Haber: Ahmet Ünsal

Ege’nin mavi suların kumla buluştuğu Aydın Didim’de ‘Kovid-19 Pandemisi’ geçen yıla oranla turizm beklentisinden olumsuz şekilde etkilendi.

Kovid-19 ilçede hayatı olumsuz etkilerken yüzlerce işyeri ise kapalı bulunuyor.

Tekneler koy turlarına yüzde 40 kapasite ile çıkıyor. Konut satın alarak ilçede kalan İngiliz ve Almanlar denizin tadının çıkartıyor.

Yabancı turistlerin Kovid-19 salgını dolayısıyla Türkiye’ye gelememesi nedeniyle günlük kiralık evlerin tutarını 1500 TL’den 300 TL'ye inmesine neden oldu.

İlçede otel, apartlardaki doluluk oranı ise yüzde 25’ler düzeyinde.

  

 Son sayımlarında 86 bin’e yükselen nüfusuna ek olarak yurt dışından ve yurt içinden gelenlerle hareketlilik nüfusu 1 milyonun üzerinde seyrettiği turizm cenneti Didim’de kendi nüfusuyla Turizm çarkını çevirmeye çalışıyor.

23 Teknenin sadece 10’u çalışıyor diğer 13’ü ise kontak kapatmış durumda. Didim esnafı ve tekne sahipleri ise; “Turizm Bakanlığımızın A planı olmasa bile B-C planlarını devreye koyması gerekir. Normalleşmeye geçilmiş olması ekonomik giderlerimizi ortadan kaldırmıyor. Giderler zinciri birbirini takip ediyor. Tekneler için mazot desteği, kullandığımız kredilerin faizlerin kaldırılması, borçların ötelenmesi gerekir. Geçen yıl 150-200 kişilik tur teknelerimize 65 kişiden fazla müşteri alamıyoruz Gerisini varın siz düşünün”

16 Mahallesi ve çok sayıda koyları bulunan Cennet Didim’e en büyük göç Ankara, İstanbul, Tunceli, İzmir, Manisa, Isparta, Bitlis, Muş gibi illerden geldi. Özellikle Yıllar önce Didim’i inşa eden Bitlisliler ve Muşlular bugünlerde Emlak satış gruplarını ellerinde bulunduruyor.

 

GÜNÜBİRLİKÇİLERİN İLK UĞRAK YERİ ALTINKUM

 

Didim denince ilk akla gelen Altınkum plajı, günü birlikçilerin ilk uğrak yeri , uzak ama popüler Akbük Koyu tam bir doğa harikası, Manastır Koyu ve Plajı ise dalgalara kapalı doğal Limanı, Dalyanaki koyu ise  adeta Göl gibi sakin, Akvaryum Koyu ve Plajı da sakin bir o kadar da huzurlu, Akkum Sağtur Plajı berraklığıyla  keşfedenleri hayran bırakıyor. Öte yanda da Cennet Koyu ve Kumuyla ünlü Sarıkum Plajı ise gerçekten görülmeye değer.

ENGELLİLER PLAJDA KENDİLERİNİ AYRICALIKLI KILIYOR

31 yıl önce Didim’e yerleşen ve  6 yıldır da ilçenin Belediye Başkanlığını başarılı bir şekilde sürdüren  Ahmet Deniz Atabay, Özellikle Engellilerin hayatlarına dokunan projeleri bir bir hayata geçirerek onların yaşamlarını kolaylaştırıyor. Öte yanda da onların nefes almasının önünü açıyor. Türkiye’nin birçok yerinde ilçeye gelen Engellilerin denize güvenli biçimde girmeleri için özel ekipler plajlarda görev yapması Engelli yakınları tarafından takdirle karşılanıyor.

Şehir içinde yolcu taşıyan münibüs sürücüleri ise kenar mahallelerdeki yolların bozukluğundan şikayet ederek, “İlçenin temizliği, çevreci yaklaşımına gerçekten diyecek bir sözümüz yok ancak şehir içinden başlayan koylara uzanan yolların elden geçmesi gerekir. Araçlarımızı her hafta sanayiye taşıyarak alt takımlarımızın bakımını yaptırmaktan yorulduk” ifadelerini kullandılar.

TEKNE TURLARIN KEYFİNİ YERLİ VE GURBETÇİ TURİSTLER ÇIKARIYOR

 

Gerek hafta içinde gerekse hafta sonunda Didim’e akın eden yerli ve gurbetçi turistler günü birlik tekne turlarında oldukça keyifle vakitler geçiriyor.

 Teknedeki müzikler eşliğinde halay çeken horon tepen vatandaşlar teknedeki köpük partileri ile güneşin yakıcılığı altında bronzlaşıyor..

Editör: TE Bilişim