Yavuz Donat’ın  40 yılı  aşan hatıralarını anlattığı "OFF THE RECORD" isimli  kitabını  okumak  nasip oldu.

Geriye dönük, unuttuğumuz  birçok  olayı hatırlamama vesile oldu.

Ben genellikle kitapların,  önemsediğim yerlerini çizerek okurum.  Altını çizdiğim bazı yerleri yorum yapmadan, yazmak istedim. Bazıları hatırlanmak, bazıları da düşünmek  maksatlı olsun.

Süleyman Demirel, askerin  verdiği muhtıra ile 1971 yılında  istifa etti ve kurduğu hükümet düştü.Yerine askerin talimatı ile  "Partiler üstü hükümet" kuruldu. Nihat Erim’in başkanlığında "Beyin Takımı" ismi verilen hükümet üyeleri ve Başbakanı Nihat Erim ilk iş olarak, ABD Başkanı Richard Nixon’ın gönderdiği özel uçakla ABD’ye gitti.

Süleyman Demirel, başbakanlığının ilk yıllarında uğradığı siyasi ihanetlerden sonra sıkıntılı bir gününde, bir restorantta Osman Bölükbaşı ile karşılaşır.

Sıkıntının sebebini genel politik ortamdan  olduğunu  bilen Bölükbaşı, "Üzülme Süleyma" der, "Senin bağrın daha köy mezarlığı, benim bağrım Karacaahmet. Ne ihanetler  gördüm, kimleri bağrıma gömdüm bir bilsen."

Cevdet Sunay , TBMM’de Cumhurbaşkanlığı yeminini  yaptıktan  sonra  "Allah yardımcı olsun" diyerek kürsüden inmişti. "Laiklik elden gidiyor" şeklindeki eleştiriler haftalarca sürdü. Bu olaydan sonra Cevdet Sunay o sözü bir  daha  ağzına  almadı.

Süleyman Demirel’in,  ABD konusunda  söyledikleri, halen geçerliliğini korumaktadır. Demirel demiş  ki, "ABD’yi bir devlet olarak düşünme. Büyük bir şirket olarak düşün. Menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapar.  ABD seni zayıf görsün, hemen üstüne çullanır."

Yine Süleyman Demirel’in  bir Amerikalı heyete verdiği mülakat bence önemli. Ülkemizin gelişmesi elbet önemli, fakat ondan  daha önemlisi,  ülkemizde demokrasinin, laikliğin ve  hukuk sisteminin yerleşmesidir . Bunlar oturursa,  zaten gelişme kendiliğinden gelir.

MC  hükümetleri zamanın da İçişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı olan Hasan Celal Güzel’in, Diyarbakır Valiliği konusunda  kararnamesi  hazırlanır, Bakanlar Kurulu'nda  imza da beklemektedir . 1977 yılında ki Güneş Motel  olayından sonra  MC hükümeti  yıkılınca , yeni kurulan hükümet  ilk icraat olarak Hasan Celal Güzel’in kararnamesini Hakkari 'nin  Şemdinli İlçesine Nüfus  Müdürü olarak değiştirilmişti.  Onun bu atama ile  mazlum durumuna düşmesi, belki de ileride Başbakan Yardımcılığına gelmesine  neden olmuştur.

Boğaz’a  birinci  köprüyü yaptı diye Başbakan Demirel, İnşaat  Mühendisleri  Odası’ndan  atılmıştı.  Köprü projesine onay verdi diye Devlet Planlama Müsteşarı Turgut Özal, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan atılmıştı. Hızlı tren, Marmaray  ve Yavuz Sultan Selim köprüsünde imzası olan Binali Yıldırım  da birkaç oy ile Gemi Mühendisleri Odası’ndan atılmaktan kurtulmuş.

Halef selef başbakanların birbirine söylediği sözlerden bazıları siyasi  tarihimize  şu şekilde kayda girmişti. Mesut Yılmaz, "Zavallı,  Koltuk Dilencisi, Milli  Felaket,  Part-time Dışişleri Bakanı" kimliklerini kullanmıştı. Tansu Çiller  de "Şerefsiz Onbaşı,  Haçlı Ordu Komutanı, İcraatsız Başbakan, Korkak, Çamur Adam" diye seslenmişti.

Hafızayı,  bizim yaşlar için karıştıralım,  gençlerin ise  yakın tarihin bazı  geçmişlerini öğrenmesini sağlar mı diye düşündüm.