Manisa’nın 100 bin kişilik nüfusuyla en büyük 5’inci ilçesi olan Alaşehir, ilçedeki tarım ve jeotermal faaliyetleri dolayısıyla hızlı bir göç almanın eşiğinde. Alaşehir Belediyesi ilçeye olabilecek yeni göç dalgaları öncesi yeni imar planları ile iki bölgede imar çalışmalarını sürdürüyor. Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, “Önümüzde alabileceğimiz göç dalgalarına ve kalıcı bir nüfusa ulaşabilmek anlamında Alaşehir Belediyesi olarak hem imar, hem fen işleri hem şehrin görsel güzelliği anlamında bütün önlemleri alıyoruz” dedi.


Manisa merkeze 90 kilometre uzaklıkta bulunan Alaşehir, 100 bin kişilik nüfusuyla Manisa’nın en büyük 5’inci ilçesi. İlçede yoğun tarımsal faaliyetler, gümrük kapısı ve jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretmeye başlamasıyla birlikte hızlı bir göç dalgası bekleniyor. Geçtiğimiz dönem belediye meclis üyesiyken Belediye Başkanı olan ve 30 Mart yerel seçimlerinde seçilerek belediye başkanı olan Dr. Gökhan Karaçoban Alaşehir’in hızla geliştiğini ve bunun karşısında da belediye olarak tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.


"İŞE SORUNLARI ÇÖZMEKLE BAŞLADIK"


Başkan Karaçoban, “Alaşehir’de geçen dönem yapılan belediye çalışmaları yeni Büyükşehir Belediye Yasasının çıkmasından önceki çalışmalardı. İlçe belediyeleri olarak çok da farklı hareket kabiliyetlerine sahip teşkilatlardık. 30 Mart 2014 seçiminden sonra hazırlanmış 6360 sayılı yasa ile yeni Büyükşehir belediyesi çalışmaları çok daha farklı konuma geldi. Bizim de daha önceki dönemde ben belediye meclis üyesi iken belediye başkanlığını devraldığım için o dönemde ilçe belediyesinin şartları ve hareket kabiliyetini çok daha iyi analiz etme şansına sahiptik. Kendi projelerimizi geliştirebilme ve kendi projelerimize imza atabilme anlamında. Tabii ki o dönemde Alaşehir’in özellikle kangren haline gelmiş altyapı ve üst yol kaplama çalışmalarıyla ilgili sıkıntıyı gidermek çok ciddi vaktimizi aldı şehir merkezimizdeki 15 mahallede. Bunlarla ilgili çalışmalarda da belediyemiz İller Bankası destekli projelerle ve buna ilave ettiği kendi imkanlarıyla Alaşehir’i yaklaşık olarak 20 aylık bir sürede çok ciddi bir şekilde özlediği bir kent meydanına kavuşturmak, altyapıyla ilgili çok ciddi yatırımlar yapabilmek ve buna ilaveten de bitmiş altyapıların üstündeki üst yapı kaplamalarını yapıp vatandaşın kullanımına, sıcak asfalt olarak, kaldırım bordür çalışmaları olarak sunabilmek ve şehrin değişik noktalarındaki peyzaj çalışmalarını da görsel güzelliklerine katkıda bulunmak anlamında ciddi çalışmalar yaptık Alaşehir Belediyesi olarak. Şehrin giriş ve çıkışlarını çok önemsedik. Bir şehrin giriş ve çıkışları hakikaten oraya ilk defa gelen insanların en çok etkilediği bölümdür. Özellikle bir şeye dikkat etmiştik ve bu yaptığımız ankette de önümüze çıkmıştı. İnsanlarımızın bizlerden bir kent meydanı beklentisi ve talebi vardı. Bunu gerçekleştirmek için de Alaşehir’in Cumhuriyet Meydanı’nı yeniden revize ederek 5 buçuk dönümlük bir meydanı Alaşehir’e kazandırdık. Şehrin akciğerleri gibi nefes alan bir bölümü haline getirdik. Yeterli mi? Değildir ama önümüzdeki süreçte de çalışmalarımız o yönde devam ediyor. Bu alanı yanındaki adliye kompleksi ve kaymakamlık binasını da dahil ederek alanı çok daha geniş bir kapsamlı konuma getirmek ideallerimizden biri olacak” dedi.


