bir başlangıç olacak.

Sadede gelelim… Kongrenin kader adamı ne Halil Tokul ne de Nurettin Dingaz’dır. Kongrenin merkezinde Özgür Özel var. Kongrenin sonucunda kazanan Nurettin Dingaz olursa Özel,“çok özel” bir siyasi gerçekle karşı karşıya kalmış olacak. Tersi olursa, yani Halil Tokul kazanırsa Özel’in eli güçlenecek. Ancak daha çok Ankara’da… Manisa’da sıkıntı bitmeyecek, boyut değiştirecek.

Peki bu durum bertaraf edilebilir mi? Yani Özgür Özel sembolik de olsa çünkü çok genç, ağabeyliğini nasıl kabul ettirir? Sözü dinlenen adam nasıl olur?

Bence daha kucaklayıcı, daha bir lider havasına bürünürse durum zamanla değişebilir. Liderlik zor. Özgür Özel’in genel başkanlığa giden hikayesinin başlangıç noktası Manisa. Bu süreci atlatması için insanları karşısına değil, arkasına alması lazım. Bu bağlamda kongrede yapılacak olan konuşmalar çok belirleyici olacak.Tabi herkes açısından…Bakalım CHP’nin 600’ü aşkın delegesi ne diyecek, kimi seçecek?

Pazar’a az kaldı. Hayırlısı…