“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözcükleri bunlar. Ne kadar haklı değil mi?
 
Peki bugün ne durumdayız? Cumhuriyet aydınlanmasını ne kadar devam ettirebildik? Pek parlak değil.
 
Eğitim, sosyal hayat, iş hayatını geçtim can derdindeler. Türkiye’de 2010 yılından bu yana erkek şiddeti ile hayatını kaybeden kadın sayısı 1964. Bilimsel araştırmalara göre Türkiye’de her iki kadından biri eşinden veya birlikte yaşadığı erkekten şiddet görüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise ortalama 10 kadından dördü erkek şiddetine maruz kalıyor. (2016 verileri)
 
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) açıkladığı ve 144 ülkeyi değerlendirdiği 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre;
 
144 ülke arasında;
 
Kadınların eğitimde 109’cu sıradayız.
 
Kadınların siyasi hayattaki rolünde 113’üncü sıradayız.
 
Meclis’teki kadın milletvekili sayısı bakımından ise 100’üncü sıradayız…
 
Daha en vahimine gelmedim.
 
Cinsiyet eşitsizliğinde ilk sıradayız…
 
Fransa’dan, İtalya’dan, Portekiz’den önce kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiş Cumhuriyetimizde geldiğimiz nokta kahredici…
 
Tüm bunlar ülkemizin çok ciddi ve büyük sorunları. Şu an ülke genelinde yaşadığımız birçok problemin kökeninde de bu durumun yattığına inanıyorum.
 
Kadın elinin değmediği bir işten sağlıklı sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Hiç dikkatiniz çekti mi bankacılık, finans ve sigorta sektörü işgücünün çoğunluğu kadındır. Sebebi ise kadınların erkeklere göre farklı olduğu özellikleri.
 
Yani analitik düşünme, sosyal zeka, etkin iletişim ve problem çözme yeteneği.
 
Sitemizde Murat Yalçın’ın bir haberine denk geldim.
 
Manisa’da genelinde siyasi partilerde kadın başkanımız yok iken son birkaç ay içerisinde 7’ye çıkmış.
 
CHP’den; Ahmetli’de Kamuran Keskin, Kırkağaç’ta Kadriye Öztekin, Şehzadeler’de ise Zerrin İşnel başkanlık görevine seçilmişler. Üstelik bu kadın başkanlar, erkek rakiplerini yenerek koltuğa oturmuşlar 
 
İyi Parti’de ise merkezde Yunusemre İlçe Başkanlığı görevine Avukat Filiz Tuğçe Ayrancı, Şehzadeler İlçe Başkanlığı görevine ise Güldane Dörtbudak getirilmiş. Gördes ilçe başkanlığına Ümran Özer, Turgutlu Kurucu İlçe Başkanlığına ise Avukat Nilay Yaşır atanmış.
 
Böylece Manisa’da kadın ilçe başkanı sayısı biranda 7’ye yükselmiş. Harika haber! Tüm kadın başkanlarımızın son derece başarılı olacağına inanıyor hepsini yürekten kutluyorum.
 
Ve aynı durumu genel, yerel seçimlerde, odaların seçimlerinde de görmek istiyorum. Hatırlarsınız seçim zamanı tüm Manisa cadde ve sokakları adayların, hatta aday adaylarının fotoğraflarının yer aldığı boy boy panolarla donatılır. Bu panolarda artık sakal bıyık görmekten bıktım.
 
Kadınlarımızın pozitif ayrımcılığa bile ihtiyaçlarının olmadığını düşünmüyorum, cinsiyetçilik bir kenara bırakılıp fırsat eşitliği yaratılsa yeter.
 
Tüm partilerimize, odalarımıza sesleniyorum, benim oyum kadınlara. Kadınları başkan, meclis üyesi vs yani karar alan koltuklarda görmek istiyorum.
 
Bu memlekete artık kadın eli değmeli...

                                                                 **** 

“Beyazfil yıkılmasın!” Geçen yazıma okuyucularımın verdiği tepki ve mesaj büyük çoğunlukla bu.
 
Ve bir de “ne yapabiliriz?” sorusu.
 
Yapılması gereken şey demokratik bir ülkede ne yapılması, nasıl mücadele edilmesi gerekiyorsa o. Öncelik kenti yönetenlerin. Parti gözetmeksizin Manisa milletvekilleri, belediye başkanları, ticaret odası, borsa, esnaf odası tabii ki mimarlar odası başkanları, genç işadamları, girişimciler derneği başkanları, kadın dernekleri ve şu an aklıma gelmeyen Manisa yararına çalışan tüm kurum ve sivil toplum örgütü liderleri.
 
Tek bir ağızdan “biz bu işe karşıyız arkadaş, Beyazfil bu kentin hafızasıdır, yıktırmayız!” derse, Ankara’ya gidip gerekli tüm kapıları çalarlarsa, itirazlarını dile getirirlerse kazanan Manisa olur. Olması, yapılması gereken bu. Yoksa Beyazfil hakkında hüzünlü veda sözcükleri söylemek veya yazmak kolay.
 
Bu kenti yönetenler şayet bunu yapmazlarsa “hizmet için varız”, “manisa sevdalısı” vs gibi söylemlerini külahıma anlatsınlar.
           
                                                       *****
 
Son olarak bir film tavsiyesi, tabii henüz izlememiş olanlar için. Hilary Swank’in müthiş oyunculuğu ile Amerika’da kadınların oy hakkı kazanması için yaptığı mücadeleleri anlatıyor. “Iron Jawed Angels”. İzleyip tekrar Cumhuriyetimize ve kurucularına şükredebiliriz.