Kıbrıs Barış Harekatı, ordumuza muhabere olmadan muharebe olamayacağını göstermişti.

En büyük zayiatımız da  haberleşme eksiğimizden dolayı, batırdığımız  Kocatepe gemimizdi.

Haberleşmenin bu eksikliği, çıkartma sonrası masaya yatırılan ilk konu olmuştu.

Bu konuda silahlı kuvvetlere bağlı bir vakıf kurulmasına karar verildi.

ASELSAN adı verilen bu vakfın başına da M. Hacim  Kamoy  getirilmişti.

Kimdi bu Hacim Kamoy, diyerek yazıma başlamak istiyorum.

Hacim Kamoy, Manisa Kırkağaç doğumlu bir hemşerimiz. Maalesef  biz Manisalılar birçok değerimize sahip çıkmadığımız gibi  böyle başarılı bir vatansever bürokratımızdan da haberimiz olmamış.  

Hacim Kamoy’u  sizlere tanıtmak istedim, istedim ki böyle ülkeye yararlı bir hemşerimizin ismini uygun bir yere  vererek, nesillere taşıyalım.

1924 yılında Kırkağaç da doğan Hacim Kamoy, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin makine-elektrik bölümünde okumuştur. Okuduğu yıllarda bir başka vatansever Nuri Demirağ’ın  oğlu ile aynı sıraları paylaşmış. Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasında, öğrenci iken çalışmalara başlamış ve uçaklarla ilgili her şeyi hatta pilotluğu da orada öğrenmiştir.

1946-48 yılları arasında İngiltere'de yüksek lisansını yapmış. Yurt dışı üniversitelerden gelen teklifleri reddederek, ülkesine geri dönmüştür. 1954 yılında, THY Yeşilköy uçak tamir ve revizyon tesislerini kurmuştur.

İlerleyen yıllarda PTT Genel Müdürlüğüne bağlı, NATO Tesisler Müdürlüğününde ve Roketsan  ile  THY yönetim kurullarında  görev almıştır.

1976 yılında,  bir  küçük binada kurulan  ASELSAN Genel Müdürlüğüne  getirilmiştir. Eski  görevlerinin yanında,  bu görevi emekli olduğu 2000 yılına kadar  yerine getirmiştir. 

Onun görev yaptığı yıllarda  orduya telsiz yapmak için kurulan ASELSAN, sınırlarını çok aşmıştır.  Orduya  , Belediyelere ve özel sektöre  iletişim araçları yaptığı gibi  bir çok konuda  Türk gençlerinin bilgisi  ile teknolojik  gelişmelere imza atmıştır. 

Mermi ve ABD’ nin izin verdiği  ölçüde silah  üreten  ülkeden , geldiğimiz  noktaya bakalım. Bu  gelişimi engellemek isteyen güçlerin , öldürüp  intihar  süsü verdiği   genç mühendislerimiz arkasından bir fatiha okuyalım. 
ASELSAN bugün özel sektörün bir çoğu ile mükemmel hizmetler üretmektedir. 47 üniversite, 117 sanayi işbirliği  projesi ile her konuda hizmetini arttırmaya çalışmaktadır.

Üniversitelerimize verdiği projelerin parasal değeri bu yıl için  150 milyon doları aşmıştır. Telsiz derken İHALAR , SİHALAR, KIZILÖTESİ DEDEKTÖRLER,  TERMAL DÜRBÜNLER , YERLİ TANK VE HELİKORTERLERİ  dünyanın ilgisini çeken ürünlerdir. Bu ürünlerin, dış ülkelere satışları da ilgi çekmektedir. 

ASELSAN'da görev yapmış  bir emekli generalimizin  toplantıda anlattıkları  çok kişinin gözünü yaşatmıştı. Emekli generalimizin anlattıklarını en kısa şekilde köşeme taşımak istedim;

‘’Bir sürü rica ve para ile aldığımız helikopterin yazılımı en önemli parçası idi. Helikopter yazılımını kime yaptırabiliriz diye araştırdık.  30 yaşlarında bir bayan arkadaşı  bize önermişlerdi. Ekibinin çoğunun yaşı, yirmili yaşların ortasında ki  genç mühendislerdi.  4 ay gibi bir uğraş  ile  yazılım yükledikleri  helikopterin atış sırası geldiğinde  başarıya inanmayanların sayısı çoğunluktu diyebilirim. Helikoptere  yükledikleri  yazılım ile 4.5 km ötedeki  hedefi  vurmaları  onların sevinç yumağı haline getirmişti.  Kot pantolonlu,  uzun saçlı  bu gençlerin başarısını gören bizlerin sevinç gözyaşları görülmeye değerdi.’’   

Bu ülkede bu kadar kavgaya rağmen, gelişme sağlanıyorsa bu genç mühendislere ve onlara çalışma ortamı hazırlayan M.Hacim Kamoy’lara  borçluyuz.