Gediz Nehri, kuraklık ve kirlilik sorunuyla bir kez daha gündeme oturdu. 

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Köse, Gediz Nehri için hazırlanan acil eylem planının vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

İYİ Partili Köse, "Çevre kirliliği ve kuraklık tüm dünyayı tehdit ediyor. Uşak, Kütahya, Manisa ve İzmir'i tarımsal sulamasını sağlayan Gediz Nehri, ev ve fabrika atıklarının nehire karışmasıyla birlikte simsiyah akıyor. Gediz Nehri'nin temizlenmesi için yıllardır proje geliştiriliyor ama hayata geçirilmiyor. Fabrikaların, OSB'lerin atıkları ve evsel atıklar Gediz Nehri'nin tamamen kirletiyor. Gediz Nehri'nde korkunç bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye'nin en verimli topraklarının suçlandığı Gediz Nehri'nin suyu, 'kullanılamaz' raporlu. Çok büyük bir çevre felaketi yaşıyoruz" dedi.

“ACİL EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Köse son olarak şu ifadeleri kullandı, "Yerel yöneticilerin bir an önce bir araya gelerek Gediz Nehri'nin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Bugün Gediz Nehri ile ilgili değerlendirmelere baktığımız zaman Su yönetimi Genel Müdürlüğü’nün de son dönemde Havza ve Yönetim Planları’na ilişkin havzalardaki su kalitesine ilişkin yaptığı değerlendirme ve çalışmada maalesef ülkemizin diğer su kaynakları ve su havzalarında olduğu gibi Gediz Nehri’nin de su kalitesinin çok büyük olumsuzluklar içerdiğini görüyoruz. Bu kapsamda nehrin su kalitesinin 4. Sınıf olarak tanımladığımız, büyük ölçekte artık kullanılamaz derecede olduğu yapılan araştırma ve analizlerle de devletin resmi kurumlarının hazırlamış olduğu raporlarda ortaya konmuş durumda. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler ve paylaşımlarda da nehrin su kalitesine yönelik olarak acil izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılması gerektiği, bu kapsamda ortaya konan önlemler paketinde öncelikli olarak arıtması yetersiz olan yerleşim alanlarını ve bu altyapı sistemlerin tamamlanması ve nehre kirli atıksuların girişinin engellenmesiyle ilgili belediyeler ve merkezi yönetimler tarafından çalışma ve planlamaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor"

Editör: TE Bilişim