KÖYDEN MAHALLEYE DÖNEN YERLER


İlçe merkezindeki mahallelerde çok fazla sıkıntı olabilecek bir iş kalmadığını ve asıl için köyden mahallelere dönen bölgelerde olduğunu kaydeden Başkan Karaçoban, “Merkezde bizi çok fazla sıkıntıya sokabilecek bir işimiz yok ama açık söyleyeyim yeni mahalle olmuş köylerimizde ve özellikle yüksek bölgelerdeki dağ köyü diye sayabileceğimiz yerlerde vatandaşlarımızın hakikaten çok ciddi sorunları var. Bu sorunlar genelde iki başlıkta toplanabilir bunlardan bir tanesi içme suyu beklentileri bir tanesi de yol ile ilgili beklentileri. Bunlarla ilgili de Alaşehir Belediyesi olarak önümüzdeki süreçte yasanın ilçe belediyelerine verdiği sorumluluklar ve yasanın yine büyükşehir belediyesine verdiği sorumluluklar dahilinde kombine ve koordineli çalışma ile Büyükşehir belediyemizle birlikte bunları gerçekleştirmek için sahada olacaktır” şeklinde konuştu.


"GÖÇ DALGASINA KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ"


Gerek tarımsal faaliyetler, gerekse jeotermal enerji yatırımları ve bunlara bağlı yan sanayinin hızla gelişmesi karşısında belediye olarak olası bir göç dalgası karşısında şimdiden tüm tedbirlerini almaya başladıklarını aktaran Başkan Karaçoban, “Belediyeler vatandaşlarına hem arsa üretmek zorundadırlar hem de ürettikleri arsada sağladığı imarla vatandaşa altyapı ve üst yapı hizmetlerini taşıma zorunlulukları vardır. Alaşehir böyle bir hazırlık içerisindeyse Alaşehir’in de belediyecilik anlamında tabii ki alt yapı ve üst yapı anlamında bu konulara hazır olması gerekir. Bununla ilgili olarak da şuanda Alaşehir’de iki adet bölgede yeni bir imarlaşma çalışmasını sürdürmektedir. Bölgeler saptanmıştır. Gerekli kurul izinleri alınmıştır. Bunlarla ilgili de planlı ve hakikaten yeni oluşturduğumuz mahallelerin kıskandıracak özellikte her türlü sorunları çözülmüş olarak vatandaşın hizmetine sunacağız. Ben, ‘Tarımla kalkınma olamaz. Tarımla kalkınan ülke gördünüz mü?’ sorularına cevap vermek anlamında da Alaşehir’in önümüzdeki süreçte çok iyi bir model olacağını düşünenlerdenim. Çünkü Hollanda’nın Avrupa’da küçücük bir toprakta neler yaptığını, yurtdışındaki sergilere ve fuarlara gittiğimizde çok açık görüyoruz ve hakikaten çok imrenerek gıptayla bakıyoruz. Ülkemizde bu alanlarda yapılacak olan çalışmaların çok daha kontrollü ve çok daha kayıt altına alınmış ve ileriye doğru planlanmış bir şekilde yapılamamasının önüne geçmek anlamında da Alaşehir’in bu tarımsal gelişmelere katkıda bulunmak örneğin, bir sera çalışmasına döndüğü zaman bu bir gerçektir. Her dönüm başına seranızda bir kişiyi istihdam etmek zorunluluğunuz vardır. Yani 100 dönümlük bir seranız varsa orada 100 kişiyi istihdam etme durumunuz vardır. Bin dönümlük bir seranız varsa bin kişiyi istihdam etme durumunuz vardır. Bu seralardaki en büyük üretim maliyeti ısıtma ile ilgilidir. Alaşehir bunu çözebilecek şansa sahiptir jeotermal olduğu için. Dolayısıyla biz burada önümüzde alabileceğimiz bir göç dalgalarına ve kalıcı bir nüfusa ulaşabilmek ve kalıcı olmuş büyük bir nüfusa ulaşabilme anlamında da Alaşehir Belediyesi olarak hem imar, hem fen işleri hem şehrin görsel güzelliği anlamında bütün önlemleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.


Sürekli vatandaşın içinde olan ve her türlü sorunun çözümü konusunda girişimlerde bulunan Başkan Karaçoban, Manisa’da ilk kez bir belediye tarafından hayata geçirilen ücretsiz wifi hizmeti olan ‘Ala Wifi’nin de vatandaşlar ve özellikle gençler tarafından büyük beğeni topladığını söyledi. Başkan Karaçoban, ücretsiz wifi hizmetinin verildiği Kent Meydanı’nda gençlere hizmetten nasıl yararlanmaları gerektiğini de anlatırken vatandaşlarla samimi sohbetleri de dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim