Acaba kaç anne baba çocuğuna balık yağı kullandırıyor?
Ya da şöyle sorayım kaç kişi balık yağının çocuğunun üzerindeki olumlu etkisini biliyor ve gerekeni yapıyor?
Balık yağında önemli olan EPA ve DHA denilen omega 3 yağ asididir. Vücudumuz bu temel yağ asitlerini kendi kendine üretemez. Bizim ülkemizde omega 3 maalesef hamsi balığında bir miktar, diğer balıklarımızda ise yok denecek kadar azdır. Hamsi balığında gerçekten bir miktar kadar vardır ama onu da halkımız pişirerek yemek  suretiyle omega 3 yağ asitlerini etkisizleştirerek kullanmaktadırlar.
Hamsi balığının omega3 yağ asitlerinden istifade etmek içinse en az günlük olarak 3-4 kilo hamsi balığı yemek gerekir ki bu da mümkün değildir. Buradan da anlıyoruz ki! Maalesef balıklardan tam anlamıyla faydalanamıyoruz!!!
Her gün mutlaka omega 3 yağ asitlerini  dışarıdan  düzenli olarak günlük tavsiye edilen tüketim miktarlarına uygun şekilde alınması lazımdır.
EPA ve DHA yağ asitleri, kalp ve beyin sağlığı için önemli  yağ asitleri olup bedenimiz bu iki değerli yağ asitlerini çok sever. Çünkü bu her iki EPA ve DHA yağ asitleri, kalbimizdeki ve beynimizdeki hücre zarı sağlığına destek olmaktadır. Beyin, hafıza ve zeka gelişimi  ile göz sağlığı için DHA nın, damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığı konusu olunca da EPA nın önemine dikkat çekiliyor.
Hangimiz çocuklarının daha zeki olmasını istemez ki? Buradan duyuyor gibiyim 'Tabi ki de hepimiz istiyoruz 'diyorsunuz.
Çocuklar balık yağı kullanımıyla birlikte daha hızlı kavrama, çabuk yorumlama, hızlı düşünme, daha iyi bir matematik, kişisel ve görsel zekasına sahip oluyorlar. Dikkatinin toparlanmasında , özellikle sınav dönemlerinde ezber kabiliyetinin artmasına yardımcı olur.
Tabi bunlarla beraber başka faydaları yok mu?
Tabi ki de var.
Peki neler vardır diye soracak olursanız; ileride kalp damarla ilgili rahatsızlıkları önler, depresyona yatkınlığı azaltır, çocuğun gelişimini olumlu yönde etkiler, kanser riskini azaltır, vücudun immün sistemin ayakta tutulmasına yardımcı olur, vücut direncini güçlendirir, hastalıklara karşı korur, dolaylı olarak yine çocuğun iştahının açılmasını sağlar, kullanılan multivitraminlerin ya da besinlerin emilimini arttırdığı için çocuk besinden ve multivitamininden daha fazla yarar görüyor.
Peki balık yağı seçerken nelere dikkat edeceğiz?  Balık yağı seçilirken hangi ülkeden elde edildiğine, gerekli sertifikaları alıp almadığına, ağır metal içerip içermediğine dikkat etmelisiniz sevgili ebeveynler.
Bu saydıklarım balık yağının kalitesini gösterir tabi ki bunlar yeterli midir uygun ürünü seçmede maalesef ki hayır. Çocuğunuz için gerekli EPA ve DHA değerini ve hangi formda (şurup veya kapsül gibi) alınması gerektiğini  hekimiz yada eczacınızın danışmanlığında belirleyip kullanmalısınız.
Evet ben bir sağlıkçı olarak bu haftaki görevimi yerime getirdim ya siz çocuğunuz için üstünüze düşen görevi yerine getirdiniz mi ?
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
Ecz. Pelin AKKAYA