Kovid-19 Pandemi tüm dünyada oynanan sportif faaliyetlerin gidişatını kötü yönde etkilerken Türkiye’deki sportif faaliyetlerde bundan nasibini aldı. 

Futbola gelince Süper Lig ve 1. Ligde maçlar seyircisiz oynandı.  

Akhisarspor, Manisa FK,Somaspor ve Turgutluspor kendi liglerinde final ve yarı final maçları oynadı. 

Kelimenin tam anlamıyla Manisalı takımlar Play-Off’a damgasını vurdu.  

Akhisarspor süper lige yükselme maçlarında, Manisa FK, 1. Lige yükselme maçında, Turgutluspor ve Somaspor’da 2. Lige yükselme maçlarında ortaya koydukları şaşırtıcı performansları ile şoka uğrattı. 

Turgutluspor’u Karşıyakaspor karşısında ortaya koyduğu oyundan ve sonrasında penaltılarda İzmir’in zorlu takımı KSK’yi penaltılarla geçerek adını 2.lige yazdırmasından dolayı ayakta alkışlıyorum.  

Aslında aynı umudu Karadeniz ekibi Pazarspor karşısında oynayan Somaspor içinde taşımıyor değildim. İlk yarıda peş peşe yediği üç golle Umutlarımı boşa çıkarttı. Keşke Muğlaspor maçındaki kadro ve oyun ruhunu sahaya yansıtmış olsaydı. 

Manisa Büyükşehir Belediyespor olarak liglere başlayan sonrasında şirketleşmeye giderek Manisa FK adıyla adını finale yazdırmayı başardı. Uzatma dakikalarında 30 dakika 10 kişi oynayan Tuzlaspor karşısında penaltılara taşımasına karşı 1. Lige çıkma beceresini gösteremeyen Manisa FK eline gelen kısmeti tepmiş olması beni fazlasıyla şaşırttı. Kazanan Taner Taşkın ve talebeleri oldu kaybeden ise süper lig tecrübesi olan Teknik Direktör Cihat Arslan ve Manisa FK oldu. 

Yılmaz Vural’ı Akhisarspor ise kelimenin tam anlamıyla bir çuval inciri berbat etti. Akhisar’daki maçta gol silahlı sustu. Rakibi Fatih Karagümrük attığı tek golle final biletini kaptı. Finalde de Adanademirspor’u penaltılarda geçerek Hatay ve Erzurumspor’un ardından Süper lige çıkan 3. Takım oldu.   

‘KASABA TAKIMI İNANDI ADINI 2. LİGE YAZDIRDI’ 

Takımları değerlendirme yazıma KSK gibi takımı penaltılarla geçerek adını 2. Lige yazdırmayı başaran ve Manisa’yı gururlandıran Kasaba takımı Turgutluspor ile başlıyorum. 

Kırmızı siyahlı takımı sezon içerisinde çok yakından takip ettim. Her hafta değerlendirme yazılarımda ‘Bu kasaba takımı göreceksiniz zoru başaracak ve kendisini bir üst lige taşıyacak’ dediğimi biliyorum. Bu yolculuk zorlu ve çetin geçti fakat inaç, inat, taraftar desteği, yönetim becerisi, Teknik kadronun katkısı Turgutluspor’un başarılı oyuncularını bugün gelinen zafere ulaştırdı.  

Şehirde yaşayan binlerce Kasabalının kalbinde futbol aşkı her geçen gün alevlenerek büyüyordu.  

Kırmızı siyahlar çıktıkları zorlu KSK finalinde ortaya koydukları oyunla rakibine adeta futbol dersi verdi.  Uzatmalarla birlikte 2-2 biten maçın sonrasındaki penaltılarda rakibini 5-3 geçerek göğsümüzü kabarttı. Uzatma anlarında 9 kişi kalan Turgutluspor 5 yıl aradan sonra adını altın harflerle 2. Lige yazdırmayı başardı. 

Önemli olan bundan sonraki stratejidir. Kulüp başkanı Hüseyin Güleç ve şehrin Belediye Başkanı Çetin Akın ile kafa kafa verip öncelikle Turgutluspor’u 2. Lige çıkartan Teknik Direktör Cüneyt Biçer ile yola devam edip etmeme kararını netleştirmesi gerekir. Eğer devam edecekse 2. Ligde kalıcı olmanın yanı sıra 1. Lige endeksli kadro yapması için yetki verilmesi şart.  

