İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)-
AK Partili Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz'ün, ilçedeki Merkez Mahallesi'nde 230 dönümlük şahsi arazisine 1.5 yıl önce kurmaya başladığı güneş enerjisi ile elektrik üretim tesisinin yapımında son aşamaya gelindi. Başkan Öz, yaşadıkları en önemli sıkıntının Türkiye'de güneş enerjisi paneli üretiminin yaygın olmaması olduğunu söyledi. Şu anda güneş enerjisi panelini kilowaltt başına 55 Cent'e aldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Öz, "Son yıllarda çıkartılan anti damping yasası ile özellikle Çin'den getirilen güneş enerjisi panellerinin satışının önüne geçildi. Panel fiyatları kilowatt başına 38 Cent'ten 55 Cent'e çıktı. Türkiye'de güneş panelleri 'yok' satılıyor. Özellikle karaborsada satışlar çok fazla. Rağbet artınca zor bulunmaya başladı. Türkiye'de ise güneş enerji panelleri üretimi oldukça yetersiz. Bu nedenle de tesislerin kurulması 1 milyon dolarların üzerine çıktı. Ancak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda artık güneş panelleri 2019 yılından sonra Türkiye'de yaygın bir şekilde üretilecek ve bu tür tesislerin kurulum maliyeti ucuzlamış olacak" diye konuştu.

12 BİN KİLOWATT'LIK ELEKTRİK ÜRETECEK

Gölmarmara Belediye Başkanı Öz, 230 dönümlük arazi üzerine yaklaşık 53 bin güneş panelinin döşeneceğini ifade ederek, yıl sonuna kadar panellerin tamamının yerleştirileceğini ve 12 bin kilowatt elektrik üreten bir tesisi ilçeye kazandıracaklarını ifade etti. Şu anda 8 bin 800 adet panelin döşendiğini ve elektrik üretimine başladığını hatırlatan Öz, "Şu anda kurulan 8 bin 800 tane enerji paneli elektrik üretimine başladı ve geçici kabul imzalanana kadar elektriği ücretsiz olarak devlete vereceğiz. Önümüzdeki haftalar içerisinde geçici kabul yapılacak ve devlete elektrik satmaya başlayacağız. Panelleri kuran firmalar bu bölgede güneş enerjisinden elektrik üretebilecek iyi bir alan olduğunu ifade etti" diye konuştu. Başkan Öz, 10 yıl boyunca devlete elektriği lisanssız satma haklarının olduğunu da ifade ederek, tesisin Gölmarmara İlçesi'nin tamamının elektriği karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

YAZIN ELEKTRİK TÜKETİMİ FAZLA

Gölmarmara'nın 15 bin 500 nüfusu bulunduğunu ve yaz aylarında elektrik tüketiminın oldukça arttığını hatırlatan Öz, "İlçemizde tarımsal sulama ile tarımsal sanayimiz var. 18 bin ile 20 bin kilowatt yaz ayında bir tüketim oluyor. Kış ayında ise bu rakam 8 bin kilowattlara kadar düşüyor. Ancak yıllık ortalamaya baktığımız zaman kurduğumuz tesisin ilçemizin elektrik tüketimine fazla olduğunu düşünüyoruz. Tesisin geçici kabulü yapıldıktan sonra devlete 1.33 Cent karşılığında elektrik satacağız" diye konuştu.

BELEDİYE İÇİN DE TESİS KURULACAK

Gölmarmara Belediye Başkanı Öz ayrıca, belediyenin 500 kilowattlık elektriğinin de ücretsiz karşılanması için güneş enerjisi sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı. Öz "Belediye olarak 10 megawattlık bir başvurumuz vardı. Yap-işlet-devret modeli ile bir firma ile anlaşmamız oldu. Kesilen fatura bedelinin yüzde 12'si belediyeye kalmak suretiyle 25 yıllığına belediyeye gelir olacaktı. Fakat Gölmarmara Belediyesi'ne ait olan arazide mera ile orman şerhi vardı. Bu bürokratik işlemlerle uğraşırken EPDK lisanslı yönetmeliğini değiştirdi. 'Tükettiğinizin 30 katı üretebilirsiniz' şartı geldi. Böyle olunca belediyemizin eli kolu bağlandı. Belediyenin de 500 kilowattlık tüketimi olduğu için bizde 500 kilowattlık üretim konusunda tekrar başvuruda bulunduk. Bu ağustos ayı içerisinde Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ile olumlu görüşmeler yaptık. Kurulacak bu tesis ile belediye kendi elektrik tüketimini kendisi karşılayarak, aylık ödenen 25 bin TL'lik elektrik faturası belediyenin kasasında kalmış olacak" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim