İçimizi kanatan yeni şehit haberlerinin geldiği zamanda, New York Times bir soru soruyor: “Türkiye Savaşa Hazır mı?” New York Times, ABD’nin, Ortadoğu coğrafyasına en çok ilgi gösteren gazetelerinin başında gelir. Zaman zaman bölgemizdeki haberleri ana

İçimizi kanatan yeni şehit haberlerinin geldiği zamanda, New York Times bir soru soruyor:

“Türkiye Savaşa Hazır mı?”

New York Times, ABD’nin, Ortadoğu coğrafyasına en çok ilgi gösteren gazetelerinin başında gelir. Zaman zaman bölgemizdeki haberleri ana sayfasında manşetten de verir. Obama politikalarını genelde destekleyici bir tavrı olan gazete, sloganına uygun olarak buradaki hemen her haberi “basıma uygun” görüyor ki sıklıkla yayınlıyor.

YAŞ kararları sonrası yayınladıkları yorum-haberin başlığı aslında bizim büyük medyanın verdiği şekliyle “Türkiye Savaşa Hazır mı?” değil elbette. Tutukluluk halleri devam eden 40 general ve amiralin YAŞ toplantılarında emekliye sevk edilmesi, sade bir başlıkla ama yorum katılarak ele alınmış.

“Ordunun evcilleştirilmesinden” söz ediyor gazete ve ardından soruyor; ‘Suriye sınırındaki istikrarsızlık devam ederken, Türkiye ne ölçüde savaşa hazır? Bununla ilgili kaygılar artıyor’ diyor.

Türkiye’nin Suriye’deki ayrılıkçıların yarattığı krizden duyduğu kaygıyı vurguluyor.

Haberin tam metnini gazetenin internet sayfasından okudum. Gazetenin ‘misyonuna’ uygun öyle bir dilde yazılmış ki, sanırsınız, ABD’nin bölgedeki gelişmelerin hiç birinde bir rolü, etkisi yok, ‘neler oluyor acaba oralarda?’ diye uzaktan haber almaya çalışıyorlar!

**

Irak’ta 1,5 milyon müslümanın ölümüne neden olan ABD, yaşadıklarından ders almış olacak ki, Kuzey Irak’ta yaptığı ‘hatalarını’ Kuzey Suriye’de tekrar yaşamak istemiyor herhalde. Ortadoğu haritasını değiştirme hedefinin Suriye ayağını kendince daha temkinli yürütmeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da son Suriye gelişmelerini görüşmek üzere 11 Ağustos’ta Türkiye ‘ye geliyor. ABD ile telefon görüşmeleri, ülke ziyaretleri sıklaşmaya başladı. Bölgedeki hareketlilik artarak devam ediyor. Doğrudan bizim güvenliğimizi ve sınırlarımızı ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor.

Peki çanlar kimin için çalıyor?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden sonra, ‘Yeni Suriye’de de bir Kuzey Kürt yönetimi mi olacak?

Peki sonra?

Güney Batı İran mı?

Sonra…?

**

Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanı, Amerikalı yazar Ernest Hemingway’in 1940’da yayınladığı bir eserdir. İspanya iç savaşını anlatır.

Özgürlüğün evrenselliği, savaşın yıkıcılığı konusunda en önemli eserlerden biridir.

İlginçtir, adını da bir başrahibin vaazından alır:

"Ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta; bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür Avrupa, sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da senin bir yurtluğunmuş gibi, ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım; işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını; senin için çalıyor."

**

ABD’nin İngiltere ile birlikte dünyadaki en büyük müttefiki, 800 milyon müslümanın ortasına konuşlandırdıkları İsrail’dir.

Yeni bir İsrail yaratma sevdasındaki Amerika daha kaç ülkede karışıklık çıkmasına, sınırların değişmesine çaba gösterecek?

Bugünün kaygılı gelişmelerini öngörenleri yıllarca Sevr paranoyasıyla suçlayan liberaller, neo-liberaller, Amerikan solcuları, büyük devletlerin amaçlarının hiçbir zaman değişmediğini, yalnızca yöntemlerinin değişeceğini ne zaman görecekler?

**

Irak Savaşı’nda köşelerinde savaş tam tamları çalanlar, yine sahneye çıkmaya başladılar.

Bize düşen, dış politikamızı belirlerken hayatımız tehlikeye girmedikçe savaşın bir cinayet olduğunu akıldan çıkarmamaktır.

Ulusal çıkarlarımızı her şeyin önünde tutarak hareket etmek ve savaşı her zaman son seçenek olarak değerlendirmektir.

Atatürk’ün sözünü unutmayalım:

“Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Gerçek kanaatim şudur: Milleti savaşa götürünce vicdanımda azap duymamalıyım, öldüreceğiz diyenlere karşı, ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz. Fakat millet hayatı tehlikeye maruz kalmıyorsa savaş cinayettir".

Eğer bir savaş varsa çanlar herkes için çalar…