Gerçi tüm bunların yapılabilmesi için zaman oldukça dar. Ancak Turgutlu şehri her daim zorlu yollardan geçmeyi başarmış bir şehir. 2020-2021 Futbol sezonunda Turgutluspor ile Manisa FK aynı grupta mücadele etmesi halinde izlenesi bir maç olacağının da altını çizmek isterim. Başarılar Kasabanın Turgutluspor’u… 

İNANCINI FİNAL MAÇINA TAŞIYAMADI 

Gelelim kömür diyarının takımı Somaspor’a. Futbol denince her zaman aklıma Soma’daki takımlar geliyor. Düşünün bir ilçede Somaspor, Soma Linyit, Soma Sotes gibi üç takım böylesi bir spor şehri. O yıllarda herkes adeta futbol ile yatıp futbol ile kalkıyordu. Bende o maçları izlemekten zevk alırdım. Rahmetli teknik direktör Tevfik Lav’ın o yıllarda Somalı takımlara katkısı kaçınılmazdı. 301 Madencinin yaşamını yitirmesi ile birlikte tüm dünya kömür diyarı Soma’yı bu kez de acıları ile tanıdı. Acıları ile yoğunlaşan Somalılar yaralarını yine futbola yönelerek sarmaya başladığında çatı Somaspor’da birleşti. Bal liginden bu sezon 3. Lige çıkan Somaspor gösterdiği başarısı ile finale adını yazdırmayı başardı. Yarı finalde elediği Muğlaspor maçını izlediğimde ise ‘Tam bu iş bitti’ dedim. Ancak zorlu Karadeniz rakibi Pazarspor karşısında peş peşe kalesinde gördüğü üç golle ilk yarıda neye uğradığını şaşırdı. Maçın son çeyreğinde toparlanarak skoru 3-2 getirmesi 2. Lig biletini almasına yetmedi. 301 Madencinin yaşamlarını yitirmesiyle yüreğimdeki acıya birde finaldeki sportif başarısızlık eklenmesiyle üzüntüm ikiye katlandı. Oysa ki şehir kazanacağına inanmıştı birazda futbolcular inanmış olsaydı şimdi 2. Ligde iki takımız olacaktı. Neyse başarımızı 2020-2021 Futbol sezonu sonunda görmek dileğimdir… 

“BU FİNALDEN DERS VE DERSLER ÇIKARTMAK GEREKİR” 

Düşünün elinizde Galip, Ali Çamdalı, 20 golle ligde gol kralı Serdar Deliktaş, Sinan Kurumuş gibi süper lig görmüş deneyimli futbolcularınız var. Böylesi deneyimli gol gücü yüksek olan futbolcu karosuna sahipsiniz. Ligde 4-4 kaldıkları Sancaktepespor ile oynadığınız Play-Off maçını zorda olsa Nizamet’tinin ayağından kazanılan tek golle final biletini cebinize koydunuz. Tüm bunlarla tabiiki Manisa FK’dan söz ediyorum. 

Finalin adı Taner Taşkınlı Tuzlaspor ile Cihat Arslan’ın teknik direktörlüğünü üstlendiği Manisa FK. Bu maça iki cepheden baktım.Birincisi Taner Taşkın’ın Manisa FK’dan neden gösterilmeksizin gönderilmesi. Diğer bir cepheden baktığımda ise hesap kesme maçı. Yani Manisalı Teknik Patron Taşkın, kendi şehrinin takımına karşı teknik ve taktik geliştirerek adını 1. Lige son takım olarak yazdırabilmek. Zorlu maçının uzatmalarında gole giden Zahid’i oyuna Batuhan Karadeniz’in yerine giren Ömer Faruk tarafından düşürüldü ve maçın hakemi Ümit Öztürk tereddütsüz kırmızı kartını gösterdi. Maçın en can alıcı anı idi. Doğru zamanda doğru hamleler. Uzatmaların geri kalan bölümlerindeki 30 dakikasında Galip, Ali Çamdalı, gol kralı Serdar Deliktaş ve Sinan Kurumuş gibi usta ayaklar girdikleri net pozisyonları golle süsleyemediler. 

Penaltılara gelince orası da evlere şenlik düşünün ligde 20 golle kralsınız penaltıyı gole çeviremiyorsunuz Serdar Deliktaş’tan söz ediyorum. O topu kaleye atamayacaksan ne zaman hangi vakitte atacaksın. Bu sürece Oğuz ve Abdurrahman Emin Alagöz’ün atamadığı penaltılarda eklenince sıkıntı daha da üst düzeye çıktı. 

Penaltılar da durum 4-4 iken Tuzlaspor’un teknik patronu Taşkın, penaltıyı kullanacak olan futbolcusu Samet’i alnından öperek ‘Hadi oğlum sen bu başaracak güçtesin inanarak at yeter’ sözleriyle penaltı çizgisine uğurlaması ve sonrasında kullanılan atışın golle sonuçlanması Taşkın ve talebelerine 1. Lig vizesini verdi. 

Türkiye liglerinin en sorunsuz takımına sahip olan ancak elinde gol kralı olmasına karşın başarılı olamıyorsa elinizde Trabzonspor’un golcüsü ‘Sörloth gibi bir yıldız ve sorumluluk sahibi oyuncunuz yok ise Serdar Deliktaş gibi gol kralına sahip olmuş olmanız size bir şey kazandırmıyor. Kazandırmadığını da net olarak gördük. 

