Manisa günden günde büyüyor, değişiyor. Kentte nüfus arttıkça da yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Yetkililer de sorunları çözmek için yeni öneriler sunuyor. 
Değişimlerin yaşandığı alanlardan biri de hiç şüphesiz ulaşım. Manisa, Büyükşehir olduktan sonra yeni kavşaklar, yeni güzergahlar hatta yeni otobüsler türedi.
Eski tip araçların yerini modern araçlar almaya başladı. Özellikle çevreci kırmızı otobüslerin ulaşıma büyük katkısı oldu. Birçok kentten önce elektrikli, çevreci otobüsleri kullanmamız artı puan. Bugün Manisa Büyükşehir Belediyesi ile İtalya’da Roma Belediyesi şehir içi ulaşımında aynı araçları kullanıyor. Bu gerçekten takdire şayan bir değişim.

*  *  *
Bütün bu yeniliklerin yanında değişime uyum sağlayamayan birileri var: Otobüs şoförleri. Şoförler henüz Büyükşehir havasına girmiş görünmüyor. Bazılarını tenzih ederek söylüyorum ama asabi, kızgın, öfkeli şoförler toplumda büyük antipati yaratıyor.

Otobüs şoförleri hakkında çok sayıda şikayet alıyoruz. Telefonla arayıp şikayet eden sayısı arttı. Çevremizdeki insanlardan bile iyi duyumlar almıyoruz. 

Bir halk otobüsünde yakın zamanda yaşana bir olay şöyle; 
Bir ablamız çocuklarıyla otobüse biniyor. Şoföre 100 TL uzatıyor. Şoför bozduramayacağını söyleyince, durakta indirip parayı bozdurmasını söylüyor. Kadın ve çocukları aşağı iner inmez şoför ‘Başka araca binersiniz’ deyip gaza basıp gidiyor.

Bu olay yaşananlardan sadece biri. Bunun gibi birçok örnek var.

Kendi tanık olduğum olaylar da var.

“KAÇ YAŞINDASIN?”

Yakın zamanda bir yolcu ile otobüs şoförünün dakikalarca tartışmasına tanık olduk. Şoför, yolcuya ‘Kaç yaşındasın’ diye soruyor. Yolcu ‘63 yaşındayım’ diyor. Şoför bu kez ‘Hayır 65 yaşındasın’ diye ısrarcı oluyor. 
(Haydaaa) Nasıl çıkacağız bu işin içinden? Şoförün kimlik sorma yetkisi var mı? Hayır. 
65 yaş üstü ise güvenlik güçleri kimlik sorabilir, cezasını da onlar yazabilir. Otobüs şoförünün bu polemiklere girmesine gerek yok.

DURAK ATLAMA

Şoförlerin sıkça tanık olduğumuz yanlışlarında biri de durak atlamaları. Yani daha nazik deyişle, bazı duraklara uğramamaları. 
Kazım Karabekir Mahallesi’nde ikinci demiryolunun altında kalan 3-5 durağa uğramayan 8 numaralı hat şoförleri… Garaja girmemek için stadyum önünden Ahmet Bedevi Mahallesi’ne dönen 9 numaralı hat şoförleri… Durakta el sallayan yolcuyu, güzergahını tamamlamak için geç kaldığını ima ederek durağa uğramayan otobüs şoförleri… 

Bunlar benim tanık olduklarım. Gerçekten 185’i arayıp şikayet etmekten ben yoruldum. 
Bu böyle olmamalı. 
Ulaşımdaki bu kadar güzel değişimin yanında otobüs şoförlerin bu gibi hareketleri yapılan hizmetleri gölgeliyor gibi geliyor. 

ŞOFÖRLERİN SORUNLARI

Bunlar vatandaşın sitemiydi.
Bir de otobüs şoförlerinin de ilettiği şikayetler var.

Geçenlerde halk otobüsüne bindiğimde, şoför ağabey sordu, ‘Gazeteci misin?’ Elcevap ‘Evet abi.’
“Bizim sorunlarımızı da yazsanıza… Fazla mesai yapıyoruz. İzin yapamıyoruz. Sürekli araç değiştiriyoruz. Pazar önünde oluşan trafik ve servis trafiğinde zaman sorunu yaşıyoruz…” 

“Sizinle röportaj yapalım mı, isminizi, talebinizi alalım” deyince, yanaşmadı.

Şoförlerin de tabii kendine has sorunları var. Bu sorunların da iyileştirilmesi gerekiyor. Ancak tüm bu sayıların yanında şoförlerin vatandaşlara karşı daha hassas olması gerektiği kanaatindeyim. Yolcularla sürekli münakaşaya giren, öfkeli şoförler, kötü izlenim bırakıyor. 

NELER YAPILMALI?

Öncelikle halk otobüsü şoförlerinin talepleri dinleyerek, yaşadıkları sorunlar analiz edilmeli. 

Halk otobüsü şoförleri ile haftalık anket ve aylık görüşmelerle yaşadıkları aksaklıklar ölçülüp, sorunların çözümü için değişikliklere gidilmelidir.

Şoförlere halkla ilişkiler alanında bilgilendirmeler yapılarak iletişim ve uzlaşı yetisine katkı sağlanmalıdır.

Vatandaşların önerileri dikkate alınarak kural ihlali yapan şoförler uyarılmalı, devamlılık halinde görev değişimine gidilmelidir.


Bunlar şahsi gözlemlerim. Eğer dikkate alınmazsa ulaşımda yaşanan sorunların daha fazla artacağı kanaatindeyim. Bugün bu sorunları iyileştiremezsek yarın daha farklı sıkıntılar doğabilir.
Dikkate alınması dileğiyle…