Evetttt şimdi nasıl bir yol haritası izlenmeli. Öncelikle Akhisarspor’un teknik patronu Yılmaz Vural’ın başarısızlığı karşısında gösterdiği istifa olgusunu Teknik Direktör Cihat Arslan’ında göstermesi gerekir. Manisa FK Başkanı da önümüzdeki sezonda şampiyonluk inancını taşıyan futbolcularla masaya oturması gerekir. Önemli bir süreci de hatırlatmak isterim ki. Teknik Direktörlük görevine Manisa Büyükşehir Belediyesi ile üstlenen sonrasında başarısız olduğu için görevine son verilen ardından sürpriz bir şekilde Manisa FK’nın CEO görevine getirilen Levent Devrim’in başarılı olup olmadığı masaya yatırılmalı. Devrim iyi bir insan iyi bir aile babası olabilir ancak görevde bulunduğu süre içerisinde 5 Teknik patronun başarılarını irdeleyerek göreve getirmesi ardından hepsinin bu süreçlerde ayrılması, Teknik adam seçimindeki yanlışlığının ortaya çıkması Devrim'in başarılı solduğunu göstermez. 

Yani kısaca Manisa FK için 2020-2021 Sezonu öncesi alacağı yeni stratejik kararlar ve doğru hamlelerle yeni sezonun tek şampiyon ismi olması demektir. 

Bu arada Manisa FK’nın başarısızlığından şehirde kimse kendisine pay çıkartmaya kalkması gerekir tam aksine yönetim-şehir bu sürece de ivme kazandırmalı.. Kavganın ve kısır döngünün kimseye bir faydası yok… 

     

Deneyimli Teknik Direktör Yılmaz Vural direktifleri ile  Play-Off maçlarına çıkan Akhisarspor rakiplerini eledikten sonra yarı finalde Fatih Karagümrükspor ile eşleşti. İlk maçı İstanbul deplasmanında 3-3 gibi skorla tamamlayarak rövanş maçı için büyük avantaj elde etti. Rövanş için yapması gerekenler o kadar zor değil di. Kolay olanı geçmedi 0-0’a endeksli bir oyun sistemiyle zoru seçti. Deneyimli oyunculardan oluşan Fatih Karagümrük ise attığı tek golle final biletini kaptı. Sonuç Yılmaz Vural “Buraya kadarmış” diyerek istifa ettiğini açıkladı. 

İstifa edebilmek erdemliktir O da öyle yaptı. Açıkçasını söylemek gerekirse Akhisarspor’u Süper lige çıkmadan öncesinden beri takip ediyorum Atilla Özcan’dan başlayan, Hamza Hamzaoğlu, Okan Buruk, Roberta Carlos,Tolunay Kafkas, Cihat Arslan ve Yılmaz Vural’ın kurdukları oyun sistemleri,inatçı mücadelesi ile sürpriz geri dönüşleriyle rakiplerini ters köşe yapan bir takım olgusunu hissettirdi.  

Ancak süper lige çıkış maçlarının yarı final rövanş maçında durum hiç de öyle olmadı.  

3-3 berabere kaldığı Fatih Karagümrük maçındaki geri dönüşleri olan Akhisarspor’u rakibi ile oynadığı rövanş maçında tanıyamadım. 

Bir önceki maçtaki gol düellosundan eser göremedim. Kendi evine haps olmuş mücadeleden yoksun, inaçtan uzak bir görüntüsü ile ‘Ne olursunuz bizi affedin süper lige gelmek istemiyoruz’ diyordu. Üzülmedin mi derseniz gerçekten üzüldüm, kahroldum, hatta kimyam bozuldu desem abartmış olmam. Akhisar-Manisa arasındaki 30 dakikalık yolculuğum adeta kabus oldu. Akhisar cephesinde işler önümüzdeki sezon daha da zor olacaktı ki imdadına Federasyonun tüm liglerde düşmeyi kaldırması yetişti diyebilirim. Bu arada Düşmenin karşısında olduğum altı çizmek isterim. Ancak düşünün Kayserispor,Ankaragücü ve Malatyaspor olmayacak. Ancak onların yerine Osmanlıspor,Eskişehirspor ve Adanaspor olacak. Üstüne üstlük alttan lige dahil olan Bandırmaspor,Yılport Samsunspor ve Tuzlaspor ile birlikte gerçekten çetin bir lig Akhisarspor’u bekliyor. 

İşte Akhisarspor yönetiminin ve benimde karşı çıkışım bu sözünü ettiğim tablodan dolayı.    

Son söz olarak Akhisarspor’a 1. Ligde,Turgutluspor-Manisa FK’a 2. Ligde ve Somaspor’a  ve Manisaspor'a 3. Ligde başarılar diliyorum. Manisaspor içinde yeni bir beyaz sayfa açıldı. Şehirdeki Manisaspor severleri de takımlarına sahip çıkmaya davet ediyorum.

Federasyonun ligde 52 puan toplamış olan Bal ligindeki Yunusemrespor takıma yaptığı haksızlığı göz ardı edemeyiz.

Saygılarımla...